Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Umjetna inteligencija i upravljanje

Na IEDC-Poslovnoj školi Bled predstavili utjecaj umjetne inteligencije na poslove, profesije i vođenje

 
 
"Rast tehnologije je eksponencijalan i bez ograničenja, uvijek postoje nove mogućnosti za još brži razvoj. Zato predviđamo smanjenje današnjih profesija, koje će postati drugačije u dobi interneta. Ne ćemo trebati niti želimo da liječnici, učitelji, arhitekti, odvjetnici, porezni savjetnici, svećenici, konzultanti i mnogi drugi rade na isti način kao u 20. stoljeću. Umjetna inteligencija nastavit će ometati naše živote i posao koji radimo. Ali tehnološki uređaji ne mogu zamijeniti ljudski rad", rekao je glavni govornik dr. Daniel Susskind sa Sveučilišta u Oxfordu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/Dr._Daniel_Susskind_dr._Danica_Purg_in_minister_za_notranje_zadeve_Bostjan_Po_b.jpg
Središnja tema ovogodišnjeg foruma bila je umjetna inteligencija i vođenje. Glavni govornici prikazali su aktualne trendove i izazove s kojima se suočavaju tvrtke i njihovi vođe. Unatoč činjenici da umjetna inteligencija već komunicira s ljudima, u budućnosti će komunikacija biti još sofisticiranija. Ako tvrtke žele preživjeti, morat će se prilagoditi tehnološkom razvoju i uvesti odgovarajuća poboljšanja ili promjene. Sudionici foruma utvrdili su da je najveća promjena potrebna u razmišljanju. Ljudi se trebaju usredotočiti na problem koji pokušavamo riješiti. Na taj način, umjetna inteligencija može nam pomoći. Ne rješava moralno pitanje da li nam je potrebna automatizacija svega.
 
"U 21. stoljeću mnogi će stručnjaci biti zamijenjeni sa sve kompetentnijim sustavima. Pojavljuju se novi profili stručnjaka. Voditelji će se suočiti s novim izazovima, naime kako obrazovati nove generacije i kako ponovno obučavati starije ljude. Također će biti važno kako voditi brzo promjenjive, globalno integrirane, decentralizirane organizacije, uzimajući u obzir etičke izazove koje donosi doba umjetne inteligencije ", rekla je dr. Danica Purg, direktor i dekan IEDC-Poslovne škole Bled.
 
Promjene koje donosi umjetna inteligencija u vođenju i poslovanju razmatrali su stručnjaci za vodstvo prof. Pierre Casse i prof. Paul Claudel. Praktično iskustva predstavili su Frank Barz iz tvrtke T-Systems Multimedia Solutions GmbH (Deutsche Telekom) i Nicholas Zhang iz Huawei iz Kine.
 
Ovogodišnji forum bio je vrlo interaktivan. Stvorio je dobru priliku za goste da usporede svoje stavove i razmišljanja o daljnjem razvoju umjetne inteligencije i potrebi uključivanja vlade u potporu ovom razvoju.
 
Forumu je prisustvovalo preko 120 vrhunskih poslovnih rukovoditelja i vladinih predstavnika iz 20 zemalja.
 

Iva Eibel

Povezane objave

Mučni sudski procesi u slučaju franak

hrvatski-fokus

Dani vina u Vrbniku

hrvatski-fokus

Određena gornja granica za naftu

HF

Dodijeljene nagrade za poduzetnice 2020. godine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više