Hrvatski Fokus
Znanost

Reforma autorskog prava u Europskoj uniji

Na razini Europske unije doneseno je nekoliko direktiva kojima se provodi reforma autorskog prava

 
 
U organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u četvrtak 15. listopada održan je okrugli stol na temu Reforma autorskog prava u Europskoj uniji kojim je nastavljen ciklus okruglih stolova o Europskoj uniji i europskom pravu planiran u povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. Ciklus je započet početkom 2020. te je u siječnju održan okrugli stol na temu Pravo i politika EU – stara pitanja, novi odgovori, a u veljači je obrađena tema Službe od općeg interesa. Nakon toga održavanje okruglih stolova bilo je odgođeno zbog pandemije koronavirusa i posljedica razornog potresa u Zagrebu u kojem je teško oštećena i palača HAZU-a i druge Akademijine zgrade, tako da je okrugli stol o reformi autorskog prava u Europskoj uniji održan kao videokonferencija koju su putem interneta mogli pratiti svi zainteresirani.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/1LyUqTi4wOoNT9b6wB8TR4Q.png
Kako je u uvodnoj riječi kazao predsjednik Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU-a akademik Jakša Barbić, na razini Europske unije doneseno je nekoliko direktiva kojima se provodi reforma autorskog prava radi njegove prilagodbe jedinstvenom digitalnom tržištu i novim tehnologijama. U Hrvatskoj je prijedlog novog zakona o autorskom pravu i srodnim pravima prošao javnu raspravu i narednih tjedana očekuje se njegovo prvo čitanje u Hrvatskom saboru. Time bi Hrvatska bila među prvim državama članicama Europske unije koje su cjelovito i sustavno pristupile unošenju direktiva Unije o reformi autorskog prava u svoje nacionalno pravo. „Kreativne, kulturne i medijske industrije susrele su se s ozbiljnom neravnotežom u mogućnosti ostvarivanja autorskih i srodnih prava jer su se dosadašnja zakonska rješenja pokazala neučinkovitima. Nova zakonska rješenja trebala bi osigurati učinkovit pravni okvir za rješavanje akutnih pitanja u pogledu tzv. vrijednosnog jaza koji je nastao zbog toga što platforme za dijeljenje sadržaja do sada nisu bile odgovorne za korištenje autorskih djela i predmeta srodnih prava. Nadalje, u pogledu korištenja originalnih medijskih sadržaja razvili su se poslovni modeli koji su se pokazali neučinkovitima u zaštiti novinskih izdavača i novinarskih autorskih djela. Takvo je stanje negativno utjecalo na medijsku raznolikost i zaštitu profesionalnih stvaratelja u medijskoj industriji kojima je prijeko potrebno osigurati održivost.
S druge strane, potrebno je osigurati i djelotvornu zaštitu organizacija za emitiranje u korištenju njihovih programskih sadržaja u reemitiranju i pratećim internetskim uslugama, kao i drugim stvarateljima takvih sadržaja“, rekao je akademik Barbić. Reforma autorskog prava u Europskoj uniji usmjerena i na ograničavanje autorskih i srodnih prava radi omogućavanja znanstvenog istraživanja i nastave, osobito one koja se održava uz primjenu novih tehnologija. Institucije kulturne baštine susreću se s brojim problemima u digitalizaciji autorskih djela i predmeta srodnih prava, radi čega je također potrebno pristupiti uvođenju novih zakonskih modela koji bi olakšali taj prijeko potreban proces.
Na videokonferenciji su govorili i izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković i prof. dr. sc. Igor Gliha s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Ivana Kunda s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
 

Marijan Lipovac

Povezani članci

TTIP nam dolazi

HF

Poštanska marka Zinke Kunc

HF

Biorazgradljivi polietilen

HF

Pametna proizvodna specijalizacija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...