Hrvatski Fokus
Znanost

SVJETSKI DAN HRANE – 16. listopada 2020.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana hrane je: "Uzgajajmo, prehranjujmo, održimo, zajedno"

 
 
Svjetski dan hrane utemeljile su države članice UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) 1979. godine na 20. Konferenciji FAO-a. Ove godine uz Svjetski dan hrane obilježava se i 75. godišnjica Organizacije za hranu i poljoprivredu koja je utemeljena u Quebecu, Kanada, 16. listopada 1945. godine.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/world-food-day.jpg
Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana hrane je: „Uzgajajmo, prehranjujmo, održimo, zajedno.“ Poljoprivreda i proizvodnja hrane nemaju manju važnost nego su je imali prije 10.000 godina kada se javljaju prvi skupljači plodova, ratari i stočari. Današnja nesigurna vremena i ozbiljna kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 mnoge ljude je natjerala na razmišljanje o HRANI koju mnogi, nažalost, smatraju zdravo za gotovo, dok nasuprot tome milijuni gladuju. Hrana je neophodna za život i za opstanak ljudskih zajednica – ona je ujedno i temelj svih naših kultura i zajednica. U vrijeme pandemije COVID-19 neophodno je osigurati pristup i dostupnost hrane – sigurne, zdrave i hranjive.
 
Pandemija je najteže pogodila i pogađa one najranjivije u društvu a to su siromašne zajednice koje najviše pate zbog krize i nastalih ekonomskih šokova. U ovim ozbiljnim i teškim trenutcima najvažnije je dati punu potporu našim domaćim, osobito lokalnim, proizvođačima hrane, jednako tako i svima diljem svijeta koji nastoje osigurati hranu za sve i čine goleme napore da ne dođe do prekida u cjelokupnom prehrambenom sustavu. Od početka epidemije/pandemije brojni stručnjaci, uključujući i one iz Kine, upozoravaju da će nerazumne mjere, ograničenja i blokade i dr. blokirati slobodne 'protoke' u poljoprivrednoj proizvodnji, uništiti cikluse proizvodnje i na kraju potkopati proizvodni kapacitet. A to bi moglo imati nesagledive posljedice.
 
Neprihvatljivo je u ovoj situaciji da se oko 14 posto hrane proizvedene za ljudsku konzumaciju IZGUBI svake godine i to na putu od mjesta uzgoja do tržišta. A još više hrane se izgubi u prodaji na malo i konzumiranja.
Više od 2 milijardi ljudi nema redoviti pristup sigurnoj, zdravoj i hranjivoj hrani; do 2050. očekuje se porast populacije do 10 milijardi ljudi.
Gotovo 690 milijuna ljudi gladuje (tako navodi FAO), a pandemija COVID-a 19 mogla bi ovom broju dodati još između 83 i 132 milijuna gladnih ljudi, ovisno o ekonomskom scenariju vezanom uz COVID-19.
Negativni, financijski učinci malnutricije u svim njezinim oblicima – pothranjenost, nedostatak mikronutrijenata i dr. jednako kao i prekomjerna tjelesna težina i pretilost ili gojaznost koštaju godišnje 3,5 trilijuna US dolara. Danas svega devet biljnih vrsta čini čak 66 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje usprkos činjenici da imamo na raspolaganju barem 30.000 jestivih biljaka. Moramo uzgajati što raznovrsniju hranu u svrhu prehrane stanovništva i održive poljoprivredne proizvodnje i planeta.
 
Posljednjih desetljeća svijet je postigao značajan napredak u poboljšanju poljoprivredne produktivnosti. Iako sada proizvodimo više nego dovoljno hrane za prehranu svih, naši prehrambeni sustavi nisu u ranoteži. Glad, pretilost, degradacija okoliša, gubitak agrobiološke raznolikosti, gubitak hrane i otpad te nesigurnost radnika u lancu prehrane samo su neka od pitanja koja označavaju ovu ravnotežu. Kako zemlje počinju razvijati i provoditi planove oporavka od krize izazvane COVID-om 19, to je prilika za usvajanje inovativnih rješenja temeljenih na znanstvenim dokazima (nadam se stvarnim i lako provjerljivim, a ne krivotvorenim, op.a.) kako bi se države mogle bolje graditi i poboljšati prehrambene sustave, čineći ih otpornijima na šokove.
 
Svjetski dan hrane poziva na globalnu solidarnost kako bi se pomoglo svim populacijama, osobito najugroženijima, da se oporave od krize te da prehrambeni sustavi postanu otporniji i žilaviji kako bi mogli izdržati sve veće nestabilnosti i klimatske šokove, pružiti pristupačne i održive zdrave prehrane za sve i dostojan život radnicima u prehrambenom sustavu. To će zahtijevati poboljšane programe socijalne zaštite i nove mogućnosti koje se nude digitalizacijom i e-trgovinom, ali i bolje održive poljoprivredne prakse koje čuvaju prirodne resurse Zemlje, naše zdravlje i klimu.
 
Naše akcije naša su budućnost
 
Države, privatni sektor i civilno društvo moraju osigurati da naši prehrambeni sustavi UZGAJAJU raznoliku hranu kako bi PREHRANILI sve veću populaciju i ODRŽAVALI planet, ZAJEDNO.
 
Izvor:
World Food Day 2020 – Food and Agriculture Organization, FAO,
www.fao.org/world-food-day/home/
 
Više:
Minghze Pu i Yu Zhong: „Rising concerns over agricultural production as COVID-19 spreads: Lessons from China,“ Global Food Security, Vol. 26, rujan 2020.; www.sciencedirect.com
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezani članci

Riba – divlja ili iz uzgoja?

HF

Dodijeljene Akademijine nagrade

HF

Katastrofa zvana ‘dikamba’

HF

Cjepivo za elitu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...