Hrvatski Fokus
Religija

Predanost Bogu predstavlja umiranje sebi

Deseta obljetnica smrti službenice Božje Chiare Lubich

 
 
Zajednice Pokreta fokolara, čija je utemeljiteljica bila Chiara Lubich, rasprostranjene po svijetu obilježavaju desetu obljetnicu njene smrti mnogovrsnim inicijativama, s naglaskom na karizmu jedinstva kao pokretač društvenih promjena. Chiara je preminula 14. ožujka 2008. godine, a obljetnica njene smrti, obilježava se u mnogim gradovima diljem svijeta, kojima se uz Split  pridružilo i nekoliko gradova u Hrvatskoj: Zagreb, Pazin, Đakovo i Varaždin. Tako je u nedjelju 18. ožujka udvorani nadbiskupskog sjemeništa u Splitu upriličen prigodni program o temi društvene dimenzije karizme jedinstva. Misno slavlje u sjemenišnoj kapeli predvodio je nadbiskup mons. Marin Barišić uz nazočnost brojnih članova i simpatizera Pokreta fokolara s područja Dalmacije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/Chiara_Lubich.jpg
„Predanost Bogu predstavlja umiranje sebi, kazao je nadbiskup komentirajući parabolu o zrnu koje mora umrijeti da bi urodilo plodom, a zatim se osvrnuo na simboliku križa koji mi često doživljavamo kao nešto ogoljeno, premda je „nabijeno sadržajem“ i krije bogatstvo kakvo je prepoznala, između ostalih, i Chiara Lubich. U križu je Chiara pročitala znak ljubavi za sve, ljubavi koja je nemoćna i raspeta, ali snažna.
 
„Križ nije znak snažne moći, nego snažne ljubavi!“, poručio je nadbiskup i istaknuo kako samo križ i ljubav zajedno postaju izvorom života. „Križ potvrđuje ljubav, a najočitiji znak nevidljive ljubavi je vidljivi križ!“, kazao je on i dodao kako Isus očekuje da ga upoznamo prije svega po Njegovoj ljubavi, a ne po napisanom zakonu. Međutim, nas ta velika ljubav plaši. Srećom da ima svjedoka koji nas hrabre poput utemeljiteljice Pokreta fokolara, zaključio je nadbiskup propovijed i zazvao Chiarin zagovor, da nas ona pomakne na putu prema boljem poznavanju Gospodina.
 
Za Chiaru je velika privlačnost modernoga vremena bila 'proniknuti u najdublju kontemplaciju, a ipak ostati sa svima, čovjek uz čovjeka'. Sergio Zavoli, talijanski novinar, pisac i političar, vezan uz Chiaru dubokim prijateljstvom, nazvao ju je mističarkom jedinstva između neba i zemlje, potvrđujući da Chiara donosi preokret u trojstvenu mistiku: „Nastojanje da privučemo Božju prisutnost u intimnost svoje duše kod nje postaje nastojanje da On živi među ljudima, u komunikaciji Boga u sebi s Bogom u bratu. Nije slučajno da nas misao Chiare Lubich propitkuje što učiniti da povežemo fragmente nedjeljivoga tj. čovjeka i da sastavimo prijelome djeljivoga tj. zajednice.“
 
Društvena promjena koja iz toga proizlazi od samoga je početka iskustva Chiare Lubich u njezinu rodnome gradu Trentu pobudila inicijative s jakim društvenim obilježjem. Danas po čitavome svijetu postoje akcije i djela nastala s ciljem da se doprinese rješavanju specifičnih potreba osoba, skupina, zajednica, ostvarena sa značajkama svake pojedine regije ili kulture.
 
Na pitanje na što danas treba ciljati Pokret fokolara, 10 godina nakon smrti njegove utemeljiteljice, predsjednica Maria Voce odgovara da „treba apsolutno održati jedinstvo s izvorom koji je Chiara, stoga treba ciljati na vjernost izvornoj karizmi kakva nam je prenijeta; potom na povratak životu prvih vremena kako bismo otkrili onu korjenitost koja se i danas od nas traži, možda još više. Potrebno je i razviti Pokret kako bi mogao biti sredstvo kakvo je Bog zamislio i nositi duhovnost zajedništva u svijet, graditi jedinstvo ljudske obitelji. I konačno, produbiti poznavanje i prenošenje velike karizme koju je Bog dao Chiari, a koja nema samo duhovne vidove, nego i vidove nauka, društvene i političke vidove, koji mogu utjecati na sva područja.“
 
Maria Voce ne prešućuje da je danas utjecaj Pokreta fokolara u ljudskim i društvenim stvarnostima, mada dobar, još uvijek suviše lokaliziran, da bi potom ustvrdila: „Ali mislim da ta prepoznatljivost mora biti učinkovitija i raširenija. Možda Pokret treba postati poznatiji i na svjetskoj razini, jer prisutni smo u gotovo svim zemljama, no to možda još nije dovoljno izraženo. Doći će sa životom. Što više budemo živjeli, to ćemo više utjecati i biti vidljivi“, prenosi mrežna stranica fokolar.hr. Panoramski pogled na društveni izraz karizme Chiare Lubich, uz 2000 sudionika s pet kontinenata, ponuđen je umjetničkim događajem u Centru Marijapoli u Castel Gandolfu u Rimu 3. ožujka. Nazočan je bio vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Jorge Bergoglio, blagoslov homoseksualaca i Drugi vatikanski koncil

hrvatski-fokus

Umro isusovac Jure Bosančić

HF

Gdje su muslimani sretni

HF

Zanimljiv opus sakralne tematike

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više