Hrvatski Fokus
Intervjui

Cry Babiesi Vitolda Košira

Zanimaju nas velike dinamičke amplitude i neočekivana glazbena rješenja

 
 
Razgovor s Vitoldom Koširom, glazbenikom vrlo popularnog sastava CRY BABIES.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/vitold_kosir.jpg
• Gospodine Košir, Vaš sastav, sastav u kome svirate, CRY BABIES, o kome se u posljednje vrijeme dosta govori, traje, živi, djeluje dugo.
= CRY BABIES vec 20 godina žestokim nastupima uvijek iznova potvrđuju svoju reputaciju jednog od najboljih zagrebačkih cover-bendova.
 
• Izvodite vrlo široki repertoar, ipak nešto volite više?
= Identitet temeljimo na drskim, domišljatim i zabavnim obradama pjesama rockerskog repertoara. Cry Babiesi nisu poštedjeli niti druge glazbene stilove. Bez ikakvih skrupula grabimo pjesme od Ramonesa do Placeba, od Arsena Dedića do Depeshe Mode, od Franka Sinatre do Muse. Kojeg god glazbenog stila pjesme bile u originalu, naš cover je uvijek unutar rockerskih gabarita.
 
• U sastavu je opet i ženski vokal.
= Instrumentalna trojka u sastavu Krunoslav Rimac na gitari, Thomas Balaž na bubnjevima i ja na basu njegujemo sirovu ogoljenu nenakićenu verziju rockenrola. Zanimaju nas velike dinamičke amplitude i neočekivana glazbena rješenja. Volimo naglo mijenjati raspoloženja publike. Ženski vokal daje posebnu lirsku nadgradnju. U bend se upravo vraća Katarina Exle, što garantira ogromnu emisiju energije i humora sa stagea.
 
• Često nastupate u živo.
= Redovito nastupamo u kultnom zagrebačkom klubu Sax od samog njegovog osnutka. Gostovali smo na filmskim festivalima u Motovunu i Puli, "Porinu" u Osijeku, eventima za mnoge velike tvrtke u Hrvatskoj. Uživo smo za Radio 101 svirali cijeli koncert iz zagrebačkog kluba Vinyl.  Gostovali smo i na HRT: Garaži, Dobro jutro Hrvatska, te mnogim drugim radijskim i televizijskim postajama i emisijama.
 
• Kako se dospijeva i ostaje na rang listama?
= Poznata obrada pjesme "Pamtim samo sretne dane" u originalu izvedene od Gabi Novak poharala je sve radijske top-liste. Spot za tu pjesmu u režiji Igora Mirkovića i dalje živi na televizijskim ekranima. "Zarjavele trobente" popraćene spotom iz radionice Tomislava Povića popele su se na vrh slovenskih top-lista. „On me voli na svoj način“ u režiji Vanje Juranić skupio je preko 100.000 pregleda. Izuzetno smo ponosni i na suradnju s Radislavom Jovanovom Gonzom koji nam je snimio prelijepi spot „S druge strane“
 
• Što je novo na repertoaru?
= To ostavljamo kao iznenađenje publici!
 
• Koliko je talent važan u ovom poslu, u glazbi?
= Talent je presudan. Ne jednog čovjeka, nego svih članova. Bend je komplekna socijalna forma i samo užitak u talentu suigrača daje smisao postojanju.
 
• Što je ključno za popularnost jednog sastava?
= Cover bendovi su prvenstveno bendovi za zabavu. Tek kad je ispunjen taj uvjet možemo razgovarati o umjetničkim dosezima. Uvjerenje da dobro sviramo direktno se prenosi na publiku. Recept je mješavina te 3 komponente.
 
• Za sredinu rujna najavljujete važan nastup.
= 15. rujna u Saxu otvaramo 20tu uzastopnu sezonu. Posebno me veseli da koncert započinju The Plagijators u kojem nas vodi Krešimir Magdić. Najavljujemo veliki povratnički nastup Katarine Exle kao frontmena Cry babiesa.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Presuda koju smo čekali 16 godina

HF

Mi Mađari smo slobodoljubiv narod

hrvatski-fokus

Cijena rada nije zapreka

HF

Umjetnost nije samo poznavanje sve literature ovoga svijeta

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više