Hrvatski Fokus
Aktualno

Neprimjereni sadržaji u lektiri (5)

Brat siluje sestru pa se tek pred kraj ispostavi da je trudna

 
 
U nekoliko nastavaka donosimo izbor citata iz djela za srednjoškolsku lektiru u kojima ima neprimjerenih, vulgarnih i protuživotnih sadržaja za učenike
 
Niccolo Ammaniti, Nek zabava počne
Iz sadržaja: Članovi sotonističke sekte razgovaraju o žrtvovanju djevice na orgijama.
Murder je pozvao Silviu Butti na večeru u Oriolo Romano. Tamo, uz svjetlo svijeća, počastio ju je punjenim valjušcima od ribe, filetiranim bakalarom i kriglom piva, u kojoj je rastopio tablete rohipnola. Pred kraj večeri, studentica se jedva držala na nogama i frfljala je besmislice. Murder ju je na rukama odnio u auto i, uz izliku da ide promatrati svitanje na jezero Brancciano, ovezao ju je u šumu kod Sutrija. Tamo su Zvijeri Abadanove već podigle žrtvenik od sedrenih blokova. Onako polusvjesnu, djevojku su skinuli i položili na žrtvenik.
Suverio je zazvao Nečastivog, kokoši odrubio glavu i krvlju poprskao studentičino golo tijelo, a onda su se svi izredali na njoj. Zatim su iskopali raku i djevojku živu zakopali.
Obred je bio obavljen i sljedba se otisnula na svoje putovanje  mračnim predjelima Zla. (…) Rekla im je da si je sam prokopala put na površinu kad se probudila pod zemljom.
Suverio ju je primio kao službenu svećenicu sekte. Nakon nekoliko tjedana, ona i Murder su se zaručili.
"Da, istina, imali ste svoju orgiju", od nelagode se zasmijuljila Silvietta. "Stoput ste mi pričali o tome."
"Da, ali nisi bila djevica. Pa dakle, tehnički gledano, obred nije uspio…" oglasio se Zombi.
"Ali kako ste mogli pomisliti da sam djevica. Prvi put sam se…"
Suverio se umiješa: " Svejedno, to je bio sotonistički obred."
Iz kritike: Novi Ammanitijev roman "Nek zabava počne" od sveg srca preporučujem, a napose onoj skupini knjigoljubaca koja cijeni dobar crni humor i koji ne očekuju logičan razvoj događaja, onaj kad "po špranci" svi dobiju svoj dio kolača, prema zasluzi. Ako možete shvatiti zašto je najveća literarna pljuska nečijem moralu, ne – uništiti ga, analizirati ili presuditi mu u knjizi pošteno, nego mu umjesto toga dopustiti da još bude i nagrađen za nepoštenje; onda je ovaj roman onaj pravi poklon, koji bi vas trebao svakako čekati, zamotan pod borom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/9780802121110.jpg
Gaetan Soucy, Djevojčica koja je previše voljela šibice
Komentari na forumu:
– Djevojčicu sa šibicama(Andersenovu) sam čitala k'o klinka i tada me priča šokirala jer nije bilo happy enda. A Djevojčica koja je previše voljela šibice me šokirala nekoliko puta u toku čitanja, tako da se i par godina nakon čitanja sjećam toga.  Radnju sam čak i zaboravila, ali taj šok ne.
– Dakle, kao što su neki komentirali na chatu – knjiga je totalno spaljena, odmah na početku se primijeti malo čudan stil pisanja, pa mi je prvi šok taj da dva klinca ostanu bez tate kojeg treba pokopati, pa se kroz priču brzo skuži da je tata zlostavljač, pa onda jedan od braće uopće nije muško, pa krene knjiga u ženskom rodu… a to je samo početak! Gdje je još ona šupa s lijesom nutra, Pravednu kaznu da ne spominjem, pa trudnoća…  Moram priznati da mi je vrhunac zadnji opis u knjizi (ili galimatijasu?), gdje na kraju piše datum… pa skužiš da se sve to događa SADA, a ne tisućuosamsto i neke.
– Mene radnja jako podsjeća na Trinaestu priču. Dekadentna aristokracija, otac koji ne funkcionira zbog majčine smrti, incest, blizanke, požar. Skupilo se istih motiva . Znam da je 13. ptiča napisana kasnije… Možda tema incesta i nije tako originalna, samo ispričana iz ove perspektive izgleda gnjusnije. Nisam sigurna što zapravo nije u redu s glavnom junakinjom. Je li luda, zaostala ili nešto treće?
– Ako sam dobro skužila, cijela obitelj ima epilepsiju? Uglavnom, glavna junakinja nije toliko neinteligentna, koliko je zaostala zbog izostanka komunikacije s "vanjskim" svijetom… Da ne pričamo o njenoj sestri koja je od svoje četvrte godine u još goroj izolaciji – smještena u nekoj šupi s tijelom svoje majke, svezana za lanac… ta je valjda potpuno pošandrcala.
– Priča je ispričana retrospektivno iz usta Alice koja je uvjerena da je muško i započinje smrću/samoubojstvom oca kojeg treba sahraniti. A. odlazi u grad ne bi li pronašla lijes i tamo izaziva opću sablazan. Inspektor rudnika joj želi pomoći, ali ona nesocijalizirana i luda samo mašta o njemu kao vitezu. Vrati se kući i piše nekakav valjda zapisnik u kojemu se otkriva njezina stravična životna priča. Kronološki ispričano, vlasnik rudnika ima ženu, sina i blizanke. U vrlo ranoj dobi jedna od djevojčica igrala se šibicama i zapalila nešto zbog čega je izgorjela žena. Ludi otac postavi ostatke svoje žene u mali podrum, a za zid istog veže kćer koja je prouzročila požar. Naziva to pravednom kaznom pa je A. proziva tim imenom. Pravedna Kazna odrasta u okovima i ne zna govoriti, a A. vjeruje kako njoj duguju dar govora. Djeca su odgojno zapuštena, a meni se čini i retardirana. Otac ih fizički zlostavlja, tjera ih da njega kažnjavaju, brat siluje sestru pa se tek pred kraj ispostavi da je trudna. Brat inače rukuje puškom kad otac odlazi u grad. Nakon njegove smrti se napije. Dolazi im upravitelj rudnika koji se sviđa A. i želi je odvesti, međutim brat ga ubije. Pojavljuje se i prosjak koji je povremeno navraćao k njima. Pokuša ih okrasti i silovati A. A sve se odvija na nekad sjajnom imanju u obitelji bogataša u ne tako davnoj prošlosti. Na kraju se ispostavi da ona zapravo ništa ne piše već samo niže slova l. Završava Aliceinim porodom. It is fucking disturbing!!! Tješim se stalno, to je samo fikcija.
– Nisam ni ja očekivala ovako mračnu priču. Jezik pripovjedačice mi je neobičan ne samo zbog arhaizama i neobične konstrukcije rečenica, ne znam, u nekim trenucima sam se pitala koji se vrag tu stvarno događa. Sve je nekako pomaknuto i iščašeno. Kako razlikuje npr. kurve i svete djevice, a moralne vrijednosti, hm . Sad sam opet svašta nadrobila bez reda i smisla. Svaka čast autoru, trebalo je smisliti tak poremećenu priču.
 
(Svršetak u sljedećem broju)
 

Zrinka Horvat

Povezane objave

Nacistički ispad Kreše Beljaka – na turskom

HF

Braća muslimani iz BiH podržavaju ubijanje u Parizu

HF

Laži koje jedan profesor širi o Vukovaru

HF

Bidenova vlast nastavlja sa cenzurom na društvenim mrežama

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više