Hrvatski Fokus
Znanost

Sjećanje na djetinjstvo

Knjiga našega suradnika Nenada Raosa o postanku života

 
 
Moj prvi susret s knjigom „Kuharica života – nove teorije o porijeklu života“ (The Cookbook of Life  – New Theories on the Origin of Life) bio je, jednostavno rečeno, ispunjen iznenađenjima.Prvo je iznenađenje bilo da je knjiga u potpunosti napisana na engleskom jeziku, dakle ne dvojezično, ne prijevod, nego izvorni rukopis na engleskom. Doista rijetko, rekla bih, u našoj izdavačkoj praksi. Kako to, upitala sam se,  no nije mi se bilo teško dosjetiti da će ovakva knjiga, ovako napisana, puno brže doći i naći više publike.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/postanak-zivota-tema-koja-uznemiruje-duhove_-tl3MN.jpg
Onda sam pomislila: „Uh, sad će slijediti môra od teksta“ – no uslijedilo je drugo iznenađenje. Tekst je napisan vrlo lakim i čitljivim jezikom, čitanje teče  bez teškoća, pa ga mogu s lakoćom čitati i učenici, srednjoškolci.  Oni sada pretražuju društvene mreže, igraju igre i igrice, gledaju američke filmove, pa im je engleski postao jezik svagdašnji. Na samom početku je uputa za hrvatski izgovor –  opet iznenađenje hrvatskom čitatelju, no engleskom je to, zaključujem, zapravo korisno.
 
Knjiga započinje sjećanjima na djetinjstvo i na jela iz toga doba, a najprije s pašticadom i receptom za nju. Knjiga ne bi bila kuharica kad sa svakim poglavljem ne bi došao i nov recept. Stoga naslovi poglavlja odgovaraju imenima jela i pića: Oparinov bujon, Millerovo pivo, Juha od kosti itd. Nakon „kuharskog dijela“ slijede opisi i obrazlaganja teorija koje tumače događanja u evoluciji Zemlje i života  na njoj počevši od kemijske evolucije,  pa onda kao u kuhinji,  slaganje sastojaka do složenijih kemijskih spojeva i dalje. Sve je to jedna velika kuhinja.
 
Pomislila sam da je barem ovakva knjiga bila napisana kada sam kao profesor biologije tumačila učenicima Millerov pokus nastajanja prvih aminokiselina ili Pasteurov pokus kojim je pobio mogućnost nastajanja žive tvari iz nežive.  Sve bi bilo mnogo jednostavnije ispričati, a učenicima bi svakako bilo zanimljivije. Usto bi se knjiga mogla uporabiti i za interdisciplinarnu nastavu npr. biologija-kemija-engleski jezik, možda za geografiju pa i za geologiju, koje na žalost već dugo nema u nastavnim programima, pa se jedva spominje.
 
U knjizi su navedene mnoge poznate i manje poznate teorije, pa  tumačenja  i novije spoznaje. Sve to na vrlo duhovit i jednostavan način, s mnogo primjera i anegodota iz svakodnevnog života i povijesti znanosti. No želi li se netko malo ozbiljnije pozabaviti problemom postanka života na našem planetu naći će popis literature s više od stotinu literaturnih navoda vezanih uz svako poglavlje. Nalazi se tu i iscrpan pojmovnik koji može pomoći u čitanju onima koji nisu najbolje upućeni u kemiju i biologiju. (A može poslužiti i kao svojvrsni repetitorij kemije i biologije.) U knjizi je još jedno iznenađenje koje me je posebno razveselilo. Na dnu stranica nalazi se crta za koju sam isprva pomislila da je grafički ukras. Ispostavilo se da je to tzv. lenta vremena na kojoj su označena vremenskim slijedom u milijunima godina događanja od Big Banga (velikog praska), stvaranja geoloških formacija, kemijske evolucije, biološke evolucije pa sve do do pojave čovjeka. Nema zornijeg načina da se pokaže vremenski slijed i trajanje od ovakvog grafičkog prikaza.
 
Kad smo već kod grafičkih rješenja treba pohvaliti duhovite i jednostavne prikaze, a posebice naslovnu stranicu. Sve u svemu, „Kuharica života“ je vrlo duhovita knjiga koju možete čitati prema želji od poglavlja do poglavlja, ne nužno po redu. Sigurna sam da će se čitati sa zanimanjem i veseljem te da će čitatelj naći još koje iznenađenje. To je, ukratko, vrlo zabavna, informativna i potpuno neobična, nesvakidašnja knjiga koja je svakako nov prilog popularizaciji i približavanju znanosti široj čitateljskoj publici.
 

Mr. sc. Jasna Matekalo Draganović

Povezane objave

Maske nikoga ne štite, nego pogoršavaju stanje

hrvatski-fokus

Terminološki izazovi u 21. stoljeću

HF

Direktorica CDC-a Walensky podnijela ostavku, okončavši spornu vladavinu oko politike cjepiva protiv COVID-a

hrvatski-fokus

Vrednovanje tehnike BST-1 (7)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više