Hrvatski Fokus
Znanost

Je li opasan taurin u energetskim pićima?

Glavna nuspojava uzimanja taurina kao dodatka prehrani je negativna ravnoteža dušika u organizmu

 
 
Povodom najave Biljane Borzan (SDP), zastupnice u Europskom parlamentu, o inicijativi Kluba zastupnika SDP-a za pokretanje zahtjeva zabrane prodaje energetskih pića maloljetnicima, Hrvatski fokus je 23. veljače objavio tekst: „Opasnosti pijenja energetskih pića“. Sastav energetskih napitaka je zabrinjavajući, a ta zabrinutost raste sa saznanjem da mladi ljudi često energetska pića miješaju s alkoholom. Energetska pića bogata su šećerima, umjetnim sladilima, kofeinom te drugim umjetnim tvarima poput taurina.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/1200px-Taurine_molecule_ball.png
Fenomen tržišta energetskim pićima čija vrijednost je multibilijunska, zaokupio je pažnju znanstvenika i nutricionista diljem SAD-a. A jedan od razloga je i prisutnost taurina koji je uobičajeni sastojak u energetskim pićima prebogatim kofeinom i šećerom. Taurin je slobodna aminokiselina koju nalazimo u hrani, a u organizmu nastaje iz aminokiseline cistein. Taurin je prvo otkriven u žuči bikova, a danas se proizvodi sintetski, tj. umjetno, i to u golemim količinama. Taurin je aminokiselina koja ima važnu ulogu u pojedinim metaboličkim procesima u organizmu, osobito u metabolizmu sumpora i određenih aminokiselina, a smatra se da ima i antioksidativna svojstva. Budući se taurin proizvodi prirodno u tijelu, zdrava i uravnotežena prehrana je sve što nam treba.
 
S obzirom da organizam koristi taurin u vrijeme fizičkog napora/vježbe i u vrijeme stresa, on je postao uobičajeni sastojak u energetskim pićima. Taurin ima anksiolitički učinak na središnji nervni sustav te očito radi toga smanjuje simptome anksioznosti zajedno s unosom kofeina. Ovo možda zvuči dobro i korisno, ali nikako nije najbolji izbor za povećanje energije potrebne za obavljanje dnevnih zadataka. Prirodni oblik taurina ima pozitivne učinke na srce i krvožilni sustav, nervni i imuni sustav. Poznato je da taurin može u određenoj mjeri ublažiti anksioznost, stoga možda može suzbiti i učinak kofeina u energetskom piću.
 
Jedno od važnijih pitanja je može li taurin uzrokovati opasan ciklus ovisnosti? Pretpostavlja se da ne, ali istraživanja to tek moraju potvrditi ili opovrgnuti s obzirom da se radi o ozbiljnom pitanju. Dosadašnje znanstvene studije vode do zaključka da energetska pića mogu biti povezana s razvojem određenih bolesti – od povišenog krvnog tlaka do moždanog udara, nervnih napada i bolesti srca. Upravo iz ovih razloga neke skandinavske zemlje zabranile su taurin nakon što je dokazano da je on uzrokovao smrt troje potrošača.
 
Glavna nuspojava uzimanja taurina kao dodatka prehrani je negativna ravnoteža dušika u organizmu. Naime, znanstvenici Sveučilišta Utah (University of Utah Health Care Center) otkrili su da taurin koji se uzima kao dodatak prehrani može prouzročiti poremećaj prirodne ravnoteže dušika u tijelu. To može imati za posljedicu smanjenje metabolizma i metaboličke učinkovitosti te naročito negativne posledice za bubrege. Taurin također može imati učinak diuretika. Dosadašnja istraživanja provedena su samo za kratkoročne učinke taurina, dok se gotovo ništa ne zna o dugoročnim učincima konzumiranja taurina kao dodatka prehrani. Isto se odnosi i na taurin kao sastojak u energetskim pićima.   
 
Znanstvenici već neko vrijeme znaju da taurin ima neku određenu ulogu u razvoju i funkciji mozga. Ne tako davno otkriveno je područje posebne neurološke aktivnosti taurina. Iako je poznato da je taurin važna aminokiselina, znanstvenici još uvijek ne znaju njegovu stvarnu ulogu u mozgu pa trenutno imaju više pitanja nego odgovora. Otkriveno je da taurin djeluje u 'dubini' mozga, u području poznatom kao talamus gdje uzajamno djeluje s neurotransmiterima. Talamus je uključen u moždani ciklus sna i budnosti kao i u druge aktivnosti. Istraživanja pomalo i zbunjuju jer rezultati ukazuju da bi učinak taurina na mozak mogao biti umirujući umjesto „podizajući.“ Stručnjaci također ne znaju koliko taurina iz energetskog pića stvarno dolazi do mozga. Posebno zabrinjava popularnost miješanja energetskih pića s alkoholom. Dnevni unos taurina u organizam trebao bi se kretati između 100 i 500 mg, a jedna limenka energetskog napitka sadrži 1000 mg taurina. Neke osobe piju i do osam limenki energetskog pića na dan – a to je unos 8000 mg taurina u organizam, što je količina koja može imati učinak sličan drogi.
 
Isto tako nepoznato je uzajamno djelovanje taurina i kofeina, a njihovo uzajamno djelovanje s alkoholom da i ne spominjemo – takva istraživanja tek se moraju provesti. Osobito je opasno i visoko rizično miješanje stimulativnog energetskog pića s lijekovima, osobito sedativima, a dodatak alkohola može još dodatno povećati rizik. Jedna studija koju je provela klinika Mayo (Mayo Clinic) otkrila je da samo jedna limenka energetskog pića kod mladih odraslih može znatno povisiti krvni tlak – sistolički tlak povisuje se za 6%, dok se razina noradrenalina povisuje gotovo za 74% što je predispozicija za ozbiljno povećanje rizika za razvoj srčanog oboljenja ili srčanog udara (infarkt). Rezultatii ove studije klinike Mayo objavljeni su u časopisu JAMA (Journal of American Medical Association; studeni 2015.). Nema čarobne formule ili čarobnog štapića za snagu i izdržljivost. A prava stvarna energija dolazi iz zdrave i kvalitetne (pre)hrane, a najvažniji je unos kvalitetnog svježeg voća i povrća te druge prirodne, svježe hrane.
 
Dr. Edward Group preporučuje izbjegavanje energetskih napitaka, prvenstveno jer su oni prebogati sadržajem šećera i kofeina. Prirodni taurin je osobito koristan za organizam, a možemo ga naći u kravljem mlijeku i mliječnim proizvodima, mesu, ribi, jajima, a za vegetarijance važan izvor taurina je morska trava / alge. Preporučeni dnevni unos taurina u organizam ne bi smio biti veći od 500 mg, iako je poznato da taurin prirodnog podrijetla (iz hrane) u većim količinama nema toksičan učinak. „Glavni sastojci energetskih pića – šećer(i), umjetna sladila, kofein, taurin i njihovo uzajamno djelovanje su medicinska nepoznanica i stoga su „recept“ za katastrofu,“ izjavio je dr. Group te upozorio: „Možda vam mogu 'dati krila' ali uskoro ćete biti vrlo tvrdo prizemljeni.“
Izvor: Dr. Edward Group: „Is Taurine in Energy Drinks Dangerous?“ i Katherine Zeratsky, MayoClinic: „Taurine is an ingredient in many energy drinks. Is taurine safe?“
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

U Sydneyu o Getaldiću i Vrančiću

HF

Petnaestominutni grad (1)

hrvatski-fokus

Reforma nikad nije bila zaustavljena!

HF

Računalna kemija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više