Hrvatski Fokus
Kultura

Svijet kiborga Nenada Opačića

Ovi kiborzi ne plaše, ne izazivaju strah, čak su i simpatični

 
 
Akademski kipar iz Varaždina, Nenad Opačić, autor je slojevitog i obimnog skulptorskog i slikarskog opusa, često je samostalno i uspješno izlagao na brojnim izložbama. Ovom prigodom spomenuo bih njegov vrlo potnati motiv KIBORGA, kombinaciju živog bića i raznih mehaničkih umetaka, vrlo prisutnu u posljednje vrijeme u raznim znanostima, u medicini ponajviše.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/10/Svijet-kiborga-Nenada-Opacica-10-500x280.jpg
Nenad Opačić kreator je izvrsne serije kiborga, koje je suvereno i nadahnuto izveo u metalu, samo naizgled slične čovjeku. Riječ je o kompleksnom ciklusu skulptura, tvorevina metalnih bića, vrlo raznolike oblikovnosti s izraženim ritmičnim gestama, doimaju se kao da su ovoga trenutka, kada smo ih mi pogledali, zastali i za trenutak se okamenili, vrlo individualni, samo ih metal povezuje.
 
Opačić je prije realizacije skulptura kiborga, ali i u tijeku njiihova oživotvorenja, kontinuirano radio na ciklusu slika, u različitim tehnikama, na srednjem formatu, izrađujući niz portreta, od kojih doista svaki odiše svojim zasebnim izgedom, općenitim dojmom. Da u ovoj seriji slika, Opačić stvara ,nimalo imaginarni svijet kiborga, on je stvaran i slikar slika stvarnost. Njegovi kiborzi na ovim crtežima prepoznatljivi su i po ljudskim gestama. Oni su zamijenili ljude, uspješno ili ne, ostaje pitanje. No, oni su tu, po njima se mjeri svijet.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/10/nenad_opacic_1.jpg
Ovi kiborzi ne plaše, ne izazivaju strah, čak su i simpatični, kao posve nesvakidašnje i neobične figure, likovi iz snova ili zamišljanja. No ljudi nema. Opačić je naslikao niz slika s kiborzima, vjerojatno dajući i imena pojedinim metalnim likovima, stvarajući svijet budućnosti ili zamišljajući jednu od mogućnosti budućeg svijeta. Je li ovo sutrašnjica? Tko zna.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Dida moj

HF

Baletni rock-spektakl Radio & Juliet u Lisinskom!

hrvatski-fokus

Knjiga likova Lukše Obradovića

HF

Radim na novom ciklusu reljefnih apstrakcija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...