Hrvatski Fokus
Uvodnik

Uvijek može još gore!

Tko je Lora Vidović?

 
 
• Kao u onoj istinitoj priči, kada se u bivšoj Jugoslaviji nakon poraza navijač Dinama iz Maksimira pješice vraća u zagrebačku Dubravu i potišteno jada drugom navijaču: »Jutros je izgubila Dubrava, sada Dinamo, a sutra na televiziji Pozorište u kući…«, čovjek ima osjećaj da ne može biti gore. Slično možemo i danas govoriti, da nakon što nam se dogodi jedna loša stvar, često nam se dogodi još gora. Ovogodišnja 27. obljetnica vukovarske komemoracije zasjenjena je i zagađena odlaskom u Vukovar Milorada Pupovca dan prije tako da je cjelokupno događanje dan kasnije puno izgubilo na vjerodostojnosti. Drugim riječima, Miloradu tamo nije bilo mjesto. Onda se postavlja pitanje, tko ga je poslao u Vukovar? Odgovor je lak: Andrej Plenković, jer mu lingvist i SDS-ovac 'drži štangu' i pomaže da se i sa 76 ruku u Saboru zadrži na vlasti. I nakon što prođe Vukovar, i nakon što Pupovčev "venac" u "crveno-plavo-belim" bojama putuje prema Beogradu, istim putem kojim su ubijeni hrvatski leševi od srpske ruke 1991. plutali Dunavom i Savom prema Beogradu, dogodi nam se Lora Vidović. Mnogi me ovih dana pitaju tko je Lora Vidović? Da, tko je ta Lora Vidović? Rođena je 17. XII. 1973. u Novoj Gradiški. Kadar je SDP-a. U vrijeme vladavine Ivice Račana, godine 2001., u 28. godini, imenovana je za atašea u hrvatskom veleposlanstvu u Norveškoj(!), a po povratku postaje "treća tajnica za multilateralu". Tada postaje zamjenica pravobraniteljice za djecu, a 2010. postaje predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj. Dakle, najprije "multilaterala", a onda UNICEF, čime su joj bila otvorena vrata za ulazak u Ured pučke pravobraniteljice. Drugi puta pomaže joj SDP, ovaj puta, 1. III. 2013., Zoran Milanović, kada stupa na dužnost pučke pravobraniteljice. Od tada do danas ne radi u interesu Hrvatske i Hrvata. A kako radi? Loše. Jako loše. To je potvrđeno u njezinom zadnjem i podužem priopćenju u kojem je izrekla toliko laži i loših karakteristika o Hrvatskoj i Hrvatima jučer, danas i sutra da bi je zbog toga netko ipak trebao nešto priupitati ako već ne i tužiti za govor mržnje. Kako je priopćenje poveliko, a broj opasnih laži predug, nemamo prostora za negiranje svih tih opasnih laži, pa ćemo se usredotočiti samo na nekoliko najbitnijih stvari. Najprije, Lora Vidović je nekvalificirana da iznosi povijesne sudove. Mnogi će reći, pa nije ona pisala priopćenje… Znamo da nije, ali ga je potpisala. Kao što se poremećenim osobama priviđaju bijeli miševi, tako se i Lori Vidović priviđaju "ustaše" i "NDH" u današnjoj Hrvatskoj. I zato, stoji tvrdnja bivšega glavnog državnog odvjetnika Željka Olujića: »Vidović nije kvalificirana govoriti o razmjerima 'zločina ustaškog režima'«. I nije! A govorit će sve dotle dok ju ne smijeni sljedeća domoljubnna hrvatska vlast. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/CRC_5468-scaled.jpg
Lora Vidović
 
Milorad Pupovac je bio u Vukovaru. Bacio je vijenac u Dunav i izgovorio nekoliko dvosmislenih rečenica, koje, nakon pomnijeg raščlanjivanja, možemo prevesti kao potporu srpskom agresoru i poginulim  Srbima tijekom agresije na Vukovar, zapadni Srijem i istočnu Slavoniju. Pupovac, koalicijski partner Andreja Plenkovića, u Vukovaru izjavio je ovo »Naša je najdublja želja da u gradu Vukovaru i cijeloj ovoj zemlji počnemo stvarati komemorativne politike i politike sjećanja koje ne će biti izvor strahova, koje ne će biti izvor optužbi, nastavka mržnji, nego koje će biti povod za približavanje, izražavanje poštovanja, pijeteta i osjećaja solidarnosti«, čime je zatražio da zaboravimo tko je ubijao i klao po Vukovar i diljem Hrvatske i da se "pomirimo".
 
• Dok se Milorad Pupovac zalaže za »stvaranje komemorativne politike i politike sjećanja«, dotle se Ivanka Toma zalaže za »prorjeđivanje Kolona sjećanja«, »prorjeđivanju tradicionalnih mimohoda«. A zašto novinarka Toma želi prorijediti kolonu sjećanja i tradicionalne mimohode? Zato jer su neki »povrijeđeni« time što se svake godine održavaju. Ona bi ih prorijedila tako da se održavaju »svakih pet ili deset godina«, jer je »mučno iz godine u godinu promatrati jeftine i primitivne eksploatacije njihove (vukovarske) tragedije« i zato ona zaključuje da je »sigurno mnogo onih koji bi odahnuli kad bi se prorijedila tradicionalna obilježavanja pada Vukovara jer bi time dobili priliku da se u miru i dostojanstveno prisjete svojih stradalih«. Prorijediti i 'mirna Bosna'. Sada opet dolazimo do pitanja zašto novinarka Jutarnjega lista javno obznanjuje ono što zastupaju srbijanski političari u Beogradu? Zato što time želi provesti dobro nam znanu velikosrpsku politiku koja glasi: »Tko nas, bre, zavadi?« ili tradicionalnu »jugo podjelu krivnje«, što znači da nam Toma poručuje: dajte se pomirite s braćom Srbi(janci)ma.
 
• Prije polaska u Vukovar predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade, Andrej Plenković, lukavo je poput papige ponavljao: »Idemo u Vukovar gdje ćemo poslati poruku pijeteta prema žrtvi hrvatskih branitelja, poruku mira, pomirbe, suživota i nasljeđa politike mirne reintegracije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana…« Pozivanje na predsjednika Tuđmana je krajnji cinizam i negacija svega dobroga. Plenković je zadnji koji se ima pravo pozivati na predsjednika Tuđmana, jer ga je 1991. izdao i nije htio braniti ni Vukovar ni domovinu Hrvatsku.
 
• »Dok na tisuće ljudi hrli u Vukovar odati počast Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i pomoliti se te zapaliti svijeću na Memorijalnom groblju, hrvatski studenti, vjerovali ili ne, nemaju pojma što se to obilježava 18. studenog. Što to nadnevak 18. studenoga znači nekim studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, istražili su novinari HRTa. (https://www.hrt.hr/) Odgovori koji su uslijedili neugodno su šokirali hrvatsku javnost. ”Dan kao i svaki drugi.”, ”O tome ništa nismo učili u osnovnoj školi.”, ”Ništa!”, ”To je nedjelja, je l’ da?!”, odgovori su na postavljeno pitanje svih ispitanika«. (https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/video-sramote-studenti-filozofskog-nemaju-pojma-sto-se-dogodilo-18-studenog-1249941/) Da, dan kao i svaki drugi, rekli bi mrzitelji svega hrvatskoga obrazovani na jugo-Filozofskom fakultetu.
 
• »Padom starog Agrokora završila je četvrt stoljeća duga faza primarne hrvatske akumulacije kapitala, koju su vodili starinski biznismeni poput Ivice Todorića. Taj je model bio nepošten, dubinski neodrživ pa se morao srušiti«, piše Ivan Violić na portalu Telegram (https://www.telegram.hr/price/plenkovic-mozda-doista-djeluje-kao-jedini-preostali-racionalni-politicar-evo-zasto-je-ta-ocjena-dubinski-pogresna/), preciznije rečeno, radi se Davoru Butkoviću, momku kojega se zbog izdaje odrekao svatko s kime je surađivao. Zašto onda navodim ovu Butkovićevu izjavu? Zato da podsjetim nezaboravne koji su donedavno preko četvrt stoljeća živjeli od Ivice Todorića – a jedan on njih je i Butković –, a sada ga bezočno napadaju i vrijeđaju. To više govori o njima nego o Todoriću. Butković zadnji koji ima pravo sada vrijeđati Todorića kada je na konopcima i ovako loše o njemu pisati poput ovoga: »Padom starog Agrokora završila je četvrt stoljeća duga faza primarne hrvatske akumulacije kapitala, koju su vodili starinski biznismeni poput Ivice Todorića.Taj se poslovni model svakako može nazvati crony kapitalizmom, dogovornom ekonomijom, ili ortačkim kapitalizmom. Taj je model bio nepošten, dubinski neodrživ pa se morao srušiti«.
 
• U Sarajevu je priseglo novo Predsjedništvo BiH čime se inaugurirala majorizacija Hrvata, budući je izbor Bošnjaka Željka Komšića protuustavan, pa i proptudaytonski. Može se Komšića nazivati bilo kako, Sejdo Komšić, Milošević Kosovar ili Željko Bajramović, činjenica je da iza njegova izbora stoji međunarodna zajednica, što god mislili da ona znači. I zato je Dragan Čović – stvarni pobjednik među Hrvatima – dobro učinio što nije sudjelovao u ovoj lakrdiji. Posebno nakon onoga što su poručili ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu. A čelnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, talijanska ljevičarka Federica Mogherini, pozvala je na »što brže formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini«. Pohvala i vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću što nije sudjelovao u ovoj lakrdiji.
• Na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu stigla je tužba bivših jugoslavenskih, ali i hrvatskih obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u kojoj tvrde da im njemački sud nije omogućio pravično suđenje za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. O tom njihovom pokušaju izlaska iz zatvora bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić kaže kako iz svega što je navedeno u toj tužbi protiv Njemačke nedvojbeno ukazuje da nema ni pravnih ni činjeničnih razloga da bi ona uspjela. »To je kao da uhićeni džepar u policiji na detektiva viče  'držite lopova'«, pojašnjava Olujić.
 
• Bošnjački mediji javljaju da je u tajnosti operirana Sebija Izetbegović, ravnateljica Kliničke bolnice u Sarajevu i žena Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Operacija kao i svaka druga operacija, ali ova je bila malo drukčija. U pretprošli četvrtak u 15 sati svi su zaposleni otpušteni iz onkološkog odjela, a na odjel su stigli dr. Dželaludin Junuzović, dr. Amela Katica-Mulalić, Muvedeta Butmir-Čedić, Ernela Eminović te još uvijek tajni liječnik plastičar iz Beograda. Ako se ne zna kako se zove plastičar iz Beograda, zna se da je operacija trajala osam sati za koje je vrijeme odjel bio pod blokadom. Sada samo čekamo da vidimo Sebiju. Još ljepšu i još mlađu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/15_Avaz_16_01_17.jpg
Sebija Izetbegović
 
• U Križevcima je u ponedjeljak, 19. studenoga 2018., otkrivena spomen-ploča hrvatskim braniteljima: Ivanu Čavarušiću (1963.-1991.), Zdravku Hodaku (1966.-1991.), Ivanu Jukiću (1966.-1991.), Ivanu Kordišu (1964.-1991.) i Zrinku Živičnjaku (1963.-1991.). Tijekom otkrivanja spomen-ploče dogodio se veliki incident. Organizator nije dozvolio nazočnom svećeniku da blagoslovi ploču niti da se nazočni pomole ispred nje.
 
Papa Franjo mijenja. Promijenio je i tekst molitve "Očenaš". Umjesto dijela molitve "ne uvedi nas u napast", po novome bi se trebalo moliti "ne prepusti nas napasti". A zašto? Zato jer prijašnje riječi „nisu dobar prijevod jer Bog nije taj koji ljude dovodi u napast“, pojasnio je papa Franjo.
 
Kristina Nuić Prka pravnica je Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske i upoznata je sa činjenicom da srbijanski turistički vodiči vode grupe u Vukovar objašnjavajući im kako je 'oslobođen od ustaša'?! Već sedam godina Nuić Prka putem Udruge turističkih vodiča Hrvatske upozorava vladajuće političare i institucije na ovo nedopustivo i užasavajuće stanje i nema odgovora. Ona traži, navodeći da država na području Slavonije i Baranje angažira nadzornike, koji će nadzirati rad turističkih skupina. Pismo Kristine Nuić Prka poslano je i predsjedniku Vlade Andreju Plenkovića i za očekivati je da će predsjednik HDZ-a formirati nadzornu skupinu na čijem će čelu biti Milorad Pupovac, kojemu će pak savjetnici biti Vojislav Stanimirović i Đorđe Čurčić.
 
• "Da se ne zaboravi Vukovar" naziv je izložbe koja je u povodu obilježavanja 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u četvrtak svečano otvorena u Hrvatskom saboru, u organizaciji Vukovarca Steve Culeja, HDZ-ovog saborskog zastupnika. Zbog slike hrvatskog branitelja Francuza Jean-Michela Nicoliera pobjesnili su vladajući političari u Beogradu.
 
• Hrvatski branitelj i novinar Mladen Pavković tvrdi: »Podravka je slala humanitarnu pomoć u Vukovar mjesec dana nakon okupacije (https://kamenjar.com/mladen-pavkovic-podravka-je-slala-humanitarnu-pomoc-u-vukovar-mjesec-dana-nakon-okupacije/) Čekam demant.
 
Ivo Josipović dobitnik je ovogodišnje Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković, koja će mu biti uručena na tradicionalnoj dodjeli u Narodnom pozorištu Sarajevo, 21. studenoga. U obrazloženju nagrade između ostaloga piše: "Dr. Ivo Josipović je bio državnik koji je značajno unaprijedio odnose u regiji Zapadnog Balkana. Posebno je doprinio jačanju prijateljskih veza Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, potičući dijalog". Naravno da to nije istina. Nagradu je dobio jer podržava unitarne Bošnjake, a napada ugrožene Hrvate u BiH.  

• Bošnjački političar Haris Silajdžić dobio je priznanje "Zvijezda Pakistana". Na prigodnoj svečanosti u Sarajevu priznanje "Sitara-i-Pakistan" uručio mu je pakistanski veleposlanik u BiH Salim Nawaz. Kako pakistanski islamisti revno progone i ubijaju svakoga kršćanina, od "demokrate" Silajdžića očekivao sam da će odbiti nagradu.

 
Željko Trkanjec, novinar Jutarnjega lista, napao je Vladimira Putina i Rusiju iz samo zato što je na čelo Interpola trebao doći Aleksander Prokopčuk. Dosad je na čelu Interpola bio Meng Hongwei i tada je, valjda, trebalo napadati Kineze. Iz koje god države dođe netko na čelo Interpola, on ne mora već u startu biti napadan da će raditi u interesu svoje države. Takav napad je neprimjeren. Trkanjec je napao Prokopčuka, Putina i Rusiju zato što je sada »sasvim jasno da će Putin tako dobiti svoju marionetu na čelu važnog međunarodnog tijela. Kremlj će imati izravni uvid u niz informacija i bitno će lakše moći doći do podataka o disidentima kojih se želi dočepati«. Preteške riječi jednoga novinara. Istina, i meni nešto smeta kod Prokopčuka, a to je činjenica da je on odnarođeni Ukrajinac, koji je rođen u Kyivu 1960., ali i intenzivno radio na rušenju ukrajinske nezavisnosti.  
 
• Ministar policije Davor Božinović je određen da ide u Marrakech na konferenciju »koja nikoga ne obvezuje«. Bilo bi najbolje da tamo i ostane.
 
Marko Porcije Katon III.: O suvremenoj demokratskoj državi i medijima: Uostalom, smatram da se Republika Hrvatska ne može i ne smije politološki, sociološki i empirijski kvalificirati kao demokratska država; sve dok ne bude uspostavljen pluralizam glasila javnog informiranja, a to znači dok ne bude postojao opozicijski dnevni list, opozicijski tjedni list, i javna a ne partijska televizija! (Marko Porcije Katon St. (234. pr. Kr. – 149. pr. Kr.)
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

“Visoki izvor iz Hrvatske vlade” pritišće pravosuđe

HF

STRAH – Politika i mediji zajedno

HF

Ključna veza između Šavorića i Plenkovića

hrvatski-fokus

Država propada, a Uskok i policija prisluškuju telefone necijepljenih

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više