Hrvatski Fokus
Znanost

Nagrade za životno djelo

U Saboru dodijeljene državne nagrade za znanost

 
 
U Hrvatskome saboru održana je u četvrtak svečana dodjela državnih nagrada za znanost za 2015. godinu koje se dodjeljuju za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci. Prema odluci koju je donio Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora za 2015. godinu ukupno je 29 nagrađenih, a nagrade su im ovom prigodom uručili predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost Božo Petrov te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/zg-magazin.com_.hr_wp-content_uploads_2014_02_Igor_Catic_knjiga2.jpg
Obraćajući se laureatima, predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov naglasio je kako su njihova znanstvena postignuća pouka da svaki pojedinac svojom ustrajnošću, upornošću i predanim radom može ispuniti, pa čak i nadmašiti najviše kriterije izvrsnosti u bilo kojem području života. – Želim vas zamoliti da svoja iskustva prenesete nadolazećim naraštajima znanstvenika te da im pomognete prevladati poteškoće koje se u domaćoj znanosti pojavljuju zbog skromnih ulaganja u znanost i obrazovanje, rekao je Petrov. Nagrađenima se također obratio ministar Pavo Barišić, a u ime dobitnika državne nagrade za znanost za 2015. godinu zahvalio je akademik Vjekoslav Jerolimov.
 
Nagradu za životno djelo dobili su Marijan Šunjić, Igor Čatić, Vjekoslav Jerolimov, Marija Ivezić i Soumitri Sharmi. Dodijeljeno je i petnaest godišnjih nagrada za znanost, i to Rosi Karlić, Stjepanu Meljancu; Nenadu Pavinu, Ivi Mariji Tolić, Nikoli Miškoviću, Marici Ivanković, Ozrenu Polašeku, Goranu Šimiću, Verici Dragović Uzelac, Steli Jokić, Davorinu Kajbi, Ingi Tomić Koludrović, Dolores Grmači, Ivani Horbec i Milanu Mihaljeviću. Godišnje državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti uručene su Nenadu Jasprici, Zlatanu Caru, Mariji Heffer, Velimiru Piškorecu, grupi znanstvenika koju čine Matija Domaćinović, Zvonko Antunović, Anđelko Opačak, Mirjana Baban i Stjepan Mužek te grupi znanstvenika Maši Tonković Grabovac, Heleni Bakić, Aleksandri Huić, Tanji Jurin, Ajani Löw, Uni Mikac, Vanji Putarek, Blažu Rebrenjaku i Svjetlani Salkičević. Znanstveni novaci Petar Kassalo, Petar Šolić, Ana Knezović i Antun Jozinović dobitnici su godišnjih državnih nagrada znanstvenim novacima.
 

http://www.sabor.hr/u-saboru-dodijeljene-drzavne-nagrade-za-znanost

Povezane objave

Frangešova Povijest hrvatske književnosti

HF

Opasan aspirin

HF

Umro astronaut Eugene Cernan

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (43)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više