Hrvatski Fokus

Bošnjačke stranke traže državicu kao i Srbi – u kojoj nema mjesta Hrvatima

 
 
Nedavno je bošnjački potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić iz bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) alarmirao javnost da su Bošnjaci diskriminirani u srpskome entitetu jer im se onemogućava zaštita nacionalnih interesa u Vijeću naroda i Ustavnom sudu RS-a te da nisu ravnopravni i konstitutivni, piše Večernji list BiH. To se odnosi i na broj zaposlenih Bošnjaka u institucijama, probleme u školstvu, povratak… To su posljedice rata, ali i činjenice da umjesto drugog doma Narodne skupštine RS ima Vijeće naroda, svojevrsno parlamentarno tijelo koje može tek uložiti žalbu na neka pitanja iz Narodne skupštine, a o čemu opet odlučuje srpska većina u Ustavnom sudu entiteta. Tu diskriminaciju, koju proživljavaju Bošnjaci, ali i Hrvati u RS-u, sada su bošnjačke stranke predložile u Federaciji BiH.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/Ramiz-Salkic-658x437.jpg
Ramiz Salkić
 
Naime, bošnjački SDA, SDP BiH, Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost su na sastanku s američkom veleposlanicom Maureen Cormack i visokim predstavnikom EU-a u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom predložili ukidanje Doma naroda u FBiH i njegovo pretvaranje u Vijeće naroda, inzistirali su da se pri izboru koriste podaci s popisa iz 1991. godine, da se iz svake županije bira po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak u Dom naroda.
 
U suštini, riječ je o pokušaju preslikavanja pravnog i političkog okvira srpske državice RS-a u život Federacije BiH, koja bi, prema prijedlozima bošnjačkih stranaka, trebala postati bošnjačka državica. Sveučilišni profesor Mile Lasić iz Mostara, koji je bio zaposlen u saveznim tijelima u Beogradu početkom 90-ih i svjedočio početku krvavog raspada Jugoslavije, uputio je jučer na facebooku vrlo upozoravajuću poruku.
– Pa, pobogu, dragi sugrađani, prisjetite se Miloševićeve priče o “modernoj Federaciji” i njegova razumijevanja nužnosti načela “jedan čovjek, jedan glas” u višenacionalnoj zemlji, što je i stajalo na prapočetku jugoslavenske nesreće. Nije nikakva tajna da je Milošević pod “modernom Federacijom” mislio na “Veliku Srbiju” pa su potom svi slijedili logike modela “nacija država” – okrupnjavanja i preklapanja teritorijalnoga i nacionalnog, kako bi u konačnici postali mali i nikakvi…
 
– Lasićeva je poruka zapravo pokušaj da se na primjeru mini Jugoslavije, kako su i ranije zvali BiH, osvijesti koliko je opasan sustav dominacije. Hrvatske stranke vrlo su žestoko reagirale na poruke bošnjačke ljevice i desnice o tome da bi u slučaju pokušaja ukidanja Doma naroda trebalo ponovno oživiti Herceg Bosnu, pokrenuti postupak razdruživanja ili pak potpuno blokirati BiH. Nije slučajno da su bošnjačke stranke “udarile” na Dom naroda. Riječ je o gornjem domu Parlamenta FBiH koji donosi sve odluke ravnopravno. Bez Doma naroda, u kojemu Hrvati imaju 17 izaslanika, jednako kao i Bošnjaci i Srbi, ne mogu se izabrati predsjednik ovoga entiteta i Vlada FBiH.
 
S obzirom na to da su Bošnjaci tri puta brojniji, ovo je jedini način zaštite od majorizacije bh. Hrvata. S druge pak strane, postoji i Zastupnički dom u koji se biraju predstavnici građana. Presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića zatraženo je da se prestane s praksom izbora lažnih hrvatskih predstavnika i nametanja od Bošnjaka, nego da Dom naroda, ali i druge nacionalno dimenzionirane institucije bira taj narod koji on predstavlja.
 
Dom naroda je među temeljnim institucijama uspostavljenim Washingtonskim sporazumom 1994. uz posredovanje SAD-a, Hrvatske i Turske, kojim je i zaustavljen hrvatsko-bošnjački rat. Potvrđen je kasnije 1995. kroz Daytonski sporazum. Bilo kakva promjena koja narušava tu ravnotežu izaziva tektonske promjene. Svi su svjesni, pa i domaći političari, kako se BiH mora transformirati na putu prema EU. To podrazumijeva i omogućavanje manjinama sudjelovati u izbornom procesu, što traži presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić i Finci”. Ostalo je svega 20-ak dana za dogovor o izmjenama Izbornog zakona, nakon čega će Središnje izborno povjerenstvo raspisati izbore. U slučaju da dogovora ne bude, a po predloženim bošnjačkim rješenjima to više sliči ostvarivanju ratnih ciljeva, jedini izvjesni epilog je da će BiH nakon dvodesetljetne krize krenuti prema kaosu jer neće moći provesti izbore.
 

Zoran Krešić, https://www.vecernji.ba/vijesti/bosnjacke-stranke-traze-drzavicu-kao-i-srbi-u-kojoj-nema-mjesta-hrvatima-1237335

Povezane objave

Tempirana bomba raste u Siriji

HF

Njemački Turčin ili turski Nijemac

HF

NAJPRLJAVIJA ‘TAJNA’ BOŠNJAČKE VOJSKE – Prije 30 godina palo je Bugojno

hrvatski-fokus

Muslimani iz BiH u UN-u brane ubojice iranskih žena

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više