Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Da, moguće je – Industrija 4.0!

Vrhunac tehnologije tvrtke Duplico

 
 
Četvrta industrijska revoulcija tema je o kojoj se sve glasnije raspravlja. Automatizacija i robotizacija proizvodnje, pametne tvornice u oblacima ('clouds') samo su dio globalne utrke za tehnološkom dominacijom. U utrku se uključila i domaća tvrtka Duplico.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/duplico20180-6.jpg
Prošle godine tvrtka Duplico je započela investicijski ciklus modernizacije proizvodnje i cjelokupnog poslovanja uz pomoć bespovratnih sredstava od Europskog fonda za regionalni razvoj, na temelju prijave projekta na pozivni natječaj 'E-impuls'. (R)evolucija tvrtke Duplico započela je automatizacijom i modernizacijom procesa proizvodnje elektro-ormara, nabavom tehnološki najnaprednijih strojeva i softvera.
 
Trodimenzionalni inženjering i vizualizacija, 'smart wiring',  potpuno automatizirana, brza i precizna strojna obrada upravljačkih ploča i kompletnih elektro-ormara, označavanje, rezanje i skidanje izolacije sa žica samo su dio nove proizvodne linije tvrtke Duplico. Proizvodnja upravljačkih ploča je u proteklim godinama bila radno intenzivan proces jer se većina operacija izvodila ručno, što ju je zbog potrebne preciznosti i pedantnosti i ljudskog faktora činilo skupom. S obzirom na to da se upravljačke ploče koriste u vodećim tehnologijama, njihovom proizvodnjom i kvalitetom treba pravilno upravljati. Kod ručne proizvodnje to je teško osigurati jer utjecaj ljudske pogreške može značajno izmjeniti jednu upravljačku ploču u odnosu na drugu, iako su obje prošle kroz istu proizvodnu liniju. To je rezultiralo uvođenjem sveobuhvatnih projektantskih softvera koji velik broj svakodnevnih zadataka u projektiranju i proizvodnji mogu automatizirati, osiguravajući razinu kvalitete i mogućnost brze prilagodbe na inženjerske izmjene koja će se automatski reflektirati i na konačni proizvod.
 
Upravo takav softver početak je i završetak proizvodnje, odnosno obrade upravljačkih ploča i elektro-ormara u tvrtki Duplico. Proizvodnja započinje u odjelu tehničke pripreme, na računalima inženjera – stručnjaka za rad u programskom paketu Eplan. Kompleksna platforma pokriva sve segmente proizvodnje: od planiranja, preko projektiranja i izvođenja pa sve do kontrolinga u proizvodnji. Rezultat su neograničene mogućnosti pri elektro-projektiranju i izradi električnih shema i prateće dokumentacije kao osnove za proizvodnju. Integracija proizvodnje definira se u rješenju Pro Panel CAE za 3D konstrukcije, u virtualnim 3D ožičenjima, u 3D konfiguraciji raspodjele sklopne i opreme za programabilne logičke kontrolere (PLC), napajanja i bakrenih sabirnica i u pripremi podataka za slaganje žica i rad proizvodnih strojeva. Vizualizacija ožičenja i potpuna digitalizacija svih potrebnih podataka odvija se u Production Wiringu, iz kojeg se podaci šalju na proizvodnu liniju, u kojoj se obrađuje i priprema žica za montažu u elektro-ormar. Proizvodnu liniju čine funkcionalno povezani strojevi koji zadanim redoslijedom i prema zadanim parametrima mjere žicu na zadanu duljinu, režu i skidaju izolaciju i izvode pripremu za spajanje. Industrijski pisač na gotove žice ispisuje oznake potrebne za ožičavanje.
 
Dio platforme je i Smart Wiring, aplikacija za potpuno vizualizirano i digitalizirano ožičavanje elektro-ormara s minimalnom mogućnošću pogreške. Proizvodni timovi opremljeni su tabletima na kojima se nalazi aplikacija, izbornik, odnosno 3D prikaz ormara, vizualizirano ožičenje i sve značajke žica unutar ormara s mogućnošću filtriranja svih podataka i samog usmjerenja žice unutar ormara. Inovativnost i važnost aplikacije je u trenutačnoj povratnoj informaciji o statusu ožičavanja između proizvodnje i tehničke pripreme, trenutačna obavijest o pogrešci u shemi ili samom procesu ožičavanja i, najvažnije, trenutačna povratna reakcija i ispravak sheme, odnosno naputak za korekciju ožičenja od tehničke pripreme (inženjera).
 
Prije samog procesa ožičavanja, upravljačke ploče ormara treba obraditi za postavljanje sabirnica, kanalica, uvodnica i dr. u obradnom centru. To je kompaktni numerički upravljani stroj (CNC) upravljan na temelju unesenih podataka iz Eplana, a služi za automatiziranu, brzu, preciznu i pouzdanu obradu upravljačkih ploča i elektro-ormara. Njegove funkcije su bušenje lima, glodanje, izrezivanje, urezivanje, potpuna strojna obrada kompaktnih i serijskih elektro ormara, obrada montažnih ploča i vrata, izrada provrta, navoja i otvora svih veličina u raznim metalnim i nemetalnim materijalima. Sve pločice i oznake na ormarima graviraju se na specijalnom laseru.
Vrhunac tehnologije koju je tvrtka Duplico u sklopu svoje kreativnosti ponudila, kao dio finalnog proizvoda, je digitalizirana dokumentacija elektro-ormara koja je besplatno dostupna u 'oblaku' ('cloudu') pomoću aplikacije qri.hr.
 

B. L., www.energetika-net.com

Povezane objave

Nisu uzete u obzir realne okolnosti

HF

Do 2030. najmanje 350 MW od Sunca

hrvatski-fokus

Kod sunčanih elektrana nema neizvjesnosti

HF

Radi li klimatizacija protiv klime?!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više