Hrvatski Fokus
Povijest

Tko je bio barun Franjo Trenk?

Česi rekonstruirali lice jednog od najpoznatijih hrvatskih vojskovođa i najkontroverznije osobe XVIII. stoljeća

 
 
Barun Trenk rođen je 1711. u Kalabriji. Otac mu je bio vojni zapovjednik tvrđave u Slavonskom Brodu. Po uzoru na oca stupa u pješačku pukovniju grofa Nikole Pálffyja, ali je nakon nekoliko godina napušta. Jedno vrijeme živi na svojem imanju Brestovac, a nakon smrti supruge ponovno se vojno aktivira. Od 1741. godine sudjelovao je u austrijskom nasljednom ratu sa četom dragovoljaca i pomilovanih hajduka poznatih pod imenom Trenkovi panduri s kojima je uspješno ratovao u Šleskoj, Austriji, Bavarskoj i Češkoj.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/08/BARUN_TRENK.jpg
Trenk je preživio 102 dvoboja, a dva puta osuđivan je na smrt. Bio je sin pukovnika Ivana Henrika, Prusa koji je iz zahvalnosti što je dobio dobru vojnu službu od carice Marije Terezije prešao na katoličku vjeru. Iako nije bio Hrvat podrijetlom, pojava baruna Franje Trenka u povijesti hrvatskoga naroda i povijesti ratovanja ostavila je upečatljiv dojam. Pod njegovim zapovjedništvom Hrvati, posebice iz Slavonije, proslavili su se kao izvrsni ratnici.
 
Za života je govorio kako je Slavonac, a uz njegovu genijalnost Hrvati su u Europu uveli prvu vojnu glazbu te prvi su u Europi koristili turski instrument činele. Koliko su panduri bili cijenjeni kao ratnici govori podatak kako su se u razdoblju njihova ratovanja u cijeloj Europi izrađivali dugi lovački noževi s natpisima Vivat Pandur s vrhom koji se zvao pandurspitze. Mnogobrojni Trenkovi protivnici dizali su optužbe protiv Trenka. Uglavnom su ga tužili otpušteni časnici a optuživali su ga za okrutno postupanje s vojnicima i časnicima, silovanje, pronevjeru državne blagajne, namjerno puštanje pruskoga kralja Fridrika II. kojega je navodno mogao zarobiti te navodno otpremanje 30.000 pušaka u Slavoniju sa svrhom podizanja bune protiv kraljice.
 
Koračnica baruna Trenka: https://youtu.be/LfkMR25vTkc
 
Na sudu su se sve optužbe pokazale neutemeljene, međutim njegovi protivnici su neumorno obnavljali postupak. Carica je predlagala Trenku neka moli oprost, ali njegov ponos mu to nije dozvoljavao. Osuđen je u Beču na gubitak čina i doživotnu tamnicu. Trenk je 1749. umro u tamnici u tvrđavi Špilberk iznad Brna, a njegovo tijelo, dimenzija oko 180 centimetara, čuva se u kripti kapucinske crkve u Brnu gdje je pokopan po vlastitoj želji, zbog čega je kapucinima darovao 4000 zlatnika. Zbog blagog strujanja zraka u kripti tijelo se osušilo i mumificiralo. Do 1872. bio je pokopan poput kapucina, ispružen na zemljanom tlu i s dvije cigle pod uzglavljem, no 1872. na traženje njegovog pranećaka Heinricha von Trencka, zadnjeg pripadnika njegove obitelji, premješten je u veliki lijes sa staklenim poklopcem koji je od 1925. dostupan i posjetiteljima. Prvo antropološko istraživanje Trenkova tijela provedeno je 1983. kako bi se otklonile sumnje da se ne radi o njegovom tijelu, ili da lubanja nije njegova, a 1998. je obavljena i DNK analiza.
 
https://youtu.be/hMiu3n9TJio;
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/cesi-rekonstruirali-lice-jednog-od-najpoznatijih-hrvatskih-vojskovoda-i-najkontroverznije-osobe-18-stoljeca-foto-20180807

Povezani članci

Važnost osmanlijske pobjede kod Varne

HF

Čovjek koji je prkosio Hitleru

HF

Ilirske provincije i Hrvati u Balzacovoj komediji

hrvatski-fokus

Roksandićeva inačica veliksrpskoga projekta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...