Hrvatski Fokus
Znanost

Keks koji izaziva ovisnost

Popularni keks Oreo izaziva ovisnost vrlo sličnu ovisnosti o kokainu ili morfiju

 
 
Stručnjaci su iz radoznalosti proveli jednu malu studiju kako bi otkrili zašto ljudi ne mogu odoljeti keksu OREO kada ga jednom probaju. Rezultat studije otkrio je da mozak reagira na keks „Oreo“ gotovo identično kao što reagira na drogu ili neke lijekove. Na temelju ovog otkrića, znanstvenici su zaključili kako omiljeni i popularni keks „Oreo“ izaziva ovisnost vrlo sličnu ovisnosti o kokainu ili morfiju što dakako može imati vrlo ozbiljne javnozdravstvene učinke i probleme. Studiju o učinku keksa „Oreo“ proveli su znanstveni istraživači, uključujući i studente uglednog „Connecticut College“ u SAD-u, a profesor Joseph A. Schroeder (Behavioral Neuroscience Center, Connecticut College) je bio glavni voditelj studije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/IDShot_540x540.jpg
Studija je provedena iz dva razloga, a prvi je – pretilost koja predstavlja vrlo ozbiljan javnozdravstveni problem u SAD-u koji ima sve značajke prave epidemije koja se rapidno širi a posljedice su ozbiljni zdravstveni problemi i poremećaji. Pretilost je danas vodeći uzrok visoke smrtnosti u SAD-u. Drugi ozbiljan problem odnosi se na ovisnost o psihostimulansima i opioidima s vrlo ozbiljnim društvenim posljedicama što predstavlja ozbiljan socijalnopatološki problem. Naime, jedna studija koja je provedena 2009. a proveli su je znanstvenici „Scripps Research Institute“ na Floridi, otkrila je da su centri za ugodu u mozgu laboratorijskih štakora hranjenih visoko kaloričnom hranom s visokim udjelom masnoće postali s vremenom vrlo slabo osjetljivi, a to je dokaz ovisnosti. Štakori su sve više i više jeli ovu hranu – čak i kada su ,primili elektrošok kao opomenu da ne jedu ovu hranu. To je možda i odgovor zašto su pretili ljudi ovisni upravo o takvoj vrsti visokokalorične hrane poznate kao „junk food,“ tj. nezdrava hrana.
 
Rezultati znanstvene studije provedene na „Connecticut College“ o učinku keksa OREO predstavljeni su na konferenciji Društva za neuroznanost (Society for Neuroscience)  koja je održana u studenom 2013. u San Diegu, Kalifornija. Studija o učinku keksa „Oreo“ provedena je dakako na laboratorijskim štakorima, a za potrebe studije štakore su naučili snalaženju i kretanju labirintom. Na jednoj strani labirinta bili su posluženi keksi „Oreo“, dok su na drugoj strani bili ponuđeni krekeri od riže. Vjerojatno će neki odmah pogoditi da su štakori bili na onoj strani labirinta gdje su se nalazili keksi „Oreo.“ Istraživači su također usporedili ovaj nalaz s nalazom kod štakora koji su dobivali morfij ili kokain umjesto „Orea.“ Nadalje, istraživači su otkrili da bez obzira o kojoj se „substanci“ radilo – keksima „Oreo“ ili morfiju ili kokainu, štakori su jednako reagirali – najveći dio vremena provodili su na onoj strani labirinta gdje su se nalazile ove „tvari“. Ovakvo ponašanje štakora nije nimalo iznenadilo istraživače, ali su oni otkrili još jedan zanimljiv neurološki rezultat. Naime, kada su štakori dobili kekse „Oreo,“ bjelančevina poznata kao c-Fos pojavila se u području mozga koji se naziva „nucleus accumbens“ („nukleus akumbens“) a on je jedan od centara ugode u mozgu koji se aktivira kod ovisnosti i osjećaja ugode (c-Fos je bjelančevina koja se sastoji od 380 aminokiselina).
 
Prof. Schroeder je izjavio nešto zanimljivo ali i zabrinjavajuće: „Oreo keksi aktiviraju više neurona u ovom djelu mozga (nukleus akumbens) nego kokain ili morfij, što upućuje da 'magična' kombinacija šećera i masnoća može biti mnogo privlačnija za naš mozak od droge,“ te dodao: „Naše istraživanje podupire teoriju da hrana bogata šećerom i mastima stimulira mozak na isti način kao i droge. …. Ovo nam može objasniti činjenicu zašto neki ljudi ne mogu odoljeti ovoj vrsti hrane iako znaju da je ona loša za njih.“  
 
Iako je studija provedena na laboratorijskim štakorima, znanstvenici su uvjereni da keks „Oreo“ ima isti učinak i kod ljudi budući da mnogi ne mogu odoljeti ovoj poslastici: kada počnu jesti „Oreo“ ne mogu se zaustaviti. Otkrivena je još jedna činjenica: i štakori jednako kao i ljudi prvo počnu jesti neodoljivu kremastu smjesu u sredini keksa. Ovo znanstveno istraživanje može biti od značaja za pitanja javnog zdravstva i to zbog činjenice da je visokokalorična hrana često jeftina a stvara i visoku ovisnost. A posljedice loših i nezdravih prehrambenih navika mogu biti jednako dramatične kao i one kod uzimanja droge, upozoravaju autori studije. Jamie Honohan, jedan od autora provedene studije izjavio je slijedeće: „Izabrali smo „Oreo“ ne samo zbog toga što je to najpopularniji/ najomiljeniji keks u Americi, i jako okusom privlačan i štakorima, nego zbog toga što ovaj proizvod sadrži visoki udio masnoća i šećera te se snažno promovira u zajednicama slabijeg, odnosno niskog socijalnoekonomskog statusa.“
 
Vode se žustre stručne rasprave na temu ovisnosti o hrani i ima li ona sličnosti s „klasičnim“ ovisnostima. Neke dosadašnje studije upućuju na štetne učinke šećera na zdravlje, a povećava se zabrinutost zbog otkrića štetnih učinaka šećera i umjetnih sladila na mozak. Istraživanja pokazuju da je ljudima kombinacija šećera i masnoća u bilo kojem omjeru teško odoljiva, to je prava „napast“ kojoj se teško može oduprijeti.
 
Zašto je tome tako? Na ovo pitanje nisu odgovorili znanstvenici  iz „Connecticut College“ već – kemičari koji između ostalog, otkrivaju da vodeću ulogu u sastavu i neodoljivom okusu keksa „Oreo“ ima kemija, osobito kremastog punjenja u sredini keksa: ekstrakt vanilije, biljne masti i drugi TAJNI  sastojci („The Chemistry of Oreos,“ www.chemistryislife.com). Ne ću vas zamarati kemijskim formulama i broju atoma ugljika, vodika i dr. koji prema tvrdnjama kemičara, imaju i te kakvu ulogu u stvaranju neodoljivog okusa proizvoda. Iako su keksi „Oreo“ na tržištu SAD-a od 1912. godine, oni nisu istog sastava. Sastojci su se u međuvremenu navodno promijenili već nekoliko puta, a danas neki sastojci i nisu navedeni od strane proizvođača. A to je otkrio i jedan ozbiljan incident iz 2014. godine. Naime, jedan Amerikanac je jednoj kineskoj kompaniji prodao tajnu formulu keksa „Oreo“ proizvođača „Nabisco“ i to za 28 milijuna US dolara. Ovaj skandal otkrio je da kompanija „Nabisco“ koristi tajni a ujedno i štetan prehrambeni aditiv – titan dioksid što se ne navodi u sastojcima proizvoda. Titan dioksid je sastojak kremastog punjenja u sredini keksa „Oreo“ i upravo on daje ultra bijelu boju. No, dokazano je da titan dioksid kod laboratorijskih miševa uzrokuje oštećenje jetre i tkiva, pa postoji opravdana bojazan da ima isti, tj. štetan učinak i na zdravlje čovjeka.
 
Titan dioksid kao prehrambeni aditiv odobren je u Europskoj uniji i ima oznaku E171. No, proizvođači često ne navode taj podatak, što ne znači da prehrambeni proizvod ne sadrži titan dioksid, E171. Keksi „Oreo“ nalaze se na listi osam svjetskih proizvoda („8 Most addictive foods in the world“) koji izazivaju najveću ovisnost, a na popisu se nalaze i poznati šareni bonbončići M & M's  te „muffini“ (mafini) i prženi krumpirići („pommes frites“)
[Izvor: Connecticut College: „Student-faculty research suggests Oreos can be compared to drugs of abuse in lab rats“ (www.conncoll.edu / 2013.);
Science Daily: „Are Oreos Addictive? Research says yes“ (15. 10. 2013.)]
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Nema nam pomoći…

HF

Sjećanje na generacije hrvatskih liječnika

HF

Simbologija koplja

HF

Umiru cijepljeni, a ne necijepljeni

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više