Hrvatski Fokus
Kultura

Sjećanja Lukše Obradovića

Autorov kolor je fin i nježan, fragilan i nenametljiv, suzdržan, tih i blag

 
 
Suvremeni dubrovački slikar, pripadnik srednje generacije hrvatskih likovnih umjetnika, Lukša Obradović i dalje je vrlo aktivan, kontinuirano slikajući i izlažući ili se pripremajući za nove samostalne izložbe, prisutan je s izborom svojih radova i na stranicama globalnih galerija, jednako tako dio vremena provede i u depoima u kojima je pohranio svoje brojne slike iz prošlih razdoblja, preslagujući ih i tražeći najučinkovitiju kombinaciju sačuvanih radova  ali i u svakodnevnoj komunikaciji s mnogobrojnim turistima, putnicima namjernicima  koji posjećuju Dubrovnik.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/07/luksa_obradovic.jpg
Pri susretu sa slikama od prije nekoliko godina ili još više, slikar se prisjeća njihova nastanka i motiva koji mu je poslužio, prisjeća se i riječi i gesta i osoba i više njih u grupi, koji su doprinijeli da se stvori, oživotvori ova slika u koju trenutno gleda. Odlaže je i zagleda se u drugu i opet naviru sjećanja, sjećanja…
 
Da, dubrovački umjetnik Lukša Obradović, slikar je sjećanja na proteklo vrijeme, na događaje u kojima je sudjelovao, na riječi koje je čuo, tiho, šaptom izrečene ili posve glasno da i drugi čuju i dočuju ono što je bila tajna, nešto skriveno, izdvojeno od svjetlosti dana.
 
Uz sjećanja na prošlo, najčešće se nađu i slike koje govore o onome što još nije došlo a trebalo bi i neizbježivo je. I te je trenutke marno prenosio na platno Lukša Obradović, ostavljajući spomen na budućnost ( koja se možda nije ni dogodila, ipak ili srećom).
 
Mnoštvo likova, portreta, fasada poznatih građevina, glumci, pisci, festival, drama, komedija, glazba, instrumenti glasovi, sve se ukomponiralo u jedinstvenost neponovljivog života Grada, dijelom ili većinom pretočen i na Obradovićeva platna. Ponekad imam dojam kako slikar Grad često prikazuje kao glavnu rolu i u drami, komediji, tragediji, simfoniji, operi, i u životu, gdje su stvarni stanovnici Dubrovnika, samo stalni statisti, tek rijetki s jedva zapaženom ulogom.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/07/Luksa-Obradovic-7.jpg
Kolor Lukše Obradovića je fin i nježan, fragilan i nenametljiv, rekli bi suzdržan, tih i blag. Njegov je Grad otmjen i ponosan, čvrst i vječan, samo su ljudi prolazni, no što je s njihovim djelima? Čest motiv na slikama Lukše Obradovića jest sv. Vlaho, s ljudskim, svakidašnjim licem, iznad Grada, uzvišene geste, zaštitnik.
 
Sjećanja Lukše Obradovića bilo bi intrigantno i zanimljivo vidjeti u jednom dobrom izboru, u prostoru u kojem se može izložiti više desetaka djela, stotinu, kako bi i posjetitelji mogli zaroniti u vrijeme i pronaći tragove vlastitog postojanja.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Međunarodni dan materinskoga jezika

HF

Moj grad

HF

Posvetio sam Tesli opus skulptura

HF

Skulpturalni prikazi Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...