Hrvatski Fokus

Vijeće u svom Dokumentu rehabilitira masovne komunističke i druge zločine

 
 
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Predsjedništvo HNES-a na svojoj sjednici održanoj 9. ožujka 2018. u Zagrebu, povodom objave „Dokumenta“ dijaloga i prijepora, „Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima“ od 28. veljače 2018.:
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/jna-vukovar-1991.jpg
– polazeći od Ustava Republike Hrvatske koji je odbacio komunistički sustav kad kaže: …“na povijesnoj prekretnici odbacivanje komunističkog sustava“…;
– polazeći od Deklaracije Hrvatskoga sabora „o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. godine, koja je usvojena 30. lipnja 2006. godine;
– polazeći od Rezolucije 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, koju je usvojila Parlamentarna skupština Vijeća Europe 1996. godine, donijelo je sljedeće
 
Z A K L J U Č K E
 
1. Odbacujemo stavove „Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima“ kao etički i znanstveno-povijesno neprihvatljive.
2. „Vijeće“ u svom Dokumentu rehabilitira masovne komunističke i druge zločine, ne spominjući ni Bleiburg ni Vukovar gdje su agresori ubijali okićeni crvenom zvijezdom petokrakom.
3. Opasno se demonizira Domovinski rat u kojemu su branitelji ginuli za dom i Domovinu noseći izvorni hrvatski pozdrav „Za dom spremni“.
4. Hrvatsko nacionalno etičko sudište (HNES) je prva institucija u Hrvatskoj etički osudila J. B. Titu i njegove sljedbenike za veleizdaju.
5. Smatramo da bi bilo kakvo kažnjavanje u ovom području, a osobito kažnjavanje simbola Domovinskog rata bilo štetno te bi produbilo i stvaralo nove dublje podjele. Represija ovdje nije umjesna. Neka znanstvenici, u prvom redu povjesničari, istražuju istinu o hrvatskoj povijesti. HNES će donijeti svoje etičke prosudbe.
6. „Vijeće“ nije obavilo svoju temeljnu zadaću koja proizlazi iz naslova „Vijeća“. Nisu doneseni zaključci o „posljedicama vladavine nedemokratskih režima“, niti je jasno zaključeno koji je režim dominantno odgovoran za današnje porazno stanje u Republici Hrvatskoj.
 
Dr. sc. Nikola Debelić                      Dr. sc. Josip Jurčević
Akademik Josip Pečarić                  Dr. sc. Zdravko Tomac
Dr. sc. Stjepan Šterc                      Damir Borovčak
Nevenka Nekić, prof.                      Miroslav Papić
Zorica Gregurić                              Kazimir Mikašek-Kazo
Dr. sc. Stjepan Bači
 

Dr. Zvonimir Šeparović, predsjednik HNES-a

Povezane objave

Dan hrvatskih mučenika na Udbini

HF

Predstava Sluškinje, autora Jeana Geneta gostuje u varaždinskom HNK

HF

Striktno provesti antikorupcijsku ofenzivu i primjenu zakona

hrvatski-fokus

POD BARJAKOM SNAŽNO OVA DUŠA DIŠE

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više