Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Crnogorski Srbi tjeraju Hrvate iz Doma kulture u Donjoj Lastvi

Umjesto da se oduzeti Dom vrati hrvatskoj zajednici, Hrvati se tjeraju iz Doma

 

Zajednica bokeljskih Hrvata očitovala se na proglas Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, da ih se tjera iz Doma kulture Josipa Markovića iz Donje Lastve u kojem djeluje HNVCG, Dux Croatorum, Radio Dux. U proglasu se navodi:

»Umjesto da se oduzeti Dom vrati hrvatskoj zajednici, Hrvati se tjeraju iz Doma. Pristajali smo na sve nepravedne uvjete koje je Općina Tivat od nas tražila. Bili smo jedini zajmoprimac u Općini koji je morao svaka tri mjeseca slati izvješća, dokaze o plaćenim računima, izvode iz banke, ulaz sredstava, izlaz sredstava itd. Neki zakoni važe samo za Hrvate. Na kraju i u Ugovoru stoji da će, ako bude Domom upravljala u dobroj vjeri, prilikom produžetka ugovora Hrvatska krovna zajednica imati prednost. Nekoga ne obvezuje ni javno dana riječ pred dvama predsjednicima država i visokim dužnosnicima i Republike Hrvatske i Crne Gore da će biti razmatrana opcija o dugoročnom zakupu ili prodaji objekta hrvatskoj zajednici. Bio bi to treći put da Hrvati kupuju ovaj Dom.«

Polazeći od ove vijesti Zajednica bokeljskih Hrvata upozorava na Ustavne i zakonske obveze u odnosu na manjinske narode Crne Gore i poziva nadležne u Općini Tivat da preispitaju takvu odluku. Naime, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore osnovano je temeljem Zakona o manjinskim pravima i slobodama CG. Hrvatsko nacionalno vijeće je osnovana u cilju manjinskih organiziranja hrvatske manjinske nacionalne zajednice i njezinih pripadnika i to posebno u cilju “izražavanja, čuvanja, razvijanja, prenošenja i javnog izražavanja nacionalnog, etničkog, kulturnog, vjerskog i jezičnog identiteta, kao dijela njihove tradicije.”

Dakle, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore predstavlja hrvatsku nacionalnu zajednicu u cilju očuvanja njezinog nacionalnog identiteta i unaprjeđenja svojih sloboda i prava. Možebitna upravna odluka lokalne vlasti kojim bi se, uz izvršavanje svih ugovornih obveza, onemogućilo Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore, korištenje adekvatnog prostora mogao bi biti atak na očuvanje manjinskih prava hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori. Odluka o ovom pitanju ne smije biti vezana uz stranačke aktivnosti i treba biti lišena svakog političkog revanšizma ili posljedica stranačkih borbi. U tom smislu Zajednica bokeljskih Hrvata još jednom poziva čelnika Općine Tivat da izmjene odluku koja ide na štetu hrvatske nacionalne zajednice.

https://biramdobro.com/protjerivanje-hrvatskih-institucija-iz-njihovih-prostora-u-boki-kotorskoj/

Povezane objave

Pula domaćin Šestoga hrvatskog iseljeničkog kongresa 2024. godine

hrvatski-fokus

Ne želim u taj dvadeset i prvi vijek

HF

Neka se izdavaštvo disperzira po udrugama

HF

Migracije i stalno iseljavanje Hrvata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više