Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Utjecaj globalizacije na njemačko gospodarstvo do 2030. godine

Razvoj novih prodajnih tržišta najvažniji je razlog stranih ulaganja malih i srednjih poduzeća

 

Energetska kriza potaknula je raspravu o budućoj održivosti Njemačke kao poslovne lokacije i povećala zabrinutost zbog sve veće deindustrijalizacije. Međutim, strana ulaganja njemačkih MSP-ova upućuju na to da je trend premještanja poslovnih aktivnosti u inozemstvo i dalje nizak: u razdoblju od 2019. do 2022. samo 1,7 posto svih malih i srednjih poduzeća uloženo je u inozemstvo. Međutim, prije svega, ne više od 3,8 posto – otprilike isti broj poduzeća kao i prije pandemije koronavirusa – planira ulagati preko granica u nadolazećim godinama. Razvoj novih prodajnih tržišta, među ostalim za tehnologije za zaštitu klime i zelene proizvode, jasno je u prvom planu. Europa je i dalje najvažnija odredišna regija za mala i srednja strana ulaganja. Bez obzira na moguća premještanja, postoje jasni rizici za konkurentnost Njemačke koje je potrebno hitno riješiti.

Sukob u Ukrajini predstavlja rizik – također za njemačke MSP-ove

Otprilike svaka treća tvrtka vidi rat u Ukrajini kao rizik za njihov poslovni razvoj u sljedećih dvanaest mjeseci. Rast cijena energije, opći gospodarski razvoj i, za neke, rizik od poremećenih lanaca opskrbe i urušavanja prodajnih tržišta ovdje su odlučujući čimbenici. 

Što je sljedeće za njemački model rasta? Scenariji globalizacije. Utjecaj globalizacije na njemačko gospodarstvo do 2030. analiziran je u studiji koju je proveo Prognos na temelju tri scenarija. Ponovni porast globalizacije najbolji je scenarij, dok je deglobalizacija najgori scenarij. Između je usporavanje globalizacije. 

Niska dinamika globalizacije zahtijeva prilagodbu strategija rasta njemačkih tvrtki

U slučaju usporavanja globalizacije, njemačka poduzeća pozivaju se da preispitaju svoje izvozne strategije. Prognos studija identificira mogućnosti prilagodbe: snažniji fokus na domaće tržište, razvoj novih, inovativnih izvoznih proizvoda i razvoj novih izvoznih tržišta u zemljama u nastajanju i zemljama u razvoju.

Darko Kovačić

Povezane objave

I male tvrtke imaju šansu

HF

OECD: Nove TE na ugljen mogle bi završiti kao mrtva imovina

HF

Od godine 2000. SDP kadrovira

HF

Reforma lokalne samouprave

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više