Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Kriva pitanja na pravom mjestu

Bez pravih pitanja, nema valjanih odgovora!

 
 
„Nastup“ podpredsjednice Vlade i ministrice martine Dalić i izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka pred saborskim Odborom za gopodarstvo, je trebalo razjasniti mnoge nejasnoće u svezi Lex Agrokora i odvijanje procesa pod vodstvom izvanrednog povjerenika sukladno tom zakonu, no po mišljenju moje malenkosti se pretvorilo u farsu, u kojoj su dominirali Martina Dalić i Ante Ramljak, a članovi Odbora su sličili na nezrelu djecu kojoj ova dva 'znalca' dijele packe i poučavaju ih o tome kako ništa ne znaju, i ništa ne razumiju. No nije se ta farsa ni mogla drugačije odigrati kada oni koji su trebali postavljati pitanja tom „Hrvatsku spasavajućem dvojcu“ nisu bili pripremljeni, nisu bili dovoljno pametni i nisu bili dovoljno hrabri da im postavljaju prava pitanja, pa je dvojac mogao briljirati ukazujući na nekompetentnost, neznanje i politikantsku zlonamjernost onih koji su im postavljali pitanja. Navedimo samo neka od nerelevantnih pitanja, na koja je „dvojac“ davao „briljantne“ odgovore, i neka pitanja koja nisu postavljena, a trebala su biti postavljena, i na koja odgovore naravno nismo saznali, a trebali bi saznati.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/02/XDB505-105_2017_140815_hd.jpg
a). Pitali su – Tko je autor lex Agrokora? Na što je Martina Dalić 'hrabro' potvrdila – Ja sam ta! A pitanje je nerelevantno, jer je Lex Agrokor usvojen od strane Hrvatskog sabora, pa je manje bitno tko mu je autor !
b) Pitali su – Smatraju li je li 500.000.000 kuna previše za knzultantske usluge? I dobili su odgovor da je to čak manje nego uobičajena cijena takvih usluga u zapadnim zemljama.
c) Pitali su – Smatra li Ramljak da je u redu angažiranje bivših suradnika, i prijatelja na enormno skupo plaćenim konzultantskim uslugama, i smatra li to sukobom interesa? O dobiven je odgovor – zar insinuirate da sam od njima plaćenog novca, dio uzeo ja?
d) Pitali su Ramljaka – Je li bilo alternative u odnisu na Lex Agrokor? Dobili su odgovor da ih je bilo čak dva, dati Todoriću državni novac, koji je tražio, da nastavi poslovanje, ili stečaj i trenutno ostavljanje bezbardnih mjesta za oko 60.00 radnika!
 
Odgovori se čak onako „na prvu loptu“ čine prihvatljivim, nažalost nisu „dvojcu“ postavljena prava pitanja. Jer pitanje pod a) je trebalo glasiti:
Zašto u Lex Agrokoru nije ugrađen „osigurač“ da npr. konzultanti poput Alix partnersa ne izvrše namjerno prenisku procjenu vrijednosti imovine Agrokora, u korist nekog ili nekih vjerjovnika? A pitanje pod b) je trebalo glasiti:
Koliku satnicu je Ramljak ugovorio sa konzultantima, koliko konzultantskih sati je ugovoreno, i tko je kontrolirao broj sati koji su konzultanti odnosno konzultantske tvrtke naplaćivali? Pitanje pod c) je trebalo glasiti:
Na kojim konkretnim problemima sličnih razmjera kao ovaj problem Agrokora, su se uspješno iskazali konzultantni koje je Ramljak angažirao? A pitanje pod d) je trebalo glasiti:
Zašto se u slučaju Agrokor nije primijenjen stečajni zakon, imenovan uspješni stečajni upravitelj, kakvih u nas ima, te poput slučaja Pevec, provelo restruktuiranje Agrokora poput Peveca, gdje nije došlo do drastičnog prestanka poslovanja i gubljenja radnih mjesta?
 
Moglo bi se 'dosjetiti' još nekih konkretnih pitanja, poput – Gospodo, a gdje su novci?, – Gospodo zašto se Ivica Todorić slobodno šeta Londonom, umjesto da sjedi u „Hotelu Remetinec“, Koliko je novca Ivica Todorić „zamračio“ na svojim inozemnim računima?, Koliko će građane koštati državna jamstva dana Ivici Todoriću za kredite koje je spiskao u neznane svrhe? A krucijalno pitanje za Martinu Dalić je trebalo biti: Zar zaista vjeruje da Zdravko Marić nije znao ništa o poslovanju u Agrokoru? A ako vjeruje u to, kako može prihvatiti da čovjek koji je bio na tako visokom položaju u Agrokoru NIŠTA NE ZNA, a postane ministar financija Republike Hrvatske? Vjeruje li da neznalica preko noći može postati znalac?
 
Evo što se sve moglo pitati a nije se pitalo. Zašto? Odgovor na to pitanje je stvar savjesti ili znanja članova saborskog Odbora za gospodarstvo, a oosbno mi je najviše žao što se i prof. Ivan Lovrinović našao u situaciji da bude sudionikom ove farse, kojom je trebalo dokazati da je Plenkovićeva Vlada sastavljena od genijalaca, da je to najdomoljubnija Vlada u povijesti Hrvatske, i je svaka kuna odnosno euro potrošen u tijeku primjene Lex Agrokora, utrošen na dobrobit hrvatskih građana. Izvedena je nevjerojatno smiješna farsa, koja bi bila smiješna da nije nevjerojatno žalosna!
 

Laslo Torma

Povezani članci

S NJEMAČKE DALEKOVIDNICE – Nije u redu Europo!!! Gdje je bila naša Angela Merkel?

HF

DRŽAVNI UDAR – Milanovićeva vlada ne želi nikako napustiti Banske dvore

HF

Proglasimo isključivi gospodarski pojas

HF

Zagreb dobiva nove prozore u prirodu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...