Hrvatski Fokus
Feljtoni

Danas je Vlada iznad Sabora (2)

Daliji Orešković smeta službena zastava od 20. lipnja 1990. do 22. prosinca 1990. godine

 
 
Što je postignuto u Republici  Hrvatskoj od tog povijesnog dana do danas u demokratizaciji i izgradnji pravednog i fukcionalnog društva?
Hrvatski narod želio je demokratsku i slobodnu Republiku Hrvatsku, to je njegov tisućljetni san, koji je u povoljnom geopolitičkom momentu i ostvaren. Ostvaren uz velike ljudske žrtve i materijalna razaranja. I umjesto da se na tom krvavom i teškom Domovinskom ratu nastavi izgradnja demokratskih standarda, nastavio se progon hrvatskih branitelja i uništavanje i ono malo demokracije što je u ratnim uvjetima izgrađeno. Nakon izbora potrebno je bilo odraditi najbitnije zadaće koje su stajale pred novom demokratski izabranoj vlasti u demokratizaciji društva i države sa jasno postavljenim ciljevima:
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/dislike_PNG11.png
1. Novi ustav Republike Hrvatske
2. Uključivanje u Europu i europeizaciju Hrvatske
3. Ustanovljenje poretka pravne države i modernizacija državne uprave. U čemu je osnovni preduvjet posvemašnja depolitizacija pravosuđa i osiguranje njegove potpune neovisnosti.
4. Duhovna obnova. U demokratskoj Hrvatskoj mora nestati podjela ljudi na građane prvog i drugog reda, na pobjednike i poražene, na podobne i nepodobne, na povjerljive i neprijatelje. Teži se stvaranju društva u kojem će ljudske, moralne i radne sposobnosti, određivati vrijednost i položaj pojedinca u društvu, a ne podrijetlo i svjetonazor.
5. Potrebno je bilo stvoriti uvjete i naći način za denacionalizaciju i privatizaciju,za učinkovit porezni sustav i bankovno poslovanje.
6. Demografsko oživljavanje. Potrebno je poduzeti hitne i učinkovite korake radi sprječavanja odlaska hrvatskih građana u svijet, kao i za podizanje nataliteta.
7. Povratak i uključivanje iseljeništva. Treba poticati ulaganje hrvatskih iseljenika u sva područja gospodarskog života.
8. Nužnost promjena u javnim službama.Potrebne su velike i hitne promjene u svim područjima javnog života, kulturi, znanosti, školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi, medijima i drugim javnim službama.
9. Moralna obnova i etika rada.Stari komunistički sustav ostavio je gotovo pogubne posljedice na sve tradicionalne vrednote i moralne norme. To se prije svega odnosi na obiteljski i školski odgoj, na profesionalnu, radnu i poslovnu etiku (Objavljeno u Vjesniku, Zagreb, 31. svibnja 1990., govor dr. Franje Tuđmana na prvom zasjedanju hrvatskog Sabora)
Što se, kako i koliko od ovih postavljenih ciljeva realiziralo do danas i koliko je tomu pridonio Hrvatski sabor analizirati ću u nastavku
 
NOVI USTAV REPUBLIKE HRVATSKE
 
Dana 22. prosinca 1990. Republika Hrvatska dobila je svoj prvi Ustav kao neovisna, višestranačka i slobodna zemlja. U novom Ustavu Republika Hrvatska ustanovljuje se kaonacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika nacionalnih manjina. Na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (22. Travnja 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućogodišnju državnu samobitnost. Republika Hrvatska definirana je kao demokratska država koja je odbacila komunistički sustav i samim time sve ono što je taj sustav predstavljao, odbacivanje svega onoga što je taj sustav zloupotrebljavao zbog opravdanja svoje nakaznosti i nehumanosti, zločina, kršenja ljudskih prava, logora, gušenja sloboda i dr.
 
Prvi saziv Hrvatskog sabora nakon izbora konstituiran je 30. svibnja 1990. godine.Bilo je to iskreno domoljublje, otpor veliksrpskoj agresiji i uključivanje svih Hrvata – iz Hrvatske, BiH i dijaspore – u obnovu moralno i gospodarski opustošene domovine uslijed opustošenja koje je donio totalitaristički komunistički sustav u svim porama društva. Nažalost, mnogo toga nakon tih izbora nije krenulo smjerom koji je hrvatski narod želio, osobito zbog toga što su se političke snage iz komunizme uspjele infiltrirati u sve stranke i pore društva, umrežili se i preuzeli velik dio vlasti i medijske javnosti.
 
Osobito se stigmatizira hrvatsko iseljeništvo, kojemu je smanjen broj saborskih zastupnika  odlukom o pristupanju promjeni Ustava RH koju je Hrvatski sabor donio 30. travnja 2010., odlučeno je da se pristupi promjeni Ustava RH prema prijedlogu koji je podnijela Vlada RH 1. listopada 2009. i prema prijedlogu koji su podnijeli zastupnici u Hrvatskom saboru 16. listopada 2009. godine. Promjena Ustava prihvaćena je 16. lipnja 2010., a za izmjene Ustava glasovalo je 133 zastupnika, 4 su bila protiv, a 1 suzdržan , tako da je sa 12  dijaspori pripalo samo 3 zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru, a nacionalnim manjinama povećan sa 3 na 8. Pogrešna i nerazumna odluka, što je vidljivo danas kada nam manjine vladaju. Ustavom je Hrvatska definirana kao država hrvatskog naroda i nacionalnih manjina, a ne obrnuto. Stigmatizira se i hrvatsko znakovlje (hrvatski grb i zastava), a koje je bilo zabranjeno i podložno krivičnom progonu tijekom komunizma, a i danas se stigmatizira!
 
Najsvježiji primjer je gostovanje Dalije Orešković u emisiji NU2, gdje je izjavila "nije dobro da se brendiranjem bavi osoba koja se često slikala sa zastavom na kojoj grb počinje poljem bijele boje". Gospođa Orešković očito ni je pogledala krov crkve Sv. Marka, a žalosno je da ne poznaje  ni povijest stvaranje Republike Hrvatske, kada je takva zastava bila službena zastava od 20. lipnja 1990. godine do 22. prosinca 1990. godine.
https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatska-je-oteta-drzava-oteli-su-je-oni-koji-manipuliraju-pojmom-domoljublja-1277758
 
"Hrvatska je oteta država" kaže Dalija Orešković. Jest oteta je, ali Hrvatima, koji su je stvarali i za nju se borili. Oteli su je upravo oni protiv kojih su se borili yugofili, yugokomunjare, yugočetnici… Svi oni dobro žive na plećima onih kojima su oteli državu. Njima ne pada na pamet da se isele iz Hrvatske!
 
(Nastavak slijedi)
 

Lili Benčik

Povezane objave

ZLOČIN I KAZNA – Zašto za zločine komunizma nitko nije kažnjen? (1)

hrvatski-fokus

Biheviorizam (1)

hrvatski-fokus

Istra, IDS i talijanizacija (1)

hrvatski-fokus

Hrvatski jezik i politika (6)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više