Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Da, moguće je – Industrija 4.0!

Vrhunac tehnologije tvrtke Duplico

 
 
Četvrta industrijska revoulcija tema je o kojoj se sve glasnije raspravlja. Automatizacija i robotizacija proizvodnje, pametne tvornice u oblacima ('clouds') samo su dio globalne utrke za tehnološkom dominacijom. U utrku se uključila i domaća tvrtka Duplico.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/03/duplico20180-6.jpg
Prošle godine tvrtka Duplico je započela investicijski ciklus modernizacije proizvodnje i cjelokupnog poslovanja uz pomoć bespovratnih sredstava od Europskog fonda za regionalni razvoj, na temelju prijave projekta na pozivni natječaj 'E-impuls'. (R)evolucija tvrtke Duplico započela je automatizacijom i modernizacijom procesa proizvodnje elektro-ormara, nabavom tehnološki najnaprednijih strojeva i softvera.
 
Trodimenzionalni inženjering i vizualizacija, 'smart wiring',  potpuno automatizirana, brza i precizna strojna obrada upravljačkih ploča i kompletnih elektro-ormara, označavanje, rezanje i skidanje izolacije sa žica samo su dio nove proizvodne linije tvrtke Duplico. Proizvodnja upravljačkih ploča je u proteklim godinama bila radno intenzivan proces jer se većina operacija izvodila ručno, što ju je zbog potrebne preciznosti i pedantnosti i ljudskog faktora činilo skupom. S obzirom na to da se upravljačke ploče koriste u vodećim tehnologijama, njihovom proizvodnjom i kvalitetom treba pravilno upravljati. Kod ručne proizvodnje to je teško osigurati jer utjecaj ljudske pogreške može značajno izmjeniti jednu upravljačku ploču u odnosu na drugu, iako su obje prošle kroz istu proizvodnu liniju. To je rezultiralo uvođenjem sveobuhvatnih projektantskih softvera koji velik broj svakodnevnih zadataka u projektiranju i proizvodnji mogu automatizirati, osiguravajući razinu kvalitete i mogućnost brze prilagodbe na inženjerske izmjene koja će se automatski reflektirati i na konačni proizvod.
 
Upravo takav softver početak je i završetak proizvodnje, odnosno obrade upravljačkih ploča i elektro-ormara u tvrtki Duplico. Proizvodnja započinje u odjelu tehničke pripreme, na računalima inženjera – stručnjaka za rad u programskom paketu Eplan. Kompleksna platforma pokriva sve segmente proizvodnje: od planiranja, preko projektiranja i izvođenja pa sve do kontrolinga u proizvodnji. Rezultat su neograničene mogućnosti pri elektro-projektiranju i izradi električnih shema i prateće dokumentacije kao osnove za proizvodnju. Integracija proizvodnje definira se u rješenju Pro Panel CAE za 3D konstrukcije, u virtualnim 3D ožičenjima, u 3D konfiguraciji raspodjele sklopne i opreme za programabilne logičke kontrolere (PLC), napajanja i bakrenih sabirnica i u pripremi podataka za slaganje žica i rad proizvodnih strojeva. Vizualizacija ožičenja i potpuna digitalizacija svih potrebnih podataka odvija se u Production Wiringu, iz kojeg se podaci šalju na proizvodnu liniju, u kojoj se obrađuje i priprema žica za montažu u elektro-ormar. Proizvodnu liniju čine funkcionalno povezani strojevi koji zadanim redoslijedom i prema zadanim parametrima mjere žicu na zadanu duljinu, režu i skidaju izolaciju i izvode pripremu za spajanje. Industrijski pisač na gotove žice ispisuje oznake potrebne za ožičavanje.
 
Dio platforme je i Smart Wiring, aplikacija za potpuno vizualizirano i digitalizirano ožičavanje elektro-ormara s minimalnom mogućnošću pogreške. Proizvodni timovi opremljeni su tabletima na kojima se nalazi aplikacija, izbornik, odnosno 3D prikaz ormara, vizualizirano ožičenje i sve značajke žica unutar ormara s mogućnošću filtriranja svih podataka i samog usmjerenja žice unutar ormara. Inovativnost i važnost aplikacije je u trenutačnoj povratnoj informaciji o statusu ožičavanja između proizvodnje i tehničke pripreme, trenutačna obavijest o pogrešci u shemi ili samom procesu ožičavanja i, najvažnije, trenutačna povratna reakcija i ispravak sheme, odnosno naputak za korekciju ožičenja od tehničke pripreme (inženjera).
 
Prije samog procesa ožičavanja, upravljačke ploče ormara treba obraditi za postavljanje sabirnica, kanalica, uvodnica i dr. u obradnom centru. To je kompaktni numerički upravljani stroj (CNC) upravljan na temelju unesenih podataka iz Eplana, a služi za automatiziranu, brzu, preciznu i pouzdanu obradu upravljačkih ploča i elektro-ormara. Njegove funkcije su bušenje lima, glodanje, izrezivanje, urezivanje, potpuna strojna obrada kompaktnih i serijskih elektro ormara, obrada montažnih ploča i vrata, izrada provrta, navoja i otvora svih veličina u raznim metalnim i nemetalnim materijalima. Sve pločice i oznake na ormarima graviraju se na specijalnom laseru.
Vrhunac tehnologije koju je tvrtka Duplico u sklopu svoje kreativnosti ponudila, kao dio finalnog proizvoda, je digitalizirana dokumentacija elektro-ormara koja je besplatno dostupna u 'oblaku' ('cloudu') pomoću aplikacije qri.hr.
 

B. L., www.energetika-net.com

Povezani članci

Podcjenjuje se važnost šuma

HF

Na putu prema budućnosti

HF

Nagrađeni za izuzetne poslovne rezultate

HF

Suncokret ruralnog turizma

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...