Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

“Moralna vertikala” uvela cenzuru!

Nitko nema pravo zabraniti mi da se potpisujem kao član Vijeća

 
 
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti vrlo je djelatna. Stoga sam ju nastojao braniti od često neopravdanih primjedbi. No, najnoviji razvoj događaja ukazuje na potrebu preispitivanje tog stajališta. Posebno u svjetlu nastupa njezinog Predsjednika u emisiji Nedjeljom u dva. Odnosno odluke njezina Predsjedništva da ne smijem više u javnosti navoditi da sam ponosni član Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo (ZV-OŠ).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/kusic.jpg
MORALNA VERTIKALA – Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a
 
Nedvojbeno, osobito od dolaska akademika Zvonka Kusića na čelo HAZU-a, ta je vrhovna znanstvena i umjetnička ustanova vrlo djelatna. Prisustvovao sam velikom broju tih događanja. U kojima je Predsjednik prilikom svojih uvodnih izlaganja trajno naglašavao da je HAZU hrvatska moralna vertikala. No, nešto je krenulo drugim tijekom.
 
Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo
 
U proljeće 2016. primio sam poziv da se uključim u rad Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo (ZV-OŠ). Osnivanje tog dvadesetog znanstvenog vijeća koje djeluje u okviru HAZU-a potaknuo je Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti. Za predsjednika ZV-OŠ-a izabran je, i najširoj javnosti vrlo poznati akademik Vladimir Paar. Osobno sam shvatio da je osnovni cilj rada tog Vijeća ukazivanje na najlošiji uradak o reformi obrazovanja u hrvatskoj povijesti, poznatijeg kao Budak-Jokićeva Cjelovita kurikularna reforma (CKR). A gdje je odgoj? Ubrzo je počeo naglo rasti broj članova Vijeća. Danas se barata s brojem oko 150 članova podijeljenih u 12 Sekcija. Ali zahvaljujući utjecajnom akademiku, Leu Budinu, koji je nametnuo razdvajanje Sekcije 6 – tehnika i informatika, do sada nije sastavljena Sekcija 13 – Informatika. Kao najvažnija Sekcija za predviđenu CKR-u.
 
Jedan od vrlo važnih ciljeva tog Vijeća, koje je među ostalim trajno ukazivalo na potrebu taksativnog navođenja funkcije odgoja u CKR-u, bilo je izdavanje triju knjiga recenzija. Koje su napisale osobe od imena i autoriteta na svojim područjima i ukazivali na propuste. Među njima treba istaknuti i negativnu recenziju akademika Darija Vretenara. S izdavanjem tih triju knjiga baš i nije bilo previše sreće. Primjerice, treću knjigu je odbio tiskati HAZU, po odluci svog Predsjedništva. To je jedan od razloga zašto se ta knjiga objavljuje u nastavcima u Hrvatskom fokusu još od 2017. godine.
 
Zainteresirani za budućnost hrvatskog identiteta, razvoja zemlje i osobito za hrvatsku djecu i mladež naslućivali su da postoje u HAZU-u snage kojima se ne sviđa rad tog Vijeća. O čemu svjedoče i funkcije koje su neki uglednici preuzeli u tijelima koja promiču taj loši uradak, CKR-u. Valja pridodati. Na mrežnoj stranici HAZU-a slikom su predstavljena sva vijeća, osim ZV-OŠ-a.
 
Neke od važnijih primjedbi
 
U okviru HAZU-a, njegovih razreda i znanstvenih vijeća koje broj nekoliko tisuća članova, posebno ZN-OŠ, nikada se nije raspravljalo o osnovnoj slabosti reforme. Nepromjenjivost naziva predmeta, njihove satnice i broja nastavnika. U vrijeme kada je na pomolu demografska katastrofa. Ili kako neki kažu, demografska regresija. Pitanje odgoja postavili su tek naknadno neki članovi ZN-OŠ-a. Jedna od anomalija je i činjenica da je za osnovu cjelokupne materijalne kulture, s time i cjelokupne kulture, sa snažnim razvojem u posljednjih nekoliko desetljeća, predmet „Tehnička kultura“ dobio na raspolaganje jedva 1,5 posto satnice. Još jedna važna pojedinost. Nitko nije tražio da se objasni zašto je s jedne strane tako teška đačka torba, a s druge, da se srlja u tzv. svjetsku e-školu. Kada primjerice Nijemci smatraju da još nisu zreli za takav oblik odgoja i obrazovanja.
 
Mnogi, vrhunski znanstvenici i obrazovatelji, uključivo najmanje 12 akademika, prihvatili su zastarjelu, pa i štetnu mantru. Hrvatska se mora okrenuti STEM-području ili ponekad STEM-područjima. Prvo, nikada HAZU nije jasno rekao što to znači STEM. Neki članovi ZV-OŠ-a su to rastumačili u znanstveno-stručnom časopisu i višekratno u medijima (npr. Hrvatskom fokusu) već 2015. Radi se o prirodoslovlju, informatici, tehnici i matematici. Štoviše, uočili su da nedostaje dostojan odnos prema umjetnosti te ustvrdili da je matematika samo jedan od formalnih jezika. Ostali su logika i računalni jezici. Pritom naglasivši važnost i osnovnih, humanih, komunikacijskih jezika: verbalnih i auditivnih.
 
Što proizlazi iz izvorne definicije pojma nazvanog tehnologija
 
Izvorna definicija tehnologije, one agronoma i kameralista Johanna Beckmanna iz 1777. glasi. »Tehnologija je sveobuhvatna znanost o isprepletenosti društva, gospodarstva i tehnike«. I iz nje je početkom desetljeća izvedena sljedeća misao. Svaka ljudska djelatnost (medicina, tehnika, obrazovanje itd.) u funkciji je društveno-humanističkih ciljeva koje bez izuzetka određuje politika. Takav je bio i nastup predsjednika HAZU-a u emisiji NU2.
 
Navedena misao ukazuje da STEM nije dovoljan za suvremeno obrazovanje. Još krajem 2016. na predavanju u Europskom domu, uvedene su dvije nužne složene kratice ili akronimi, potrebne za uspješan odgoj i obrazovanje. To su već objašnjeni akronim STEAL + SSH (društveno-humanističke znanosti). Opširno o konceptu STEAL + SSH pisano je u tekstu Za odgoj ruku i odgoj mozga (Hrvatski Glas Berlin, 17. ožujka 2017, Hrvatski fokus, 24. ožujka 2017.). Slijedeći navedene definicije jasno je naglašeno. Ne može se iz nijedne djelatnosti ukloniti donošenje odluka u funkciji trenutne politike. Pritom je apsolutno nezanimljivo je li nositelj političke dužnosti formalno član neke stranke ili nije.
 
STEM nije život
 
O neuspješnom uratku, sada poznatom pod složenom kraticom STEM, pišem još od doba kada je bila na razni Budakove strategije (studeni 2012.). Napisano je mnogo tekstova. U ranijim tekstovima bila je stalno naglašavana jedna misao. Oni koji će upisati školu po zamislima CKR-a otići će u mirovinu osamdesetih godina, a ne mali broj dočekati će XXII. stoljeće. Ako tada još bude ljudskih bića u sadašnjem obliku. A to znači da ih odgoj i obrazovanje moraju pripremiti ne samo za višekratnu promjenu radnih mjesta, tijekom radnog vijeka već i treću dob. Nametanje samo STEM-a ih za to ne priprema. To pokazuju brojna istraživanja, pa i američkih sveučilišta.
 
Istaknuti član ZV-OŠ-a mi je u povodu ovog teksta napisao. »Već dugi niz godina planiramo nastavne programe, znajući da poslovi koje će naši učenici u budućnosti raditi, danas niti ne postoje. Time stavljamo više naglasak na kritično razmišljanje, meke vještine i vrijednost cjeloživotnog učenja, nego na određene tehnologije.« U suštini ista misao koju sam zastupao u ranijim tekstovima o CKR-u. Već je obrazloženo zašto je STEM nedovoljan za život ljudskog bića i traži se STEAL+SSH. Jedan od mogućih potvrdnih razloga za takav stav je analiza nedostajućih vještina radne snage u SAD-u (https://www.cnbc.com/2018/03/13/atts-1-billion-gambit-retraining-nearly-half-its-workforce.html, pristupljeno 17. ožujka 2018.). Njih 44 posto navodi da je to pomanjkanje mekih vještina (npr. komuniciranje, kritično razmišljanje, kreativnost (d. a. područje arta), suradnja i pridodajem, sustavnosni pristup. Da im nedostaju tehničke vještine smatra njih 22 posto. Na pomanjkanje jakih vještina vođenja (e. leadership) ukazalo je 14 posto ispitanika, a njih 12 posto na pomanjkanje vještina temeljenih na uporabi računala. Da je radna snaga u SAD zadovoljavajuće obrazovana, ili oni koji nisu odgovorili, čine preostalih 8 posto. Zaključak je jasan. Život nije samo u računalu, on je mnogo više.
 
Neke važne akcije ZN-OŠ-a
 
Postoji jedna akcija članova Sekcije 6 koja nije došla u javnost, a radi se o jednoj od temeljnih primjedbi na predloženi kurikul (naziv zaključen u ZN-OŠ-u), a ne kurikulum. U protivnom moramo pretvoriti magnezij u magnezijum. Drugo, vjerojatno samo u hrvatskoj školi postoji dvojnost pisanja decimalnog broja. Hrvatsko društvo matematičara nametnulo je hrvatskom obrazovnom sustavu 2000. kao decimalni znak, decimalnu točku. Usprkos postojanju hrvatskih normi temeljenih na međunarodnim normama i odredbama hrvatskog pravopisa, npr. onog Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji određuju kao decimalni znak, decimalni zarez. I to bi mogla svojom odlukom riješiti Ministrica. A ne da nastavnik koji predaje npr. matematiku i fiziku, u jednom predmetu rabe decimalnu točku, a u drugom decimalni zarez.
 
Povod za izražavanje nezadovoljstva radom ZV-OŠ-a
 
Da je Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo neželjeno dijete u HAZU-u govori i činjenica da je ono predstavljeno u NU2 kao „ono vijeće akademika Paara“ koje ima „tri akademika“. Formalni povod za definitivnu akciju protiv ZV-OŠ-a poslužila je izjava Vijeća o Istanbulskoj konvenciji. Povijest će pokazati tko je bio u pravu. Zagovornici roditelja 1 i roditelja 2 ili oni koji se zalažu za oca, majku i ako im uspije, barem dijete. O tome kako su neki akademici, poput Krešimira Nemeca reagirali na tu izjavu, svjedoči i članak HAZU nas vodi u – rodnu propast (Hrvatski fokus, 6. ožujka 2018.). Izjava o Istanbulskoj deklaraciji koju je objavilo ZV-OŠ dovelo je do uvođenja cenzure u rad HAZU-u. Svaku akciju treba odobriti Predsjedništvo HAZU-a. Nitko se ne može potpisati kao član Vijeća. Sve to je dovelo do nedavne ostavke predsjednika Vijeća, akademika Vladimira Paara. Prije iznuđenu, nego njegovom voljom. Barem smo tako shvatili, mi svjedoci podnošenja usmene ostavke. Hvala mu za tri knjige javnih mišljenja kvalificiranih stručnjaka o CKR-u.
 
Osobno, ne pristajem na dva javna stajališta. Nisam član „onoga Paarovog vijeća“, nego sam član ZV-OŠ-a. Iz njegova sastava registrirano je sedmero predloženika za članove Ekspertne radne skupine, od čega čak troje, za njezina voditelja. Drugo, nitko nema pravo zabraniti mi da se potpisujem kao član Vijeća. Iz jednostavnog razloga što ne bih mogao napisati ovaj tekst da nemam informacija iz aktivnog rada u tom Vijeću. Zato ističem, ovaj tekst je moje osobno mišljenje.
 

Prof. emeritus Igor Čatić, član ZV-OŠ-a, Pročelnik Sekcije 6 Tehnika i Voditelj Znanstveno-istraživačkog odbora – Bioetika, tehnika i transhumanizam Znanstvenoga centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku

Povezane objave

Kraš oživio uspomene na dobro čuvane recepture

HF

Od crvenog Kmera Ive do državnice Kolinde

HF

Umro novinar Ivica Luetić

HF

HRT prešutio smrt osmero mladih hercegovačkih Hrvata

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više