Hrvatski Fokus
Kultura

Igor Zdunić izlaže u Jelsi i Splitu

'Katamaran Art' ili promet ideja

 
 
U sklopu izložbenog ciklusa „Katamaran Art“ predstavlja se slikar Igor Zdunić. „Katamaran Art“ zajednički je projekt Muzeja općine Jelsa i splitske Galerije umjetnina. Riječ je o izložbenom programu, preciznije rečeno ciklusu od tri izložbe koji je od lipnja do kolovoza 2018. godine naizmjenično postavljen u Jelsi i Splitu. Sam naziv referira se na jednu od najprometnijih katamaranskih linija na Jadranu, Split-Jelsa, kojom se svake godine, osobito u ljetnim mjesecima, preveze na tisuće putnika. Cirkulacija ljudi i roba prvenstveno je vezana uz turizam i svakodnevni život domicilnog stanovništva. S druge strane, „Katamaran Art“ želi aktualizirati onu treću, jednako važnu dimenziju putovanja. Naravno, riječ je o prometu ideja, u konkretnom slučaju onih umjetničkih. Projektom se prepoznaje obaveza regionalnog centra i njegove krovne muzejske institucije da podupire umjetnički život u širem okruženju, te uvažava želja i potreba jedne manje sredine da u njemu aktivno sudjeluje. U tom je duhu Split i Jelsu već povezao istaknuti hrvatski umjetnik Juraj Dobrović svojim donacijama. Prvo je 2006. godine darovao Galeriji umjetnina 94 vlastita rada, da bi 2010. godine rodnoj Jelsi poklonio obiteljsku kuću s autentičnim namještajem i opremom, te 60 svojih umjetničkih djela. Tim činom Jelsa je dobila i čedni izložbeni prostor budući da je prizemlje kuće prenamijenjeno u Galeriju Kravata.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/dsc_0020_m.1000x0.jpg
„Katamaran Art“ nema namjeru biti jednokratan ljetni hit, što hoće reći da su mu ambicije dugoročnije. Iako je načelno zamišljen kao okvir za predstavljanje umjetnika i kustosa mlađe i srednje generacije, ostaje otvoren za drugačije izložbene kombinacije kao i za suradnju s drugim partnerima. Za premijernu sezonu izabrana su tri autora različitih umjetničkih poetika, interesa i medija izražavanja: Vedran Perkov (1972.), Vitar Drinković (1983.) i Igor Zdunić (1991.). Kustoski poslovi hotimično su povjereni mlađim silama, Lani Beović i Ivani Vukušić, članicama kustoskog kolektiva „Horizont“ te Katici Modrić. Ploviti se mora.
 
Igor Zdunić se predstavlja s ukupno osam radova izvedenih tehnikom akrila na platnu, nastalih u razdoblju od 2014. do 2018. godine. Prvi put bit će viđen recentni ciklus Izletnici uz ponešto starije slike izlagane u sklopu projekta Utorkom u Galeriji / Fast Forward 3 i 5. Zajedničko svim radovima snažan je komentar suvremenog društva, no bez izravne tendencije mijenjanja postojeće paradigme. Zauzimajući važnu poziciju minucioznog svjedoka svijeta oko sebe, svjestan svih osjeta i stimulacije koje iz njega proizlaze i duboko impresioniran svakodnevicom, Zdunić svoje slikarstvo tematski temelji na kadriranju stvarnosti upravo onakve kakva ona i jest.
 
„Stilski oslonjeno na ekspresionizam, Zdunićevo slikarstvo karakteriziraju reljefni nanosi boje, naglašena i tektonična faktura te dinamičan duktus. Materičnost je eklatantna na nešto starijim radovima u kojima akrilne boje miješa s krušnim mrvicama što platnima daje dubinu i pokrenutost, a samom autoru mogućnost eksperimenta izražajnim mogućnostima u tradicionalnom mediju slikarstva uz odmjerenu dozu ludizma i humora. Površine slika su vibrantne, energično intenzivirane optičkim efektima, titravim mrljama i mnoštvom detalja. Iako prepoznat kao slikar većih formata, umjetnik u recentno realiziranim radovima inzistira na njihovoj redukciji, a u tehničkom smislu i na prekidu s eksperimentiranjem. Platna postaju intimnija, tema je vedrija, a zorno je suglasje unutarnjeg doživljaja i zaokupljenosti smirenom opservacijom čovjeka u eksterijeru. Implementirajući prepoznatljiv rukopis, činjenično bilježi psihološka stanja i ponašanja prikazanih likova dok priroda čini svojevrsni proscenij na kojem se odigravaju ljudske sudbine fiksirane u trenutku. Spontanost, fokusiranost, mirnoća, empatičnost i univerzalnost odlike su Zdunićevog slikarstva koje ga svrstavaju u red relevantnih umjetnika današnjice.“ (Katica Modrić)
 
Igor Zdunić (1991., Gospić) diplomirao je slikarstvo 2017. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Nine Ivančić. Samostalno je izlagao u sklopu ciklusa Utorkom u Galeriji : Fast Forward : vol. 3 u Galeriji umjetnina u Splitu 2014. godine te u Gradskom muzeju u Omišu 2018. godine. Skupno je izlagao na Završnoj izložbi studenata Slikarskog odsjeka u Multikulturalnom centru u Splitu 2013., 2014., 2015. i 2016. godine, na izložbi strip radionice – Stripolerancija u Info zoni u Splitu te na završnoj izložbi Utorkom u Galeriji / Fast Forward vol. 5 u Galeriji umjetnina u Splitu 2016. godine.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Propitivanje vlastitog postojanja kroz prizmu smisla

hrvatski-fokus

Zov kao da čujem

HF

Izložba crteža iz Ciklusa “Maslina” Roberta Budora

hrvatski-fokus

Lirske apstrakcije Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više