Hrvatski Fokus
Gledišta

Hrvatska mladež je zatvarana i ubijana

Od 1965. do 1968. nije bilo slobode za studente, a od 1971. nastala su masovna zatvaranja i progoni

 
 
Otvoreno pismo posjetiteljima Makovićeve izložbe, hrvatskim  ljubiteljima europskih revolucionara iz 1968. – „djece cvijeća“  anarhisti, crvene brigade, čegevaristi , baadermeinhofi i bulumenta ubojica iz našega susjedstva.
Image result for karadjordjevo 1971
Karađorđevo, 1971.
 
Prvo je kod nas počelo simpozijem na Filozofskom fakultetu, pa Fakultetu političkih znanosti, Zvonko Maković  u Muzeju za umjetnost i obrt napravio golemu izložbu o godinama šezdesetih do sedamdesetih i burnim, revolucionarnim događanjima kako u Europi tako i u Jugoslaviji pa na kraju i u Hrvatskoj, kao vodič se angažirao i vodi grupe po izložbi i educira ih o revolucionarnom vremenu. Mediji nisu zaostajali  uz pomoć poznatih profesora bliže povijesti sa Fakulteta političkih znanosti i Filozofskoga fakulteta  i danas revolucionarni plamen samo ne znaju protiv koga da se bore. Mladi povjesničarski đilkoši imaju svakodnevni pristup medijima pa čak se i Matica hrvatska odlučila dati svoj doprinos tom revolucionarnom vrenju putem svoga kolumniste Marita Mihovila Letice – odakle je taj sletio, i sve u jedan glas pohvališe to doba kada je Partija uzdrmana iz temelja – moš misliti. Josip Broz malo priprijetio studentima i pofesorima i vratiše se kućama ili kabinetima na fakultetima, prošao ih revolucionarni žar i nastao mrtvački mir do 1989. godine.
 
Imaju te godine i drugu stranu medalje, ali ne od hrvatskih jugonostalgičara nego od hrvatskih boraca za slobodnu i samostalnu Hrvatsku kakvu smo stoljećima priželjkivali i ginuli od Mađara, Talijana, Turaka, Kozaka, Mongola, Austrijanaca, Nijemaca, Francuza, Venecije, Srba, Slovenaca, Crnogoraca, Muslimana, a i naših Hrvata udbaša i oznaša nije nedostajalo do 1989. godine pa i poslije. Narod uz Božju providnost, hrabrost hrvatskih branitelja i žrtava, izborena nam je država, darovana domovina. Mnogi su zaslužni za pobjedu nad srpsko-crnogorskim agresorom ali se treba sjetiti i onih koji su radi Hrvatske ubijeni okrutno ne samo Frankopana i Šubića Zrinskoga, i sina mu Ivana Antuna Zrinskog, kojega su do smrti držali u „mračnjači“ ispod zemlje, a o tome šuti Neven Budak, i 1703. godine nestaje loza hrvatskoga plemstva i intelektualna snaga i oslonac narodu i bili smo na milost i nemilost političke šake jada i trgovaca.
 
Tisuće zatvorenika bili su u Staroj Gradiški od 1945. kada ih zatekoše novi robijaši mladi studenti iz Zagreba 1965. godine i opet u samice i „mračnjače“ (Branimir Petener, student ) osuđen na 9 godina strogog zatvora i deseci drugih. O tom događaju naši vrli Budak, te Cvrtila, Puhovski, Goldstein i novinari, političari i lijevi i desni – niti slova. Jedni se srame drugi se boje da ne izađe na vidjelo njihova uloga i suradnja s Udbom i Oznom, a sada se busaju u junačka hrvatska prsa , poplavila im od udaranja, čak pišu monografije o sebi. Zato nam je teško gledati i čitati bljezgarije o djeci cvijeća i promjenama, a zatvori su bili puni hrvatskih domoljuba, komunisti i Partija više nisu znali kako da si ugode. Uz Rankovića su bili u Zagrebu glavni čuvari poretka Ivica Račan i Ivo Družić koji i danas „drma“ Sveučilišnim senatom predsjednik je poznat širom svijeta, što radi sâm Bog zna a kako je ekonomski ekspert jasno je naše stanje i položaj u EU-u. Dno. Da je napravljena lustracija njih oko tisuću bi obilazilo Rektorat kao mi oko HNK i Trga maršala Tite deset godina dok ga, usprkos Mikiju Bandiću, ne skide efendija Hasanbegović.
 

Stjepan Nikolić, Zagreb

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezani članci

Kuščević grubo manipulirao brojem birača

HF

Opasna privatizacija javnoga zdravstva

HF

Zašto neki Hrvati zaobilaze vukovarsku bolnicu?

HF

Nakladničko Vijeće NIU Hrvatska riječ

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...