Hrvatski Fokus
Kultura

Crna faza Mladena Žunjića

Koloristička zaigranost autora i dalje je njegova ključna karakteristika

 
 
Slikar Mladen Žunjić, autor konpleksnog opusa, ne posustaje u radu, kontinuirano slika i čini mi se da pokušava nadoknaditi trenutke proteklog vremena dok se nije intenzivno družio s umjetnošću i svakako nastoji proizvesti u svome atelijeru što je više moguće  radova na velikim formatima u ulju i akrilu. Najnoviji produkt njegova stvaralaštva jest nekoliko slika koji čine začetak novovog ciklusa, nazvanog jednostavno Crna faza.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/20180409-083229_5bf7b98ef3e78-scaled.jpg
Jest i prije je nazočnost crne boje na njegovim slikama bila očita, no u ovom novom ciklusu, crna se boja pojavljuje kao limitator slike, trag boje određuje  format i oblik ili pak boja  zauzima centralne ključne točke, prekrivajući ih crnilom, razmeđujući motivske konstrukcije. Boje su i dalje vrlo snažne, pomalo suspregnute od crne, koloristička zaigranost autora i dalje je njegova ključna karakteristika.
 
Donekle je primiren i žestoki ritam koji se jasno uočavao na prošlim ciklusima, slike odaju dojam vrenja, temperatura se diže kako crnilo prekriva površinu.
 
Je li Žunjić razmišlja o slici u potpunosti prekrivenoj crnom bojom i jesu li to možebitne varijacijena onaj, davni čuveni Crni kvadrat ili je u pitanju, nešto posve drugo, vrijeme će odgovoriti. S druge strane, možda autora u ovom trenutku zanimaju istraživanja mogućnosti crne boje, uranjanje u  simboliku tamnog, neprozirnog.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/mladen_zunjic__5ab.jpg
Ovalni, kvadratni oblici i dalje se naziru, vide i na ovim novim slikama, nisu toliko istaknuti kao prije, nema ni više onako jako vibrantnosti, kao da je sve utihnuto u iščekivanju, u očekivanju neumitnog, neizbježivog.
 
Žunjić i dalje ostaje vjeran velikom formatu, najčešće radeći s veličinima od jednog metra i jednog i pol metara, nalazeći u takviim formatima dovoljno prostora i dovoljno slobode za svoje vrlo osobeno izražavanje.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ena Katarina Haler dobitnica nagrade Gjalski

HF

Maska mora biti dobro iskaširana

HF

Armenski kipar Sergej Merkurov

HF

Slikarstvo je način razmišljanja, maratonska disciplina gdje je potrebno vrijeme za rezultate

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više