Hrvatski Fokus
Znanost

Misteriozni ‘val’ hepatitisa kod djece

Slučajevi misterioznog ‘vala’ hepatitisa zabilježeni su kod djece u dobi od jednog mjeseca do 16 godina

 

U Velikoj Britaniji u siječnju 2022. registrirana je pojava hepatitisa nepoznatog uzroka kod djece – prvenstveno djece mlađe dobi, a u nedavno objavljenom tekstu (21. 4. 2022.) autor upozorava na 108 oboljele djece mlađe od deset godina, a čak osmero djece zbog teškog oblika hepatitisa morat će biti podvrgnuto transplantaciji jetre.

„Daily Mail“ objavio je 26. travnja potresan članak o borbi za život trogodišnje Lole-Rose Raine koja je oboljela od misterioznog hepatitisa. Njezin otac, 27-godišnji Alan Raine (Gravesend, Kent) ispričao je kako je teško i neizdrživo bilo čekati laboratorijske rezultate dok je njegova trogodišnja kćer bila u komi i borila se za život, a svaka je minuta bila važna: hoće li njegova jetra ‘odgovarati’ za transplantaciju koja je neophodna za spas života njegove voljene kćerkice?

Srećom, otac je mogao donirati dio jetre kako bi spasio život svojoj kćeri koja je operirana 30. ožujka u „Kings College Hospital“ u Londonu i uspješno se oporavila od bolesti.

(Joe Davis: „Three-year-old girl struck down by mystery hepatitis sweeping world receives part of her father’s liver in life-saving op – as health chiefs reveal almost 200 youngsters have now been sickened“; Daily Mail, 26. 4. 2022.).

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od subote (23. travnja), do sada je zabilježeno barem 169 slučajeva misterioznog hepatitisa kod djece u 12 država: najveći broj oboljele djece, njih 114, zabilježen je do sada u Ujedinjenom Kraljevstvu, a potom slijede Španjolska s 13 oboljelih, Izrael – 12 oboljelih, SAD – 11 oboljelih (devet u Alabami i dva slučaja u Sjevernoj Karolini), te Danska (6), Irska (5), Nizozemska i Italija četiri zabilježena slučaja hepatitisa, Francuska i Norveška po dva slučaja, te Rumunjska i Belgija po jedan zabilježen slučaj hepatitisa kod djece.

O europskim slučajevima hepatitisa nepoznatog uzroka kod djece također redovno izvještava i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) koji je 26. travnja objavio podatak da je do sada u svijetu zabilježeno ‘oko 190’ slučajeva hepatitisa nepoznatog uzroka kod djece.

Do sada je prema izvješću WHO-a od posljedica misterioznog hepatitisa umrlo jedno dijete, dok će transplantacija jetre biti neophodna kod 17 djece. Slučajevi misterioznog ‘vala’ hepatitisa zabilježeni su kod djece u dobi od jednog mjeseca do 16 godina.

Kanadska Agencija za javno zdravstvo (Canada’s Public Health Agency) izvjestila je 26. travnja o prvim zabilježenim slučajevima misterioznog hepatitisa kod djece u Kanadi, ali za sada nisu naveli broj oboljele djece.

Japansko Ministarstvo zdravstva (Japan’s Ministry of Health, Labour and Welfare) također je izvjestilo o oboljelom djetetu mlađem od 16 godina koje je hospitalizirano 21. travnja zbog misterioznog hepatitisa.

Sada se broj država u kojima su registrirani slučajevi misterioznog hepatitisa kod djece povećao na 14. 

(Joe Davis: „Now Japan and Canada probe mystery hepatitis in children as global outbreak spreads – bringing countries with cases to 14“; Daily Mail, 27. 4. 2022.; www.dailymail.co.uk/health/).

Nažalost, u ovom trenutku znanstvenici i liječnici ne znaju uzrok teškog oblika hepatitisa kod djece. Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UK Health Security Agency, UKHSA) vjeruje da bi adenovirusi – porodica uobičajenih virusa koji uzrokuju prehlade blažeg oblika te povraćanje i proljev – mogli imati ulogu u pojavi ovog hepatitisa. Naime, 77 posto svih zabilježenih slučajeva u Britaniji bili su pozitivni na adenovirus, prema izjavi Agencije od 21. travnja. Stručnjaci koji u ovom trenutku istražuju uzrok „poplave“ hepatitisa kod djece uvjereni su da su beskonačni ciklusi ‘lockdowna’ tj. zatvaranja ili karantene vjerojatno doprinjeli slabljenju imuniteta kod djece zbog čega je navodno došlo do povećanog rizika od adenovirusne infekcije.

Stručni tim predvođen epidemiologinjom dr. Kimberly Marsh (Public Health Scotland) objavio je tekst u časopisu Eurosurveillance u kojem je navedena mogućnost da bi „još više djece moglo biti imunološki oslabljeno zbog pandemijskih restrikcija.“

Oni su, između ostalog izjavili: „Vodeća hipoteza usredotočuje se oko adenovirusa – ili se radi o novoj varijanti s izrazitim kliničkim sindromom ili se radi o rutinski cirkulirajućoj varijanti koja uzrokuje mnogo teže oboljenje kod male djece koja su ‘imunološki nedozrela’.“

A posljednji mogući uzrok mogao bi biti uzrokovan posljedicama strogih ograničenja u vrijeme pandemije COVID-19. Drugi pak znanstvenici smatraju da bi se moglo raditi o virusu koji je stekao „neobične mutacije.“

Niti jedan do sada zabilježen slučaj misterioznog hepatitisa kod djece nije uzrokovan virusom hepatitisa A, B, C, D i E.

Stručnjaci također tvrde da se pojava misterioznog hepatitisa kod djece ne može povezati s cjepivom protiv COVID-19 jer ni jedno oboljelo dijete nije cijepljeno protiv COVID-19.  

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, UKHSA, također je napomenula da bi i COVID-19 kao i neke druge infekcije ili okidači iz okoliša mogli biti uzrok ovom teškom obliku hepatitisa kod djece.

No, prof. Graham Cooke, stručnjak za infektivne bolesti na „Imperial College London“ smatra malom vjerojatnošću da je bolest COVID-19 odgovorna za ovaj teški hepatitis kod djece. On je izjavio: „Hepatitis blažeg oblika uobičajen je kod djece nakon niza virusnih infekcija, ali ovo s čime se sada susrećemo, posve je nešto drugo.“ Potom dodaje:

„Da je Covid-19 uzrok ovog hepatitisa, bilo bi začuđujuće ne vidjeti više slučajeva diljem zemlje s obzirom na visoku prevalenciju (Covida) u ovom trenutku.“ On smatra da je teorija o hepatitisu kao posljedici ‘lockdowna’ i smanjenja imuniteta kod djece mlađe dobi „upitna ali i moguća.“ Nadalje, prof. Cooke je rekao: „Postoji grupa djece mlađe od dvije godine koja nisu bila izložena, tj. nisu bila u kontaktu s istim brojem virusa s kojima bi u normalnim okolnostima bila u kontaktu.“

U Škotskoj su zabilježena samo dva slučaja hepatitisa kod djece u dobi od dvije godine ili mlađe.

Specijalist virologije s „Imperial College London“ koji je želio ostati anoniman, za The Telegraph je izjavio slijedeće:

„Vrlo je neobično i rijetko da djeca obole od teškog oblika hepatitisa, osobito teškog do tog stupnja kada im je neophodna transplantacija jetre.“

Nadalje, anonimni virolog je upozorio da u opisima (povijest bolesti) koje je pročitao djeca imaju samo žuticu: „Obično kod hepatitisa simptomi počinju lošim osjećanjem, drhtanjem, groznicom, a zatim se razvije žutica. Ali u nekim od opisa ovog hepatitisa, djeca imaju žuticu i malo dokaza o prethodnoj bolesti. Ovo je vrlo neobično…“ 

Dakako, roditelji su zabrinuti, osobito roditelji oboljele djece – svi znaju da se događa nešto neobično ali nitko ne zna uzrok ovog teškog oblika hepatitisa kod djece: „Zvono zvoni na uzbunu.“

Kada je virus uzročnik pojavi i širenju hepatitisa, tada je on najčešće posljedica konzumiranja hrane i/ili pića kontaminiranih fecesom tj. izmetom inficirane osobe, ili se prenosi krvlju (transfuzijom, op.prev.) ili spolnim kontaktom.

„Adenovirusi se obično prenose s osobe na osobu, dodirom kontaminiranih površina kao i ‘respiratornim putem’,“ izvjestila je UKHSA.

Hepatitis često nema zamjetljive simptome – ali se mogu javiti simptomi poput tamne boje urina, svijetle pepeljaste boje fecesa, svrbež kože te žutilo kože i bjeloočnica (žutica); kod nekih se može pojaviti visoka tjelesna temperatura, bol u mišićima i zglobovima, mučnina, kontinuirani umor i slabost itd.

Dr. Meera Chand, direktorica za kliničke i [hitne] nove infekcije u britanskoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost (UKHSA), izjavila je slijedeće:

„Mi surađujemo s NHS-om i kolegama u javnom zdravstvu u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj kako bismo brzo istražili brojne faktore koji bi mogli biti uzrok pojavi ovog teškog oblika hepatitisa kod djece zbog čega je potrebna hospitalizacija.“

„Naše istraživanje i sakupljanje informacija ozbiljno upućuje na povezanost hepatitisa s adenovirusnom infekcijom. … Međutim, mi također pomno istražujemo i ostale moguće uzroke.“

U SAD-u su zdravstvene vlasti izvjestile o devet slučajeva hepatitisa kod djece u Alabami – i sva djeca bila su pozitivna na adenovirus. Nažalost, kod dvoje djece neophodna je transplantacija jetre.

Ipak, pojedini liječnici i drugi medicinski stručnjaci ističu da su infekcije adenovirusima kod djece vrlo česte i uobičajene, pa stoga zabilježeni slučajevi teškog oblika hepatitisa kod djece ne znače nužno da su virusi odgovorni za oboljenje jetre. Iako obično ne uzrokuju hepatitis, poznato je da su komplikacije izazvane ovim virusom – rijetke.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) napomenula je da, iako je došlo do porasta adenovirusa u Britaniji, a koji se širi u isto vrijeme kada i Covid, potencijalna uloga tih virusa u izazivanju hepatitisa nije jasna.

Neka od djece bila su pozitivna na koronavirus, ali SZO ističe da je potrebna genetska analiza virusa kako bi se utvrdilo postoje li veze između slučajeva.

Rečeno je da nisu pronađene nikakve druge veze između djece u Velikoj Britaniji i da nijedno dijete nije nedavno putovalo u inozemstvo. U tijeku su i laboratorijski testovi kako bi se utvrdilo je li uzrok kemikalija ili toksin.

Zdravstvena agencija UN-a (WHO) rekla je da je, s obzirom na porast broja slučajeva i pojačani nadzor, ‘vrlo vjerojatno’ da će biti otkriveno više slučajeva prije nego što se utvrdi uzrok izbijanja hepatitisa kod djece.

Izvor:

  1. Joe Davis: „Mysterious spate of hepatitis which have now sickened 108 children in the UK may be partly down to lockdowns weakening their immunity, experts say“; Daily Mail/Mail Online, 21. 4. 2022.; www.dailymail.co.uk/health/article-10738619/
  2. Joe Davis: „One hepatitis-stricken child had DIED and 17 have needed liver transplants because of mysterious spate of cases first spotted in the UK, WHO says“; Daily Mail/Mail Online, 24. 4. 2022.; www.dailymail.co.uk/health/article-10748097/
  3. WHO: „Acute hepatitis of unknown aetiology – the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland“, 15. 4. 2022.; www.who.int/emergencies/
  4. Harriet Barber: „Mystery strain of hepatitis first detected in UK children found in Europe and US“; The Telegraph, 20. 4. 2022., www.telegraph.co.uk

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Token ekonomija

hrvatski-fokus

Hrvatski nogometaši rekli da plastici

hrvatski-fokus

Uništenje poljoprivrede i poljoprivrednika  

hrvatski-fokus

Pčele kao ugrožena vrsta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više