Hrvatski Fokus
Kultura

Degustacija na Raskrižju

Ravnokotarska pripetavanja s motikon

 
 
Čovku moreš svašta reći, opcovati i njega i ženu mu, al nemoj mu reći da mu vino nevalja. To je smrtni gri, započinje pobratin Markan. Zna un kako će okupti ljude oko našeg stola na Raskrižju, podenovo sada kad je vrime od pritakanja i kušavanja.
Moje je grom gromova, nikad bolje, odma će Živko stričov.
E bićes malo doda cukra, dobaci Ante Maltež.
U mom nema ništa neg kako ga je Bog da, nastavlja Jure pokojnog Stipana.
Ko kuša moje, vaik će ga biti žedan, prsi se Šimun, unuk Ćire Jalovača.
Moje vako, moje nako, bez cukra i biculfita, bez sumpora, već se izbistrilo, mirli na još, nemore biti bolje. Mojej najbolje.. I tako rič po rič, bućerin po bućerin, počelo se i pičkarat. Ćaćina, materina, ajde ti lipo u tri .. Da pobratin Markan nije intervenira 100 postob došlo do svađe, a morda i tuče.
Stante ljudi, što ste se zapinli. Ajmo lipo sva vina kušat i ocjenti kakvoj čije, pridloži Markan.
Misliš da svak svoje donese amo na Raskrižje, upitno će Živko stričov. Il da iđemo od kuće do kuće i probamo svačije na licu mista?!
Uzorki iz kunoba
Dok uni tako nagađaju i palamude sve iz prikrajka prati mali Ćupo. Zaizvintu se pravi nezainteresiran, zvirka okolo i uvik ništo dirka po unom svom mobtelu. Ajfonu. Morda je koga i zva, sla poruke, inšomo kad je rasprava o ocijenjivanju vina krenla krivin puton, brez izgleda da ikad išta bude održano, evot na Raskrižje , ki naručen, nenadano uleti okorjeli agronom Tumac,
U čemu je problem, upita un još s vrata, a kad je sasluša sve, un ćet odrišto: Ocjenjivanje mora bit pošteno po svim pravilin. Il ga neće biti, reče Tumac. Znači, nećete sami donosti uzorke svog vina. Mali Ćupo i ja, dolazimo u vaše kunobe i podrume te iz bačve il bocuna kojega vi rečete ulivamo u bocu od litre vino za ocjenjivanje. Na bocu se upisuje broj, šifra, tako da uni koji budu ocjenjivali ne znaju čije je koje vino. El jasno?! Triba dogovrti s gospodarom krčme na Rakrižju da nan da ključ od gostinske sobe. Tamo ćemo stavti sve uzorke. Nema otvaranja do degustiranja i ocjenjivanja.
E, a ko će ocjenjivat, pita Živko stričov. Da neb bilo namištaljke i privare?!
Neš ti vinara pa će vas varat. Reću Grubišiću da dovede svoje profesionalce, ocijenjivače s certifikatom, ako znate što to znači?!
Svi osin Ćupe.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/1_image.jpg
Uni su van stručnjaci, enolozi ovlašteni za ocjenjivanje. Ocjenjuju bistroću, boju, miris i okus vina, svakog pojedinog vina, upisuju bodove u formular i zbroje ukupne bodove. Sve prikontrolira precjednik Ocjenjivačke kumisije i prema broju bodova pravi rang listu. Tko od mogućih 100 skupi od 75 do 79,9 bodova dobiva brončanu, od 80 do 84,9 srebrenu i od 85 pa dalje zlatnu.Titulu šampiona osvaja ko dobije najviše bodova, pojašnjava Tumac. El, jasno?! Ako je svima jasno , pridlažen da od sutra mali Ćupo i ja počnemo prikupljat uzorke, prikosutra ocjenjivanje, u nedlju proglašenje pobjednika. Ako se gospodar složi na Raskrižje ćemo dovesti i Bepa Matešća, ako ne pristane Mladen Grdovć, pa nek jednom i ode na Raksrižju bude fešta kakve dosad nije bilo. Potpaljuje Tumac, znajuć da svi strahuju od ocjenjivanja pa da se neb pridomislil unće brženbolje na glasanje. Tko je “za” nek digne ruku?
I, isukrstam, svi digoše. Svi osin malog Ćupe, jer un ionako, obzirom na svoju ulogu, triba bit suzdržan. A da neb bilo nikakve sumlje, nedajbože sukoba interesa, un svoje vino neće ni dat na ocjenjivanje.
Vino da i Uhljeb
Od konobe do konobe, skuplo se okupno 19 uzoraka. Deset crnih i devet bilih, što iz našeg što iz susjednih mista.
Svoje vino da je i vjećnik Budislav Džepna, zvani Uhljeb. Un ti je u pešest nadzorni odbora, ne živi od polja i vina, ali već je više puta nagrađivan i to na puno jačin natjecanjin od ovog na Raskrižju. Olamlani se okitje zlatnom medaljon i na regionalnom natjecanju VincekovoFest. Biće napeto, kaže pobratin Markan.
A ako Uhljeb ne pobjedi morda se ocjenjivanje i poništi?! Svašta se šuška po selu.
Ovo Milanović, Petrov, Plenković i to kako pulitčari jedan drugom vadu mast prid izbore nije ni sjena. Pičkin dim.
Napetost na vrhuncu
 
Napetost je dostigla vrhunac u nedlju pridvečer, kad je na Raskrižju počelo proglašenje pobjednika. Došlo čudo svita. Nekob pomislije daj tu i cili Most, da uni tu slave svoj uspjeh na izborin, divani pobratim Markan. Svi došli osin  malog Ćupe. Ni njega ni njegovog Ajfona.  Dije, dam je znati, radoznalo će i Šimun, unuk Ćire Jalovača. 
A da nije oča gor u metropolu mirti Milanovća i Plenkovća. Neb me začudlo da se zaputja i u Meriku kod Trampa i Hilarce, nagađa Živko stričov.
Svi na sav glas divanu u isto vrime, Bepo piva  dok agronom Tumac od pricjednika žirija uzima liste da još jednom prikontrolira zbroj bodova.
Četri vina, dva bila i dva crna su odbačena. Činimse baš od unih, što su se malo prije likoval daj njijovo najbolje.. Živkovo očlo na kvasinu, Šimunovo smrdi na pokvarena jaja, Jurno minja boju, Blajino mutno..
A, sada, da vidimo pobjednike, najavljuje  Tumac, proglašenje najboljih. Najprije u kategoriji bili vina.
 Bravo Balota
Treće misto, 77 bodova i brončanu medalju dobilo je  vino pod brojem 7. To je vino Vinka Pavlinovog, od domaćeg bira debita i maraštine.  Nije, Dinko,  zaništa završja tečaj za vinanogradara i vinara u Biogradu. Dobija diplomu i upisa u radnu knjižcu . Sada more otvoriti i vlastitu vinarju.
Drugo misto,  82,5 boda i srebrena medalja pripala je vinu pod rednim brojem 3. To je vino Svetislava Galovća Tote iz susjednog sela.   Mišani birovi iz starog vinograda i šardone iz novog kojeg je podiga uz pomoć struke i državnih  poticaja.
Prvo misto, 86 bodova i zlatnu medalju osvojilo je vino pod rednim brojen 9, a to je  vino  Mate Malteža zvanog Balota, od žute maraštine. Un nije žurja. Potrga za svetog Mihovla, kad  u drugin vinogradin nije više bilo ni čevulja.  Čekaj Balota slador i optimalne kiseline. Ima šoldi, more plati analize u Institutu, a slušaj i naputke poznatih enologinja Marine i Nikoline.
Bravo Balota, plješćite mu, poziva okupljene Tumac, pa ćemo na crna.
 Poziv cilom Mostu
Treće misto, 77 bodova i brončana medalja vino pod brojen 2. Toj vino Stipana Kudrovća, mišani birovi iz starog vinograda pokojnog mu dida Cimprijana.
Drugo misto, 83,5 bodova i srebrena medalja  vino pod brojen 10. Vino Šimuna Posedarskog unuka Ćire Jalovača iz vinograda kojeg nemoš od lipote gledat. Ni kunoba mu nije za bacti.
Ustoličenje kuma Ante
Prvo misto,  88,5 bodova i zlatnu medalja  ide murgašu Ante Sovarca . Kumu Anti kako ga svi zovu u  susjednom selu. Unaj što se oženja s 14 godina. A ko se rano oženi i rano marenda nikad se ne kaje.  El tako. O vinogradu učija radeć na Baštici. Izmiša sitnu plavinu, babić i merlot. Upućeni divanu da muj pomaga i čuveni enolog Janko iz Čare na Korčul. Pa nije čudno što ima najbolje crno vino neg je skupja i najviše bodova od svih vina tako da je kum Ante ujedno i Šampion degustacije na Raksrižju, viče Tumac pozivajuć kuma Antu da priuzme  odličja.
Ante, zaorlo se iz svi grla. Ante, Ante..
Fala van dobri ljudi. Zafaljivan svima,  rekao je vidno uzbuđeni kum Ante i pozvao sve  neka sutra dođu u njegovu kunobu na proslavu.  Biće i kuci i maci. Imaćemo za čin močti grla, nebojse.  Ako oće nek dođe i cili Most, poziva kum Ante. 
Prolomija se pljesak. Aplauz kakav se na Raskrižju ne pamti, veli pobratim Markan, ni iz “mračnih vrimena” kad je uno unda ovin putom  u posjetu Zadru prolazila kolona crni limuzina na čelu sa  drugom Titon.
Daće mu vragu cilu  bačvu. Neće ostati ni kap,   komentira Živko stričov poziv kuma Ante.
 Uhljeb napušta feštu
Dok jedni slavu, niki se ljute.  Kaj  naš vjećnik, pače i pročelnik Budislav Džepna, zvani Uhljeb. Kad je vidja da ga nema među nagrađenima, opcova je svima sve po spisku i demostrativno napušta feštu proglašenja najboljih vina na Raksrižju. U tom trenutku zapivalo se Nije u šoldima sve..
 
Nije Uhljebu lako. Tamo na čuvenom natjecanju Vincekovo Festu zlatni, a ode  tek osmi među devet bili vina.
Nije mu lako, komentira Živko stričov. Biće tamo na VincekFestu jedni ocjenjuju, drugi zbrajaju bodove, a treći odlučuju o nagradama, dodaje pobratim Markan.  Sićaš se daj i nuvnama pisalo kako je u Polači odbačeno vino osvojilo zlato u Nadinu. Il, još gore kad su ono u Stankovcin šampionom proglasli šardone, vino kojemu stručni žiri nije da bodova ni za srebrenu medalju,  a ne maraštinu sa rekornim brojem bodova
E, a koj kriv vlasniku maraštine kad nije u vladajućoj stranki, dobaci Živko stričov
Takot je kad takve priredbe organiziraju općinske il gradske vlasti il njijove institucije. Toga nema nigdi pod kapon nebeskon neg kod nas. Vino mora biti čisto, oslobođeno od pulitike. Svugdi degustacije organiziraju Udruge vinara. Njima ne zapovidaju ni vlade, kamol selonačelnici, tumači agronom Tumac.  E sad, grupca naši vinara fakat je osnovala svoju Udrugu, izabrala pricjednika i to prije pešest godina, al kako unda tako i danas. Svej ostalo mrtvo slovo na papiru.
Isto ki što će,  čim  s Moston uđu u kualiciju,  ostat ova pusta obećanja o reformam i o boljem životu, prognozira pobratin Markan.  Glede naše mladeži, svem se čini daj  unaj Kundera bija 100 posto u pravu kad je još davno napisa Život je negdje drugdje.
A zeru starijem poštenom čovku kojij ode nika i obika nema vajde od pulitike i pultičara. Neg, sokole moj, use i u svoje kljuse. Udri, radi, zapni pa ćeš štokod uspit. Il, kako je pokojni ćaća govorja, ko posadi biće išta, a ko ne – vraže išta.
 

Nedjeljko Jusup

Povezane objave

Tatin mali

HF

Divani na prelu

HF

Pripadnik najmlađe generacije skulptora

HF

Damir Medvešek izlaže samostalno u Torontu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više