Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Čuvaj se Žigmanovljeve raspodjele novca!

Odnos traženih sredstava i preporuke HNV-a za ove dvije udruge je šokantan

 
 
Otvoreno pismo Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“, i dr., a povodom preporuke HNV-a Gradu Novom Sadu o financiranju hrvatskih kulturnih udruga u Novom Sadu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/DSC_9246.jpg
Dana 21. veljače 2018. godine na portalu Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) predsjednik te političke stranke Tomislav Žigmanov u „Izjavi za javnost glede sastanka u Predsjedništvu Srbije između predstavnika hrvatske nacionalne manjine i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“ iznosi detalje s tog sastanka i govori o onom što je dogovoreno na njemu. Izjavu su objavili i mnogi mediji. U njoj Tomislav Žigmanov, između ostalog, kaže: Grad Novi Sad će primjerenije financirati programe i projekte Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina.
 
Ovu rečenicu na sastanku s predsjednikom Vučićem, a na kojem je bio nazočan i gradonačelnik Novog Sada gospodin Miloš Vučević, rekao je političar Tomislav Žigmanov ne spominjući namjerno druge hrvatske kulturne udruge u Novom Sadu (vidjeti službeni popis hrvatskih udruga na portalu HNV-a i ZKVH-a), te je pritom isključio sebe kao kulturnog dijelatnika, ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i zastupnika svih Hrvata u Republici Srbiji u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, i ta rečenica znači samo jedno: diskriminacija kulture po političkoj osnovi. Nažalost, jedino mi Hrvati u Republici Srbiji doživjeli smo da nam prvi čovjek u politici i prvi čovjek u kulturi bude jedan te isti čovjek, Tomislav Žigmanov. A u svakom spoju politike i kulture uvijek strada kultura, što će se vidjeti i iz ovog teksta.
 
Tomislav Žigmanov godinama, sistematski i perfidno, koristeći svoje brojne funkcije i svoje ljude postavljene u hrvatskim institucijama ovdje, sve do predsjednika hrvatskih kulturnih udruga, dijeli sve Hrvate na njemu „podobne“ i „nepodobne“, između ostalog i po političkoj osnovi. Tako i hrvatske kulturne udruge. Time osobno čini negativnu selekciju u svemu među 57.000 Hrvata u Republici Srbiji. Rad udruge u kojoj se rukovodstvo i članstvo ne odnosi poltronski prema Žigmanovu se ignoriše, udruga se financira sramno malim sredstvima i osuđena je pod pritiskom na nestanak, dok se rad pojedinih udruga (čiji predsjednici su obvezno članovi DSHV) veliča, izmišljaju se njihove manifestacije i hvale u  medijima te dobro financiraju.
 
U Novom Sadu, opstaje i vrlo uspješno radi već trinaestu godinu Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ sa svojom Dramskom sekcijom, Ženskom pjevačkom skupinom i Književnim klubom, koji, između ostalog, ima dvije već tradicionalne književne kulturne manifestacije Hrvata u Novom Sadu na pokrajinskom nivou: „Preprekovo proljeće“ (poezija) i „Preprekova jesen“ (kratke priče). Društvo nema svoje prostorije i nema nikakvih sredstva za rad. Sve aktivnosti i manifestacije sa bogatim kulturno-umjetničkim programima i gostima afirmiranih umjetnika, kniževnika i pjesnika iz Hrvatske u ogromnom dijelu financiraju članovi udruge, jer su sredstva dobijena na natječajima višestruko nedovoljna.
 
Književni klub HKUPD „Stanislav Preprek“ svoje knjige i knjige svojih članova (preko 50 naslova) redovito izlaže na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu i Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu (ove godine planira ići i na Interliber u Zadgreb) prakično bez ičije pomoći. Pored materijalne pomoći izostaje i svaka stručna pomoć krovnih hrvatskih institucija ovdje. Naprotiv, na svakom mogućem mjestu i u svakoj mogućoj prilici rad udruge se prešućuje ili stavlja na margine. Ovaj put se, na tako važnom mjestu (sastanak s predsjednikom Vučićem) prešućuje i samo postojanje udruge i njena potreba za pomoći od svog matičnog grada! Zašto bi predsjednik Vučić, gradonačelnik Novog Sada Vućević i cijela javnost (srpska, hrvatska i svjetska) trebali uopće znati za hrvatsku kulturnu udrugu „Stanislav Preprek“ u Novom Sadu!
 
Posljedica svega ovog pogubna je za udrugu „Preprek“, a i u ovom slučaju već na prvom slijedećem koraku Tomislava Žigmanova udruga je kažnjena! Naime, pošto iza svega što je hrvatsko u Republici Srbiji stoji Žigmanov, pa i kada je u pitanju Hrvatsko nacionalno vijeće, karakteristična je preporuka HNV-a Gradu Novom Sadu (sa sjednice održane 26. 3. 2018.) kako da financira hrvatske udruge „Preprek“ iz Novog Sada i „Jelačić“ iz Petrovaradina:
 

——————————————————————————————————

manifestacija                                             tražena        preporuka
                                                               sredstva
————————————————————————-
Preprek
– kazališna predstava „Noć bogova“             147.000 din       0.00 din
– godišnji koncert ženske pjevačke skupine   258.000 din    50.000 din
– manifestacija „Preprekovo proljeće“          243.000 din      75.000 din
– manifestacija „Preprekova jesen“               263.000 din     75.000 din
————————————————————————-
ukupno:                                                911.000 din   200.000 din
 
Jelačić: 
– gostovanje u Splitu                                 217.970 din     205.000 din
– kreativna radionica za djecu                      283.332 din    205.000 din
– proslava petnaestogodišnjice udruge         467.823 din    400.000 din
————————————————————————-
ukupno:                                                969.125 din    810.000 din
 
Odnos traženih sredstava i preporuke HNV-a za ove dvije udruge je šokantan, a posebna je priča karakter samih manifestacija. „Preprekove“ su trajnog karaktera (kazališna predstava, zbirka pjesama i zbirka kratkih priča), dvije su manifestacije pokrajinskog značaja, što međutim HNV manje cijeni od gostovanja i proslava! 
 
Nitko nema ništa protiv da „Jelačić“ za bilo što dobije sva tražena sredstva, ali onda isto tako treba da ih dobije i „Preprek“, no na ovaj način se ona ovog puta direktno oduzimaju „Prepreku“ i dodjeljuju „Jelačiću“, bez ikakvih kriterija (jedino je sada jasno da proslava petnaestgodišnjice postojanja jedne hrvatske udruge u Novom Sadu „vrijedi“ 400.000 din, što „Prepreku“ slijedi za nepune dvije godine).
 
Odnos krovnih hrvatskih institucija ovdje (čitaj: Tomislava Žigmanova i Slavena Bačića) prema „podobnima“ i „nepodobnima“ već godinama, između ostalog, unosi zlu krv i među članstvo novosadske i petrovaradinske hrvatske kulturne udruge pošto novosadska nije na političkoj liniji niti jedne stranke, pa tako ni Žigmanovljeve, i treba je uništiti, dok je predsjednik petrovaradinske desna politička ruka Žigmanovu!
 
Ovakvih slučajeva je mnogo i nanose ogromnu štetu hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji, djeleći je od strane Slavena Bačića i Tomislava Žigmanova po svim mogućim i nemogućim šavovima, pa i političkim, što je u HNV-u nedopustivo, a upravo se HNV kod dodjele svih sredstava pita za savjet, kao i u ovom slučaju. Krajnje je vrijeme da se ovoj, najblaže rečeno, bahatosti (iza koje stoje ogromna sredstva i osobni interesi) stane na put i javnosti transparentno prikaže način i kriteriji dodjele sredstava hrvatskim udrugama u Republici Srbiji te objave imena i prezimena ljudi koji donose ili glasuju za te odluke.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Hrtkovci

hrvatski-fokus

“Želimo živjeti u Hrvatskoj”

HF

Jure Prpić – hrvatski povjesničar u Americi

hrvatski-fokus

U Europi ne će ostati ni kamen na kamenu, ako se ne pripremimo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više