Hrvatski Fokus
Kultura

‘Legende Mediterana’ Stipe Suraća

U Galeriji Muzeja grada Splita otvorena je izložba fotografija

 
 
Izložba predstavlja djela našeg vrhunskog fotografa iz Zadra koji je u 22 godine profesionalnog rada objavio preko tisuću fotografija u različitim knjigama o Hrvatskoj, njenoj prirodi, mjestima, ljudima i ostalim srodnim temama. Njegove fotografije i reportaže predstavljane su u hrvatskom izdanju National Geographica gdje je do sada objavio 39 reportaža, od čega 8 naslovnica. 
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/09/mediteran-stipe-surac_mfk2018-1-1030x685.jpg
'Legende Mediterana' izložba je fotografija koje ukazuju na zanemarene, ali nikad zaboravljane simbole Mediterana. More, ljudi, biljke i životinje u mediteranskim krajolicima stvarali su idiličnu sliku kolijevke civilizacije. U tom i takvom Mediteranu svaka biljka i kamen pričale su svoju priču, svoju legendu, koja nerijetko ima izvor u pričama ljudi Mediterana. Sve te stare, sad već arhaične priče nestaju pod tonama betona, masovnog turizma, nelogičnih ratova, krivih procjena i zanemarivanja onog što je oblikovalo ovaj prostor. Ova izložba želi usmjeriti pogled na te još uvijek nezaboravljene, ali nestajuće, prizore i priče. Priče u kojima je čovjek bio čovjek, u kojima je čovjek krotio prirodu, a priroda je krotila čovjeka, ali su živjeli jedno s drugim, a ne jedan pored drugoga.
 
Hrvoje Prčić, urednik National Geographica, rekao je da Stipu Suraća smatra jednim od najboljih reportažnih fotografa u ovom dijelu Europe. „To mišljenje dijele i moji kolege iz Washingtona koji pregledavaju sve reportaže koje se objavljuju u 35 izdanja časopisa diljem svijeta i među kojima se bira reportaža mjeseca. Od ukupno 39 objavljenih, Stipinih je oko 25 reportaža bilo odabrano reportažom mjeseca što najbolje govori o tome kakav je njegov objektiv. On uvijek pronalazi osebujne kutove, osebujne motive i vrlo specifične rakurse. Živimo u vrlo nezgodnom vremenu kada nam prijeti globalno zatopljenje i kada ne znamo što će se dogoditi s klimom, što će se dogoditi sa životinjama. Svake minute nestaje neka životinjska vrsta i zato fotografijom se moramo boriti da nadahnemo ljude da skrbe o našem planetu. Stipine fotografije su fantastično nadahnuće da učinimo sve što možemo kao pojedinci da sačuvamo ono što imamo, ne samo na Mediteranu već i šire“, rekao je Prčić.
 
Kao i svake godine od 2007., PAP/RAC priprema proslavu Mediteranskog dana obale. Cilj ove kampanje je promicanje vrijednosti obalnog područja, te podizanje svijesti o prijetnjama obali i moru. Centralna tema ovogodišnje proslave je 40. rođendan PAP/RAC-a, odnosno 40 godina suradnje mediteranskih zemalja na osiguranju zdravih, produktivnih, raznolikih, prepoznatljivih, privlačnih i otpornih mediteranskih obala.
 
„PAP/RAC kroz holistički, integralni pristup nastoji promicati bolje, održivije načine korištenje resursa obale kojeg često zlorabimo neprimjerenim ponašanjem. Izuzetno nam je važno očuvati prirodne ljepote, raznolike krajobraze i identitet lokalnog stanovništva mediteranske regije, a ova izložba upravo nam o tome priča, o očuvanju naše tradicije i baštine kako bi i budućnost ovih prostora bila što kvalitetnija i ljepša“,  istaknula je Željka Škaričić, ravnateljica Centra organizatora događaja. 
Izložba se može pogledati do 29. rujna 2018.
 

Nives Matijević

Povezani članci

Nostalgija

HF

Aktualna vlast grubo se dohvatila časopisa Jezik

HF

Strah od riječi

HF

Vatra mržnje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...