Hrvatski Fokus
Kultura

Kuzma Kovačić u Rimu

Izložba "Hodočasnik u kiparstvu – hrvatski kipar Kuzma Kovačić"

 
 
U Muzejima San Salvatore in Lauro: Muzej Umberto Mastroianni u Rimu u utorak 11. travnja bit će otvorena izložba „Hodočasnik u kiparstvu – hrvatski kipar Kuzma Kovačić“, koja će se održati pod pokroviteljstvom Papinskog vijeća za kulturu i supokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.  Izložbu, čiji je kustos Milan Bešlić, otvorit će prefekt Vrhovnoga sudišta Apostolske signature, kardinal Dominique Francois Joseph Mamberti, a organiziraju je hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici i Muzeji Ivana Meštrovića u godini u kojoj se obilježava 25. obljetnica priznanja Republike Hrvatske i uspostava diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.hrt_.hr_media_tt_news_Kuzma_Kovacic.jpg.688x388_q85_crop_upscale.jpg
Smisao izložbe je predstaviti djelo tog suvremenoga hrvatskog umjetnika kršćanskoga nadahnuća koje je izraslo iz vjere i koje vjeru oblikuje – rijedak primjer u suvremenoj likovnoj umjetnosti zapadnoga kruga. To djelo dolazi iz Hrvatske, zemlje bogate kršćanske katoličke umjetničke baštine, iz naroda žive vjere. Izložba možda nudi i odgovor na pitanje dugotrajnoga rascjepa između Crkve i umjetnosti, nudi oblik njihova nova zajedništva u službi civilizacije života, života s Bogom. Ujedno, cilj izložbe je promocija hrvatske suvremene umjetnosti u Rimu, središtu kršćanstva i europskom kulturnom središtu.
 
Izložba predstavlja svojevrsni presjek autorova opusa, izbor najznačajnijih Kovačićevih ostvarenja predstavljen s 46 skulptura izrađenih mahom u trajnim materijalima (drvo, kamen, bronca, staklo, terakota …) te petnaestak velikih fotografija javnih spomeničkih ili pak sakralnih kiparskih djela, što čini ukupno šezdesetak izložaka.
 
Kuzma Kovačić rodio se u Hvaru 6. lipnja 1952. Maturiravši na hvarskoj gimnaziji, upisuje studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1971. i diplomira 1976. Započevši odmah izlagati svoje skulpture, priredio je do sada šezdesetak samostalnih izložbi. Veliku retrospektivnu izložbu priredio je 2013. u Zagrebu (Moderna galerija), zatim u Splitu (Galerija umjetnina) i Čapljini. Izlagao je na više od dvjesto skupnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu (Tisuću godina hrvatskog kiparstva, Suvremeno hrvatsko kiparstvo, Osam suvremenih hrvatskih umjetnika i druge.)
 
Djela mu se nalaze u najvažnijim nacionalnim galerijama i muzejima te u Vatikanu. Autor je većeg broja spomenika i sakralnih kiparskih djela, primjerice: Vratnice Hvarske katedrale (1990.), Oltar Hvarske katedrale (1993.), Oltar hrvatske domovine (Zagreb, 1994.), Spomenik papi Ivanu Pavlu II. (Selca na Braču, 1996.), Posljednja večera (Šćit u Rami, Bosna i Hercegovina, 2000.), Spomenik dr. Franji Tuđmanu (Škabrnja, 2001.), i drugi. Također, autor je kovanoga novca Republike Hrvatske. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja te nositelj triju hrvatskih odličja: Danica hrvatska (1994.), Danica hrvatska s likom Marka Marulića (1995.) i Red hrvatskog pletera (1999.).
Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Mozartov Requiem za maestra Kranjčevića

hrvatski-fokus

Svaka je ideja vrijedna načina prezentacije

HF

Nagrada za životno djelo ‘Ivo Maček’

HF

“Pokajanje” djeda Šimuna

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više