Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Agenda 2030. protiv stočnog fonda

Nizozemska planira klanje 30 milijuna grla stoke zbog ‘klimatske krize’

 

U cilju smanjenja industrijske poljoprivrede poduzimaju se različite aktivnosti u kojima Nizozemska prednjači. Kako piše Green Me, to će se postići klanjem viška stoke, što je 30 posto od ukupnog broja.

Ova zemlja ima površinu od 41.000 km², a od toga je jedna petina pod vodom. I pored toga ima najveću brojnost stočnog fonda u EU-u po površini. Broj stoke koju uzgajaju je 4 milijuna goveda, 13 milijuna svinja, 104 milijuna peradi, što je čini najvećim europskim izvoznikom mesa. Kako bi se smanjile emisije dušika, na nekim područjima i do 70 posto, neophodno je smanjiti njihovu brojnost. Na klimatske promjene, tvrde, najviše utječu intenzivne farme s velikim brojem grla. S jedne je strane ogromna zarada i proizvodnja hrane za milijarde ljudi. Na drugoj su ogroman utjecaj farmi na životnu sredinu. Veliki je broj životinja na farmama, a izbor da se krene u smanjenje njihova broja da bi se smanjio utjecaj intenzivnog uzgoja na životnu sredinu, ima za posljedicu klanje 30 milijuna grla do 2030. godine.

Agenda 2030. i ciljevi održivog razvoja

Vlada ima fond od 25 milijardi eura kako bi “uvjerila” poljoprivrednike da smanje brojnost stoke ili da u potpunosti odustanu od uzgajanja. Kako bi se to ostvarilo, procjenjuje se da bi oko 11.200 poljoprivrednika trebalo zatvoriti svoje farme, a 17.600 smanjilo bi broj životinja na imanjima. Zbog tih vladinih planova, poljoprivrednici su od lipnja na ulicama širom zemlje.

Ocijenjeni su najvećim prosvjedima u povijesti države, a zabilježeno je i nekoliko eskalacija, kada je dolazilo do sukoba demonstranata i policije. U jednom navratu tijela reda su čak posegnula i za oružjem, kada je pucano u smjeru traktora. Inače, te “klimatske ciljeve” osmislio je UN koji ih promovira kroz dokument “Agenda 2030.” i tzv. “ciljeve održivog razvoja” koje promoviraju EU, Svjetski ekonomski forum i gotovo sve multinacionalne korporacije diljem svijeta. Ciljeve održivog razvoja također podržavaju gotovo sve stranke desnog i lijevog centra.

narod.hr/eu/nizozemska-planira-klanje-30-milijuna-grla-stoke-zbog-klimatske-krize

Povezane objave

Rat financijskih carstava

HF

MMF – Nastavak čvrste monetarne politike

hrvatski-fokus

Električna vozila više nisu znanstvena fantastika

HF

Plinarski forum 2020.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više