Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Muslimanska pobuna na jugu Tajlanda

Susret predsjednika tajlandske i malezijske vlade u Bangkoku

 
 
Tajlandski premijerPrayut Chan-o-Cha susrest će se u srijedu u Bangkoku s malezijskim kolegom u pokušaju obnove mirovnog procesa na krajnjem jugu Tajlanda, kojeg već gotovo 15 godina potresa separatistički sukob. Posjet malezijskog premijera Mahathira Mohamada kraljevini, prvi nakon njegove iznenađujuće pobjede u svibnju, trebao bi "pružiti novi poticaj" pregovorima, otkrilo je u utorak malezijsko ministarstvo vanjskih poslova.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/m15067_th.png
Od 2004. Tajland, većinom budistički, nosi se sa separatističkom pobunom u nekoliko pokrajina s muslimanskom većinom koje graniče s Malezijom, a u tom je sukobu poginulo gotovo 7000 osoba, većinom civila. Napadi su rjeđi nakon državnog udara 2014. jer je vojna hunta pojačala ophodnje i postrožila policijski sat. Godine 2017. poginulo je 235 osoba, a gotovo 900 u 2007., po brojkama organizacije Deep South Watch. Usprkos tome, pregovori su zapeli jer tajlandske vlasti ne uspijevaju okupiti za stolom pobunjenike raspršene u nekoliko entiteta, ponekad teško identificiranih.
 
Prije nekoliko tjedana Malezija i Tajland imenovali su nove predstavnike koji bi vodili razgovore. Dolazak tih novih ekipa "daje nam nadu u napredak mirovnog procesa", otkrio je Panitan Wattanayagorn, savjetnik za sigurnost pomoćnika tajlandskog premijera Prawita Wongsuwana. S obzirom da bi se prvi izbori nakon državnog udara morali organizirati početkom 2019. u Tajlandu, "danas je ključan trenutak u pokušaju pokretanja stvari". (Hina)

Povezane objave

Arizona – potvrđena prijevara na predsjedničkim izborima 

hrvatski-fokus

Važno je voljeti Poljsku!

HF

Mauritanija, posljednja divlja karta Zapada u Sahelu 

hrvatski-fokus

KRAH WILLKOMMENSKULTURE – Njemačka je još uvijek talac nacističke prošlosti i liberalizma

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više