Hrvatski Fokus
Znanost

Znanstveni skup Ecce Homo

Obrađene teme slijede logiku Križnog puta

 
 
U prigodi proslave 25. obljetnice postojanja Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva podružnice Split, u petak 16. ožujka u dvorani Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu održan je znanstveni skup pod nazivom „Ecce Homo! Medicinski i teološki pristupi“. Obrađene teme slijede logiku Križnog puta te se protežu od suočavanja s bolešću iz perspektive liječnika i teologa pa sve do palijativne skrbi i ophođenja s mrtvim tijelom. Budući da su skup i Zbornik rad liječnika i teologa, sveučilišnih profesora, radi se o iznimno kvalitetnoj obradi problematike, informativnom i stručnom štivu koje obrađuje uvijek aktualna pitanja čovjekova života, bolesti, nekih duhovnih i duševnih stanja koja prate bolesnika i njegove bližnje, te se u konačnici pruža teološki pogled na patnju, bol i samu smrt. Po prvi puta se na ovoliko tema referiraju medicinska i teološka struka zajedno.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/03/P2430927.JPG
Uvodnu riječ u znanstveni skup uputio je prof. dr. Ante Mateljan, duhovnik splitske podružnice HKLD-a. Kazao je da je nit vodilja znanstvenoga skupa otajstvo Kristova trpljenja, odnosno pobožnost križnoga puta u kojemu se kroz 14 postaja promišlja osudu, trpljenje, muku i smrt Isusa iz Nazareta. U tom promišljanju jasno se pokazuju najdublja pitanja o smislu patnje nevinoga, o pristupu i odnosu prema osobi koja trpi. U obradi navedene problematike nije mogla izostati ni 15. postaja – Isusovo uskrsnuće od mrtvih – jer upravo ona u konačnici osvjetljava smisao svih 14 prethodnih.
 
Premda se ova pitanja s jedne strane tiču svakoga čovjeka, s druge strane posebno se postavljaju onima koji su po svome zvanju i poslanju upućeni na pomoć bolesnima, patnicima i umirućima, dakle liječnicima i medicinskim djelatnicima. Budući da se u događaju Isusove patnje, još bolje rečeno u samom Isusu patniku prepoznaje svaki čovjek u određenom trenutku svoga životnog puta, za naslov znanstvenog skupa uzeta je riječ kojom je nepravedni sudac Poncije Pilata predstavio izbičevanog i izruganog Isusa njegovim sunarodnjacima: Evo čovjeka! Od toga trenutka izraz Ecce homo! dobio je posve jasno značenje. Tom čovjeku, patniku u ovom znanstvenom skupu i ovim radovima, koji su objavljeni u Zborniku „Eccce Homo! Medicinski i teološki pristupi“, pristupa se s medicinske i teološke strane.
 
Po tko zna koji put Via crucis postaje mjestom nadahnuća. To je sasvim razumljivo jer Križni put na vrlo malo prostora i u vrlo kratkom  vremenu sažimlje praktički cijeli ljudski život, osobito onu njegovu mučniju i mračniju stranu. U njemu se kao nigdje drugdje susreću Bog i čovjek, dobro i zlo, život i smrt, nasilje i oproštenje, mržnja i ljubav i sva ona teška i čovjeku iznimno važna pitanja. Upravo zato, događaj Kristove muke, smrti i uskrsnuća stalna je inspiracija ljudima istančana duha, za njih je taj događaj mjesto vlastita propitivanja, ispit savjesti, provjere životnih usmjerenja, razlikovanja bitnoga i nebitnoga, vrijednoga i bezvrijednoga, vrijeme osobne izgradnje i mjesto iz kojega odašilju poruku drugima.
 
Takav je slučaj i s znanstvenim skupom i zbornikom „Eccce Homo! Medicinski i teološki pristupi“. Ovom prigodom Križni put spaja naizgled (danas) nespojivo – medicinu i teologiju, spaja dvije profesije, dvije životne forme, dva ljudska bića – liječnika i teologa, svećenika i laika, no u biti vrlo blize jedna drugoj. Hvale vrijedna je stoga zamisao organizatora skupa da spoji ta dva zanimanja, dvije različite discipline, senzibilnost i kompetencije te da iz tog kuta, otvoreno i dijaloški, u sjeni ili svijetlu „križnog puta“, postaju po postaju, liječnici i teolozi, upareno i sinkronizirano, svatko iz svoga iskustva i svoje prakse promisle ona vječna i uvijek aktualna pitanja „homo patiensa“.
 
„I oni to, svatko na svoj način, rade vrlo kompetentno. Time svaka pojedina postaja i u njoj dominantna tema postaju zapravo jedna vrsta „sterea“ ili dvoglasja; zvuk je puniji, poruka je bogatija, doživljaj dublji, nova viđenja i nova iščekivanja „starog i dobrog poznatoga događaja“ sasvim su izgledni. Nećemo pogriješiti ako kažemo da je zbornik – priručnik. Ne teološki, niti medicinski, nego životni priručnik, vodič u patnji i kroz patnju do konačnog uskrsnuća.“ (doc. dr. sc. fra Šimun Bilokapić u recenziji Zbornika). Poruka sudionika skupa je jasna: zanima me čovjek u njegovoj cijelosti, kompletan i nepodijeljen, stvoren i otkupljen.
 

Nives Matijević

Povezani članci

Ništa osim puštanja magle…

HF

Međunarodni znanstveni kongres 11. ISABS

HF

Samo još na brzinu spasiti TTIP

HF

Vrijedna obljetnica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...