Hrvatski Fokus

Ahmet Davotoğlu predstavio novi neosmanski dokument "Strateška vizija 2023."

 
 
Kada je riječ o Balkanu, Turska je dobrim dijelom odustala od „Strategijske dubine“ Ahmeta Davotoğlua koja je promovirala neosmanizam, te se priklonila znatno realnijoj političkoj opciji sadržanoj u novom dokumentu „Strateška vizija 2023.“. Posebno će biti zanimljivo vidjeti na koji će se način obnovljeno savezništvo Turske i Rusije odraziti na zemlje regije. Naime, nova strateška doktrina vanjske politike usmjerava Tursku prema realnom pozicioniranju kao regionalne sile koja će djelovati na harmoniziranju odnosa muslimana i Srba koji, inače, imaju dugu zajedničku povijest. U proteklih dvadeset godina pod utjecajem prilika i geopolitičkih koncepcija SAD-a u regiji je procvjetao „vehabijski“ arapski islam, vrlo prisutan u mladoj muslimanskoj populaciji,piše Jadranka Polović na portalu Geopolitika.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/Turkeys-Vision-2023.jpg
"Iako je Europska unija dobila zadatak da sigurnosno i politički pacificira Balkan, ona u tome nije uspjela. Na prostoru regije sve je više zainteresiranih igrača. Nakon zahladnjenja odnosa s Amerikom i približavanja Rusiji, Ankara je počela provoditi samostalnu politiku prema zemljama zapadnog Balkana, ali i šire, koja nikako nije po volji Sjedinjenim Državama. Kada je riječ o Balkanu, Turska je dobrim dijelom odustala od 'Strategijske dubine' Ahmeta Davotoğlua, politike koja je promovirala neoosmanizam, te se priklonila znatno realnijoj političkoj opciji sadržanoj u novom dokumentu 'Strateška vizija 2023. Nova strateška doktrina vanjske politike, Tursku je usmjerila prema realnom pozicioniranju kao regionalne sile koja će djelovati poglavito na harmoniziranju odnosa muslimana i Srba, koji, zapravo, imaju dugu zajedničku povijest", piše Polović (http://geopolitika.news/analize/dr-sc-jadranka-polovic-moze-li-turska-relaksirati-odnose-u-regiji/).
 
Turska spada među tri vodeća ulagača u Albaniji, na Kosovu i u Makedoniji, a ulaganja su proširena i na ostale zemlje u regiji. Do 2015. godine, Turska je bila vodeći financijaš škola i sveučilišta u BiH, Albaniji, Kosovu i Makedoniji, osnivani su brojnie kulturne centre, izvršena je revizija udžbenika povijesti u kojima se naglašava osmansko razdoblje, potaknuta je obnova spomenika, a turske su „sapunice“ preplavile regiju. Turska je investitor autoceste kroz Albaniju i Kosovo, njezinom su zaslugom obnovljene zračne luke u Skoplju i Prištini, u posjedu je bosanske zrakoplovne kompanije. (t.p.)

Povezane objave

Zlato kao postotak ukupnih rezervi

hrvatski-fokus

Pad Alepa gura Bliski istok prema Rusiji

HF

Zeleno-Lijevi islamisti ruše njemačko društvo

hrvatski-fokus

Premještanje krize s Kosova u BiH

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više