Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Josip Turkalj – svjetski kipar iz Clevelanda

Turkaljeve skulpture odraz su njegovih duboko usađenih vrijednosti koje je poprimio još u mladosti

 

Desetljećima je živio i radio u Americi, a za vrijeme jugo-države i režima o njemu se nije smjelo pisati. Bio je Hrvat i odmah je bio označen kao „antidržavni element“. Nakon povijesnih promjena 1990. Turkalj (kao i mnogi drugi “nepoćudni” Hrvati) postao je legalan, ali na hrvatskoj kulturnoj panorami njegovo ime nije uhvatilo korijena. Medijima su zanimljiviji oni koji „šokiraju“ svijet svojim glupostima, nego pravi talenti i dobri ljudi.

Josip Turkalj (1924. – 2007.) rođen je 10. kolovoza 1924. u Rakovici. Već u mladim godinama vidjelo se da Joso ima umjetničke nadarenosti. Tako je kao dvanaestogodišnji dečko rezbario nova krila anđelu na drvenom kipu koji je bio vatrom oštećen u slunjskoj crkvi. Talent koji mu je Bog dao on je gajio kroz školovanje i uporan rad. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1952. godine, a potom dolazi u Rim i tamo nastavlja poslijediplomske studije na Academia delle Belle Arti i Scuola Del Medaglio (1952. – 1954.). Iz Italije je otišao u Ameriku (1957.) za asistenta tada profesoru i slavnom hrvatskom umjetniku Ivanu Meštroviću na poznato sveučilište Notre Dame u državi Indiani. Poslije Meštrovićeve smrti (1962.) Turkalj nastavlja predavati likovnu umjetnost na istom sveučilištu još dvije godine, a potom odlazi za profesora u privatnu katoličku školu, Gilmour Academy, u predgrađu Clevelanda u državi Ohio i tu ostaje do svog umirovljenja. Od tad on svaki dan odlazi u svoj atelje u Clevelandu i ne prestaje stvarati; uvijek nova nadahnuća i nove skulpture.

Turkalj je sudjelovao i pobjeđivao na mnogobrojnim izložbama u Italiji i Americi, a radovi mu se nalaze diljem američkog kontinenta. Samo da napomenemo neka mjesta gdje se mogu naći njegove skulpture: Worthington i Duluth, Minnesota; Gary i Notre Dame, Indiana; Dubuque, Iowa; Rochester i Buffalo, New York; Villa Maria, Pennsylvania; Detroit, Michigan itd. Mnoge njegove skulpture nalaze se u privatnim kolekcijama i u crkvama, posebice u hrvatskim crkvama, primjerice, kip sv. Pavla u Clevelandu, sv. Franje u Windsoru, nekoliko reljefa u crkvi u Londonu, Kanada i kipovi Gospe mira i Gospe Bistričke u hrvatskoj kapelici koja se nalazi u sklopu velikog Nacionalnog katoličkog svetišta u Washingtonu, glavnom gradu Amerike.

Turkaljeve skulpture odraz su njegovih duboko usađenih vrijednosti koje je poprimio još u mladosti, u svom rodnom mjestu, a te bi se vrijednosti mogle sažeti u tri kategorije: vjera, obitelj i hrvatska baština. Iz njih je on crpio nadahnuća za svoje umjetničke radove i kroz njih se on utapao u općeljudske vrline i čežnje. Te je vrijednosti Joso oslikavao u svom radu i svjedočio ih u svakodnevnom životu.

On i njegova supruga Julia roditelji su šestorice sinova, a svatko tko je imalo poznavao našeg Josu svjedočit će kako je on bio „duša od čovjeka“. Jednostavan i radišan romantik, zaljubljen i uronjen u život svoje obitelji, svog naroda i čovječanstva; život koji ne prestaje nego teče iz naraštaja u naraštaj, što jedna od njegovih skulptura („Ciklus života“) tako lijepo oslikava.

Josip Turkalj poznat je u Americi, posebice među Hrvatima Amerike, a sad ste i vi naučili za još jednog poznatog Hrvata koji je zbog svojih dubokih uvjerenja i ideala morao poći u svijet. On je taj svijet obogatio svojim talentima, svojim časnim životom i svojom obitelji.

Umro je 3. srpnja 2007. u Clevelandu.

Fotografije nekih njegovih radova možete vidjeti na poveznici.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Preko tisuću ministranata

HF

Nije li trebalo – ići do kraja!?

hrvatski-fokus

Ringišpil

HF

Zaslužujemo bolje ljekarne

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više