Hrvatski Fokus
Uvodnik

Vraća se Todorić, briga za vladajuće

Matjaž Kek: Mamićeve zasluge su goleme. Tko god kaže suprotno, ili je neiskren ili nedovoljno inteligentan…

 
 
• Odluka britanskoga suca Duncana Briana Waltera Ouseleya u Londonu da će osnivač i vlasnik Agrokora Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj donosi puno nedoumica. Pred političare postavlja se pitanje je li bolje da se Todorić vrati ili je ipak bilo bolje dok je bio u Engleskoj. Posebno će sada biti teško predsjedniku Hrvatske vlade Andreju Plenkoviću, koji je vodio cijeli proces spašavanja ili "spašavanja" Agrokora pomoću famozne grupe Borg. Nemirne noći bit će i za Martinu Dalić, koju je Plenković smijenio u cilju da zaštiti sebe i svoje interese. Na udaru je i čelnik Mosta Božo Petrov, koji je bio onaj koji je Todorića kroz tajne ulaze uvodio u zgradu Vlade u Banskim dvorima. Poseban problem ima i ponovno će imati ministar financija Zdravko Marić, koji stalno nosi uteg oko vrata jer je iz Agrokora stigao u Vladu, a kao papiga ponavlja da ništa nije znao i da ništa nije nezakonito uradio.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/PAY-Hon-Sir-Duncan-Brian-Walter-Ouseley.jpg
Sir Duncan Brian Walter Ouseley
 
A da im svima zajedno ne će biti lako može se naslutiti i iz Todorićeve izjave na dan odluke o izručenju Hrvatskoj u kojoj je između ostaloga rekao i ono zbog čega mnogi više ne će mirno spavati: »Od odlaska iz Hrvatske posvetio sam se otkrivanju istine o tajnovitoj skupini nalik mafiji koja nikome ne odgovara, a koja je ukrala Agrokor od mene i više od 15.000 običnih dioničara, istovremeno riskirajući životne prihode naših 60.000 zaposlenika. Poruke e-pošte i prijepisi koji su procurili jasno ukazuju na korumpirani politički proces koji su orkestrirali najviši čelnici Hrvatske vlade, pritom djelujući izvan granica zakona i namjerno kršeći desetke zakona i propisa samo kako bi ispunili svoje korumpirane ciljeve.« Todorić je poručio kako ne će odustati od »razotkrivanja neobuzdane korupcije na samom vrhu Hrvatske vlade kako bi oni odgovorni bili privedeni pravdi«. Osim članova Vlade priprijetio je i »privatnim kompanjonima koji su sastavili Lex Agrokor« i »grabežljivim poduzećima koja su značajno utjecala na zakon u svoju korist«. Obećao je da će »razotkriti zavjeru« protiv njega i dodao: »Optužbe protiv mene politički su i financijski motivirane i nema ni trunke dokaza da sam ikad uzeo novac iz Agrokora, poduzeća koje sam izgradio od nule i do kojeg mi je duboko stalo. S obzirom na nedavne poteze hrvatskih čelnika, zaista je dvojbeno hoće li se bilo kakva istraga o Agrokoru provesti nepristrano i bez političkog uplitanja«. Iz ovoga se vidi kako Ivica Todorić ne vjeruje hrvatskome pravosuđu koje je duboko zastranilo ne samo u njegovu slučaju.
 
• Uprava Uljanika nenamjenski potrošila 855 milijuna kuna. Zašto? Zato jer su krediti trošeni nenamjenski, najvjerojatnije za financiranje gradnje drugih brodova koji su kasnili s isporukom. To smo saznali iz Vladinoga službenog dokumenta o kojem je na sjednici Vlade progovorio ministar financija Zdravko Marić. U tom dokumentu je zapisano: »S obzirom na to da gradnja sedam ugovorenih brodova nije niti počela, iz navedenog proizlazi da sredstva u iznosu 1.069,949.533 kune, za koja su izdana državna jamstva u ukupnom iznosu od 855,959.626 kuna, nisu utrošena za gradnju tih brodova«. Ima tu još važnih podataka. U razdoblju od 2010. do rujna 2018., za zaduženje Uljanik Grupe, radi financiranja novogradnji i za tekuću likvidnost, u korist poslovnih banaka, izdano je državnih jamstava u visini od 7.550,858.549 kuna, od čega je 2.048,002.685 kuna iskorišteno za gradnju devet novogradnji koje su isporučene, te su državna jamstva vraćena Ministarstvu financija i stavljena izvan snage. Trenutačno stanje aktivnih jamstava iznosi 4.292,105.949 kuna, budući da iznos od 1.210,749.915 kuna nije iskorišten. Dakle, novaca nema. Popala maca. A onda neki još uvijek – ne baš tako naivni – pitaju kada će stići plaća za rujan ove godine. Meni je ipak važnije to što se zadnjih dana ne oglašavaju oni koji su najodgovorniji: Ivan Jakovčić, Boris Miletić i Walter Flego. Oni ne traže novac od Vlade za plaće. Njima novca ne manjka.
 
• Zabrana održavanja referendumâ od strane predsjednika Hrvatske vlade, Andreja Plenkovića, i dalje je u žarištu političkih događanja unatoč medijskim spinovima predsjednika HDZ-a. Na pitanje zašto se je ponašao diktatorski kada referendumskim inicijativama nije dozvolio da pošalju svoje promatrače tijekom procesa prebrojavanja potpisa, Plenković je kazao da je njemu najbitnija da se krene na izradu cjelovitog zakona o referendumu. Dakle, nije odgovorio na pitanje, nego je govorio nešto drugo. I nepristojno i bahato. Ipak je zanimljivo podsjetiti što je još rekao: »Promatrače nismo dozvolili jer po mom dubokom uvjerenju nema potrebe«, što je potvrda autokratskoga vladanja. A da je Plenković lažac bez premca potvrđuje sljedeća njegova izjava na istu temu: »Svaki od tih potpisa koji su proglašeni neispravnim moći će se provjeriti. U tom procesu vidjet će se je li točno ili nije točno. Ne će oni ponovno gledati milijun i 200 tisuća potpisa nego 40-ak tisuća koji su proglašeni nevažećima. To je uobičajen postotak nevažećih potpisa vodeći računa o ranijim referendumima. Treba imati povjerenja u tijela koja rade svoj posao. Sve su mogućnosti tu«. Rekao je i malo i puno. Ovdje je posebno važno da je javno ugušio demokraciju u Hrvatskoj. Srećom ne za dugo. A najsigurnije je da ne će dopustiti promatračima da pregledaju po njemu sporne potpise.
 
• U četvrtak, 25. X. 2018., u emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u predstavljen je "Festival domoljubnog filma Gordan Lederer". Festival su u studiju predstavili autor festivala Marijan Capek i dopredsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Smiljan Tomašević. Između ostaloga predstavljen je film Jakova Sedlara "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018.", film Romana Leljaka "Mit o Jasenovcu", te filmovi Štafeta smrti i Dr. Franjo Tuđman – junak Domovinskog rata, Krvava berba grožđa, Ovčara neispričana priča, Jazovka, Broj 55… To je ponukalo Denisa Mahmutovića(!) da na portalu Index napiše opasnu laž: »Knjiga Mit o Jasenovcu relativizira fašizam, umanjuje broj žrtava logora i simpatizira ustaški pokret i NDH« (https://www.index.hr/vijesti/clanak/skandalozno-hrt-u-jutarnjem-programu-reklamirao-knjigu-mit-o-jasenovcu/2034770.aspx). Mahmutović je još dodao da je to »pokušaj povijesnog revizionizma najmračnijeg doba hrvatske povijesti«. I sada se Mahmutović našao u problemima oko toga tko je uređivao emisiju, pa je ovako blago napisao: »Emisiju uređuje majka glasnogovornika vlade. Urednica emisije Dobro jutro Hrvatska je Ana Milić, majka novog mladog glasnogovornika vlade i HDZ-ovca Marka Milića«. HDZ-ovca? Da ne bi? Marko Milić je sin Gorana Milića, poznatijega po nadimku Yutel.
 
Dalija Orešković je snaha Slavena Letice i u nedjelju je gostovala kod Ace Stankovića na HRT-u. Pritom je izrekla puno opasnih gluposti i laži. Nakon što je izvrijeđala državu u kojoj živi i zarađuje i pritom se obrušila na "domoljublje" i izrekla nekoliko gluposti koje rijetko imamo mogućnosti čuti. Evo nekih bisera: »Vjernica sam i želim da moja djeca uče o vjeri, ali u sakralnom objektu«; »Djeca koja ne idu na vjeronauk tretiraju se kao da su manje važna«; »Djecu treba učiti o vjerama, o vrijednosti koje vjera može unijeti u nečiji život, ali na temelju osobnog odabira«; »Moja djeca išla su u židovski vrtić, iako nismo Židovi, i mislim da su zbog toga bolji ljudi«; »Andrej Plenković došao je na vlast nakon Tomislava Karamarka i djeluje simpatičnije, naočitije, govori pet stranih jezika«; »Predsjednici bih dala ocjenu 0. Ja ne znam je li to zbog umjetnih trepavica ili je potkapacitirana za funkciju koju obavlja, ali meni se čini da njoj nešto magli pogled na stvarno stanje u državi«; »I nije dobro da se brendiranjem bavi osoba koja si vrlo često dopušta naslikavanje s hrvatskom zastavom na kojoj je prvo polje grba obojeno bijelom bojom«. I nakon svega ova osoba želi postati hrvatska predsjednica. Mnogi će reći, nakon Stipe Mesića ne može biti gore. Ali zato može biti gluplje.
 
• Slučaj kiretaže bez anestezije nema nikakve veze s pravim stanjem stvari. To je najobičniji politički trik jako čudne i zbrda zdola skupljene grupacije unutar Mosta. Ovu političku smicalicu pokrenula je Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić, a dodatno uružnila njezina partijska kolegica Ines Strenja Linić. Iako liječnica, ova jaka Riječanka je bez razmišljanja optužila Slavonce da kulenom oliti kulinom podmićuju liječnike za anestezije, čime je razvodnila svoju političku igru i protiv sebe još jednom okrenula javnost. To su dodatno pokušale iskoristiti tzv. ženske udruge za tzv. ženska prava i slučaj je kulminirao protiv samoga Mosta. Jer upravo u takvim okolnostima lukavi Imoćanin iz Ivan Begovine, ministar zdravstva Milan Kujundžić, zna plivati kao riba u vodi.
 
• Ona Koja U Saboru Govori Srpski, točnije Dragana Jeckov iz velikosrpske stranke Milorada Pupovca, napokon se javila za riječ i upozorila na "problem siromaštva i socijalne isključenosti" u Hrvatskoj. Dakako, baš nju briga za hrvatske građane, za Hrvate, nju je samo briga za svoje Srbe. Ali, "da se Vlasi ne dosetiše", ova SDSS-ovka je Srbima lukavo pridodala i Rome. »Udio Srba koji živi u kućanstvu s niskim dohotkom je oko dva i pol puta veći od udjela većinskog naroda, dok je udio pripadnika ostalih manjina u kućanstvima s niskim dohotkom za oko 50 puta veći od udjela većinskog naroda«, jada se Jeckov. Da ne znamo tko je, možda bi joj i povjerovali.
 
Matjaž Kek, bivši nogometaš Maribora i sadašnji slobodni štajerski trener nakon što je napustio Rijeku, u razgovoru s Draženom Krušeljom (https://www.jutarnji.hr/sport/nogomet/prvi-intervju-matjaza-keka-nakon-sokantnog-odlaska-iz-rijeke-zasto-sam-morao-otici-sto-mislim-o-zdravku-mamicu-i-koja-mi-je-pobjeda-bila-najdraza/7938529/) 15. X. 2018. je izjavio: »Iskreno, oduševljen sam ovim Dinamom. Vrhunski selektirano, vrhunski uigrano, vrhunski demonstrirano i vođeno. Snaga je upravo u momčadskom duhu i tom hitrom izlasku s puno igrača. Da si ne lažemo, snaga je i u tribinama. Kada si čuo onu podršku protiv Fenerbahçea, pa tamo je dinamovcima skoro nemoguće izgubiti. S druge strane, nemojmo si lagati ni oko uloge Zdravka Mamića. Njegove su zasluge za ove uspjehe goleme. Tko god kaže suprotno, ili je neiskren ili nedovoljno inteligentan…«. Još mu nitko nije protuslovio.
Matjaž Kek
 
• Kada smo kod nogometa nije naodmet podsjetiti što je 21. X. 2018. za beogradsku Politiku u razgovoru s Aleksandrom Apostolovskim izjavio Velibor Džaro Džarovski (1948.), Makedonac, koji je namještao kladionice, utakmice… u vrijeme postojanja Jugoslavije
(http://www.politika.rs/sr/clanak/413810/Stane-Dolanc-mi-je-cuvao-leda). Kada je objašnjavao jedno od njegovih suđenja u Splitu osamdesetih godina XX. stoljeća popularni mešetar je rekao: »Na početku suđenja rekao sam da je ovo ozbiljan slučaj i da će netko u sudnici umrijeti. Zaista, uskoro je preminuo tužitelj, punac mog dobrog prijatelja, muzičara Tončija Huljića. Došao je novi tužitelj Mladen Bajić, izuzetno pametan momak. Poslije toga, postao je hrvatski državni tužitelj. U šali sam ga nazvao „svojim kadrom”. Gospodin Bajić je poslije gonio Ivu Sanadera, bivšeg premijera Hrvatske. Tako smo Sanader i ja postali njegovi najčuveniji klijenti«. Najbolje mu je ovo što je izjavio za Bajića da je "izuzetno pametan momak" i "njegov kadar". I zato je nama bio glavni državni odvjetnik od 2002. do 2014. Punih 12 godina!
 
• Zapovjednik policije Unsko-sanske županije Mujo Koričić, u srijedu, 24. X. 2018., u Bihaću je uveo izvanredne mjere za sprječavanje daljnje eskalacije ilegalnoga ulaska migranata u njegovu županiju. To znači da će policija provjeravati identitet putnika koji u povijesni hrvatski kraljevski grad Bišće stižu željeznicom. U redovitom vlaku koji je nešto nakon ponoći stigao u Bihać bilo je 99 ilegalnih migranata, a policajci im nisu dopustili izlazak iz vagona, a od osoblja vlaka su tražili da sve te putnike vrate u Sarajevo otkuda su i došli. Migranti su u vlaku proveli cijelu noć pod policijskom paskom.
 
• Papa Franjo se u utorak, 23. X. 2018., u propovijedi založio za toleranciju prema izbjeglicama i upozorio na opasnosti populizma i pritom ga usporedio s Adolfom Hitlerom. Problem je što Papa ne barata najbolje s pojedinim pojmovima, pa tako i s populizmom, koji je danas dobio sasvim drugo značenje u borbi globalizatora/mondijalizatora protiv suverenista i domoljuba. Populizam (lat. populus = narod) označava način politike koji prikazuje "istaknutu bliskost narodu". Najopasniji je ljevičarski populizam, koji često koristi izraze "radnici i seljaci, te poštena inteligencija i mrska buržoazija". To bi i papa Franjo trebao znati.
 
• U utorak je u Europskom parlamentu u Strasbourgu visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, talijanska ljevičarka Federica Mogherini, izjavila da Europska unija osuđuje "jednostranu rusku gradnju mosta koji povezuje Krim i Rusiju". Gdje su Europska unija i Mogherini bili kada je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu? Nigdje. Sakrili se u mišju rupu.
 
• Usprkos svirepom ubojstvu saudijskoga novinara Jamala Khashoggija na radu u SAD-u u saudijskom konzulatu u Carigradu na međunarodnu gospodarsku konferenciju u Saudijsku Arabiju stigli su vodeći gospodarski igrači iz cijeloga svijeta. Pritom su s Rijadom potpisali unosne poslovne ugovore vrijedne više od 50 milijardi dolara. Time je potvrđeno kako nema ništa od najavljenoga bojkota saudijskih vlasti. Međunarodne financijske institucije nisu poslušale zapadne političare. Ugovori su potpisani s tvrtkama u naftnom, plinskom, industrijskom i infrastrukturnom sektoru, a među potpisnicima su ove kompanije: Trafigura (Nizozemska), Total (Francuska), Hyndai (Južna Koreja), Norinco (Kina), Schlumberger (Texas, SAD), Halliburton (Texas, SAD) i Baker Hughes (Texas, SAD). Saudijska tvrtka Aramco, nacionalna naftna i plinska kompanija sa sjedištem u Dhahranu – jedna od najprofitabilnijih tvrtki u svijetu – potpisala je 15 memoranduma o razumijevanju u vrijednosti 34 milijarde dolara.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/nz-saudi-201018.jpg
Jamal Khashoggi
 
• Napokon smo dočekali da se i George Soros, alias György Schwartz, nekome žali. Navodno su ovoga američkoga milijardera podrijetlom iz Mađarske napali neistomišljenici. Ako mislite da ga je netko napao na ulici, varate se. Nije. Navodno je u poštanskom sandučiću ispred njegova doma pronađeno eksplozivno sredstvo. Budući znamo kakav je Soros pokvarenjak, nije isključeno da je to "eksplozivno sredstvo" sâm sebi postavio. A razloga za samopostavljanje "eksplozivnih sredstava" ima više. Njegovi Mađari tjeraju njega i njegovo protuživotno 'Otvoreno društvo' iz Budimpešte, američki predsjednik Donald Trump tvrdi da je upravo on organizator ženskih prosvjeda protiv nominacije Bretta Kavanaugha u Vrhovni sud, dok republikanski kongresnik Matt Gaetz pak tvrdi da je Soros platio latinoameričke žene i djecu koji su se pridružili karavani migranata koja se kreće prema SAD-u.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Sud je potvrdio Plenkovićevu mafijašku otmicu Agrokora Todoriću

hrvatski-fokus

Bog ne progovara u savjestima nekih ljudi

HF

Ostvaruje se Milanovićeva najava o zagorčavanju života novoj vladi

HF

Poraz globalizacijskih fašista u zloglasnom “Nacionalnom stožeru civilne zaštite”

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više