Hrvatski Fokus
Uvodnik

Bivša komunistička tajna služba u Hrvatskoj – Udba – preuzela je sve poluge vlasti

Christian Axboe Nielsen: Jugoslavija je bila najagresivnija među socijalističkim zemljama u korištenju atentata kao sredstva zaštite države i komunističke partije

 

  • Danski povjesničar Christian Axboe Nielsen (1973.) izvanredni je profesor studija jugoistočne Europe na Sveučilištu Aarhus u Danskoj. Radio je i kao analitičar na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju i na Međunarodnom kaznenom sudu, te je bio vještak u međunarodnim i domaćim kaznenim i građanskim predmetima, uključujući suđenje Radovanu Karadžiću. Objavio više knjiga i bezbroj članaka o bivšoj Jugoslaviji. Prije dvije godine objavio je na engleskom jeziku knjigu Jugoslavija i politička ubojstva: Povijest i naslijeđe Titove kampanje protiv emigranta (“Yugoslavia and Political Assassinations: The History and Legacy of Tito’s Campaigns Against the Émigrés”) u kojoj dokumentirano iznosi podatke o tomu kako je cijelo vrijeme postojanja druge Jugoslavije Udba vodila rat protiv emigranata. O tomu Nielsen piše: »Ova epska borba završena je na način koji je malo tko od sudionika mogao zamisliti, uz vrlo visoke troškove i ishod koji je ostavio neke pobjednike, ali nitko istinski nije zadovoljan. Čak i danas, tri desetljeća nakon raspada socijalističke Jugoslavije, rasprave o naslijeđu jugoslavenske Službe državne sigurnosti i izostanku sveukupnog suočavanja s prošlošću redovito se u javnom i političkom diskursu u bivšoj Jugoslaviji, možda nigdje češće i problematičnije nego u suvremenoj Hrvatskoj« i nastavlja: »Jugoslavija je bila najagresivnija među socijalističkim zemljama u korištenju atentata kao sredstva zaštite države i komunističke partije. Tijekom svog 45-godišnjeg postojanja, UDBA, Jugoslavenska služba državne sigurnosti, izbacila je najmanje 80 tijela svojih političkih neprijatelja, uglavnom Hrvata, u inozemstvo. Neki uz ugovorenu pomoć jugoslavenskih mafijaša. A nakon smrti Jugoslavije, pripadnici državnih sigurnosnih službi i njihovi prijatelji organiziranog kriminala odigrali su važne uloge u novim neovisnim državama«. Stoga je ova njegova knjiga priča o ubojstvu pod pokroviteljstvom države, organiziranom kriminalu i pravdi koja je još uvijek izostala, posebice u Hrvatskoj.
  • Nielsenova knjiga prva je knjiga na engleskom jeziku koja analizira kako i zašto je Jugoslavenska Služba državne sigurnosti izvela više ciljanih atentata, tijekom 46 godina postojanja zemlje, pod izlikom zaštite jugoslavenske komunističke partije-države. Njegova knjiga je revolucionarni doprinos povijesti ciljanih ubojstava, komunističkoj povijesti, službama državne sigurnosti i povezanim kaznenim suđenjima. Knjiga je uz uvod na početku i zaključak na kraju podijeljena na pet poglavlja: “Osnivanje Službe državne sigurnosti Jugoslavije”, “Definiranje neprijatelja: borba protiv ‘neprijateljskih emigranata'”, “Agenti, infiltracija i nadzor: Metode Jugoslavenske Službe državne sigurnosti u emigraciji (dijaspora)”, “Borba protiv njih: Bugojanski ustanak 1972. i prelazak na ofenzivni stav” i “Ubojstvo u Münchenu: atentat na Stjepana Ðurekovića”. Jedan od najznačajnijih arhivskih nalaza u pogledu cjelokupnih smjernica i razmatranja djelovanja SDS-a u inozemstvu je skup uputa za protuobavještajni rad SDS-a u inozemstvu. Tijekom postojanja druge socijalističke Jugoslavije svjetski politički i gospodarski akteri na Zapadu znali su za ubijanja hrvatskih emigranata od strane Udbe diljem svijeta, ali su to prešutno tolerirali. Ako su znale američke, njemačke, britanske ili francuske tajne službe za ubijanje emigranata, u njihovoj javnosti manje je bilo poznato da su jugoslavenske vlasti likvidirale svoje neprijatelje u inozemstvu.
  • Mnogo je napisano na tu temu nakon pada jugoslavenske Komunističke partije i države, ali nisu sve prezentacije jednako pouzdane. Nedavno su otvoreni neki arhivi, ali vojni arhivi JNA još uvijek nisu dostupni, kao ni arhivi u Beogradu. Autor je stoga morao napraviti prilično detektivski posao i bilo mu je lakše jer se radi o strancu u koga se nije jako sumnjalo u Beogradu. Trinaest različitih agencija djelovalo je u inozemstvu, uključujući dvije vojne obavještajne službe i dvije koje su bile pod nadzorom State Departmenta, otkrio je Nielsen. Axboe Nielsen potkrjepljuje da su likvidacije bile česte i odobrene s najviše razine, tj. sugerira da je broj likvidacija premašio stotinu, ali knjiga nije katalog svih poznatih i mogućih slučajeva likvidacije. Nielsen pozorno preispituje Đurekovićev slučaj i potkrjepljuje da iza njega stoji SDS, iako na suđenju šefovima SDS-a Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, koji su 2016. osuđeni na doživotne kazne, nisu izneseni konkretni dokazi.
  • Nakon raspada Jugoslavije u Hrvatskoj se dogodilo nešto iznenađujuće. Bivša komunistička tajna služba u Hrvatskoj postala je dio novog hrvatskog establišmenta, a u prvom planu je bio ranije spomenuti Perković. Istodobno, mnogi ekstremni hrvatski nacionalisti koji su djelovali u egzilu vratili su se kući, a neki su zauzeli visoke položaje. Bivši neprijatelji tako su surađivali pod predsjednikom Franjom Tuđmanom! Prema autorovim riječima, danas postoji teorija urote da je UDBA/SDS kriva za svako zlo, a istovremeno ne osuđuje Perkovića i druge. Autor tvrdi da je vodstvo SFRJ “nadziralo kampanju ciljanih ubojstava koja su nadmašila one u bilo kojoj drugoj komunističkoj državi”. Knjiga je maestralan prikaz vjerojatno nekih od najmračnijih epizoda u povijesti SFRJ. U njoj autor vješto kombinira objektivnost akademske analize utemeljene na dokazima s uzbuđenjem špijunskih romana.
  • I što nakon svega reći? Neki Danac je izvršio analizu Udbe i ubijanja Hrvata od 1945. do 1990. Spomenuta Nielsenova knjiga je vrlo važan doprinos povijesti razjašnjavanja stanja u Hrvatskoj. Na žalost, još uvijek ima veliki broj Hrvata koji misle kao i oni koji su naređivali i izvršavali ubojstva o kojima je na znanstveni način u svojoj knjizi pisao povjesničar Nielsen. Ima ih posvuda, u politici, na fakultetima… Jedan od njih je novi šef zagrebačkoga SDP-a, Viktor Gotovac, koji je rođen 1975., školovan, predaje na Zagrebačkome sveučilištu i ima ideje i poglede na svijet i Hrvatsku kao i njegovi mentori od 1945. godine. U razgovoru za poslijepukanićevski nekrofilski Nacional s ideološki njemu sličnim Berislavom Jelinićem Gotovac je ponovio kako ustrajava da Zagreb dobije trg zločinca Josipa Broza (https://www.nacional.hr/viktor-gotovac-moj-ujak-zdravko-mustac-nastavio-je-s-tudmanom-kontaktirati-i-nakon-prestanka-svog-angazmana-u-domovinskom-ratu-2/). A kada je govorio o svome ujaku, udbašu Zdravku Mustaču, koji još uvijek izdržava doživotnu robiju koju su mu dosudili Nijemci, lukavo kaže da “svaka žrtva zaslužuje pijetet”, čime izjednačava ubojice i naredbodavce ubijenih Hrvata od 1945. i njih kao žrtve. Dobar je Gotovac i kada lukavo pokušava zamesti udbaški trag i zločinački karakter jugoslavenskih tajnih službi pa kaže: »Jugoslavenskim tajnim službama danas bi se prvenstveno trebali baviti povjesničari. Imam osobna očekivanja, ali predmet nije u mojim rukama. Moj ujak nije tražio da ga se pomiluje i ima o tomu neki svoj stav, koji je u pogledu svoje nevinosti jasno od početka komunicirao i pred sudom. Mislim da je dobro ako već imamo nacionalnu lakrdiju opasnu po društvo, da će nas otvaranje te teme ipak vratiti na neki europski kolosijek te da ćemo na koncu shvatiti da hrvatska država nije nastala nekim bezgrješnim začećem, nego da ima i svoju jugoslavensku prošlost te da je zapravo stvorena na antifašističkim i partizanskim osnovama, da je proizašla iz ZAVNOH-a, Socijalističke Republike Hrvatske i Jugoslavije, što god mi o tome mislili«. Iz ove tri rečenice vidljivo je i očito kako kod potomaka partizana, udbaša i komunista nema nimalo grižnje savjesti. Oni i dalje ustrajavaju na frazama iz vremena druge Jugoslavije i lažu da je Ante Pavelić Talijanima predao Dalmaciju, a prešućuju da je Josip Broz Crnoj Gori predao Boku Kotorsku i današnje crnogorsko primorje s Barom i Budvom, Srbiji poklonio istočni Srijem, a Bosnu i Hercegovinu podijelio između Srba i muslimana, današnjih “Bošnjaka”.
  • Nijemac Werner Hoyer, predsjednik Europske investicijske banke (EIB) od 2012. godine, i Katalonac Joseph Borell, potpredsjednik Europske komisije (EK), te Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove, napisali su da je ruska agresija na Ukrajinu prisilila Europsku uniju da ubrza provedbu svoje energetske i klimatske politike. »Budući da Kremlj sve više koristi energiju kao sredstvo političkog utjecaja, moramo ga lišiti te poluge radikalnim smanjenjem naše ovisnosti o uvozu fosilnih goriva iz Rusije. Geopolitički razlozi za to preklapaju se s hitnošću borbe protiv klimatskih promjena. Hitnost te zadaće istaknuta je u najnovijem izvješću Međuvladinog panela o ublažavanju klimatskih promjena. Ukupne globalne emisije stakleničkih plinova moraju dosegnuti vrhunac najkasnije do 2025. ako želimo spriječiti katastrofalno povećanje globalne temperature. Nadalje, prijelazom na čistu energiju u cijelom gospodarstvu mora se pažljivo upravljati kako bi se uzele u obzir neizbježne socijalne i gospodarske posljedice; to mora biti “pravedna tranzicija”. Ona ima ključnu ulogu za Europsku uniju i njezinu Europsku investicijsku banku« (https://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/razogljicenje-je-postalo-strateska-nuja/). U tih nekoliko rečenica izrečeno je puno laži. Kao prvo, laž je da je planet Zemlja izložen klimatskim promjenama, što potvrđuje i američka znanstvenica Leuren Moret koja tvrdi: »Samo budale vjeruju u klimatske promjene« u intervjuu koji prenosimo u ovome 619. broju Hrvatskoga fokusa (https://www.hrvatski-fokus.hr/2022/05/39884/). Jer, planet Zemlja se zadnjih desetljeća hladi, a ne zagrijava. Borell i Hoyer lažu i kada kažu da ukupne globalne emisije stakleničkih plinova moraju dosegnuti vrhunac najkasnije do 2025. ako želimo spriječiti katastrofalno povećanje globalne temperature, jer iza ovih laži i manipulacija stoje velike svjetske banke i Rothschildi koji posjeduju 80 posto rudnika urana, što im omogućuje monopol na tržištu, a sama propagandna kampanja protiv CO2 je između ostalog osmišljena kako bi se izgradilo što više nuklearki, dodaje Leuren Moret koja se godinama bavi vrhom svjetske “znanstvene mafije” i koja je do 1999. radila u Lawrence Livermore Nacionalnom laboratoriju (LLNL), koji je 1952. osnovan na Sveučilištu Berkeley. Kada ova dvojica pokvarenih eurobirokrata kažu kako »prijelazom na čistu energiju u cijelom gospodarstvu mora se pažljivo upravljati kako bi se uzele u obzir neizbježne socijalne i gospodarske posljedice; to mora biti “pravedna tranzicija”« oni lažu do neba i manipuliraju sa svjetskom javnošću kako bi bogati i dalje bili još bogatiji i kako bi Rothschildi, vlasnici tajne mreže za kontrolu nuklearnog biznisa, bili još bogatiji i još moćniji.
  • George Frideman, američki je geopolitički prognostičar i strateg za međunarodna pitanja židovskoga podrijetla iz Mađarske. Osnivač je i predsjednik Geopolitical Futures, mrežne publikacije koja analizira i predviđa tijek globalnih događaja. Još prije sedam godina govorio je o onomu što će nam se sada dogoditi, od umjetno izazivanja ratova, potresa, klimatskih promjena, trovanja, gripa, ebola, zika, pa sve do rata u Ukrajini (Chicago council on global affairs. George Friedman on Ukraine. 2015 – YouTube). Najzanimljiviji je kod Friedmana onaj dio kada kaže da je do agresije Rusije na Ukrajinu došlo zbog Njemačke, koja kroz povijest lavira i ekvilibrira kako biti i ostati saveznik Rusije, što se u XX. i u XXI. stoljeću nikako ne sviđa Sjedinjenim Američkim Državama. To i nije čudno, jer Njemačka je, ekonomski gledano, gospodarska sila, ali gledajući geopolitički, ona je podkapacitirana, bez sirovina, i zato mora surađivati s Rusijom koja ih ima.
  • Kada u medijima već više od dvije godine vidim ili čujem upozorbu »Ostanimo odgovorni!« ili »Cijepimo se, mislimo na druge!« naprosto poludim. Znam da su mediji plaćeni da straše, lažu i prijete, ali također mislim kako bi sami ljudi trebali misliti svojom glavom a ne nasjedati na globalizacijske laži. Od početka bio sam i ostao protiv svih oblika zabrana, zatvaranja, nošenja otrovnih maski, cijepljenja ili uvedbe raznih totalitarističkih i fašističko-nacističkih “ausvajsa” (njem. ausweis), identifikacijskih kartica i potvrda, smatrajući kako je najbolji lijek protiv bilo kakvih bolesti, gripâ i zarazâ, pa i protiv laboratorijski stvorenoga COVID-19 ostati normalan, ne strašiti ljude, ne progoniti ljude, ne zatvarati ljude, ne prisiljavati ljude da nose opasne i otrovne maske, ne tjerati ljude da se cijepe opasnim cjepivima i ne zabranjivati ljudima da se liječe protiv svih ostalih bolesti u zdravstvenim ustanovama. Na žalost, i naši vladajući eunijski apartčići, koji nemaju pojma o zdravstvenom posljedicama svih tih zabrana i svih tih trovanja cjepivima – ili su jako dobro plaćeni da nam lažu, a sami se nisu cijepili niti će se ikada cijepiti – “slušali su struku”, “slušali su znanost”, a da pojma nemaju ni što je struka, a ni što je znanost. Običan puk su prestrašili i tu smo gdje smo sada. Na dnu. Izgubili smo više od dvije godine razvoja, narod je osiromašio, školska djeca tri godine nisu normalno pohađala nastavu (godina sindikalnih štrajkova i dvije godine COVID zatvaranja škola), iseljavanje svakim danom se pojačava, inflacija raste, a politička elita je sve bahatija i sve bezobzirnija. I bogatija!
  • U Hrvatskoj se ne provode analize o tomu koliko smo nastradali i koliko smo osiromašili na svim poljima od veljače 2020. godine. Ako ne u Hrvatskoj, takve se analize provode u SAD-u. Prema podacima američkoga Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC – Center for Disease Control and Prevention) više od milijun viška je smrtnih slučajeva – odnosno smrtnih slučajeva koji premašuju povijesni prosjek – od početka pandemije COVID-19 prije dvije godine, koji se ne može objasniti COVID-19. Radi se o smrtnim slučajevima od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka, demencije i mnogih drugih bolesti koji su porasli za to vrijeme jer je Amerikancima bilo onemogućeno da posjećuju liječnike i bolnice. Diljem svijeta stopa smrtnosti također je porasla u tandemu s administracijom cjepiva protiv COVID-a, a područja u kojima je bilo najviša stopa cijepljenja dovela su do prekomjerne smrtnosti i smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om. Prema podacima Walgreensa, (američke tvrtke koja upravlja drugim najvećim lancem ljekarni u SAD-u iza CVS Healtha), koja je specijalizirana za ispunjavanje recepata, zdravstvenih i wellness proizvoda, zdravstvenih informacija i foto usluga, tijekom tjedna od 19. do 25. travnja 2022. godine 13 posto necijepljenih osoba bilo je pozitivno na COVID. Od onih koji su se dvaput cijepili prije pet ili više mjeseci, 23,1 posto je bilo pozitivno, a od onih koji su primili treće cjepivo prije pet mjeseci ili više, pozitivna stopa bila je 26,3 posto. Dakle, nakon prve injekcije za „pojačavanje“ (treće cjepivo), ljudi su pod najvećim rizikom od pozitivnog testiranja na COVID.
  • Podatci američke vlade pokazuju da je stopa smrtnosti od svih uzroka između 100 i 300 posto veća među ljudima koji su dobili prvu injekciju protiv COVID-a prije 21 dan ili više. Rizik za smrt svih uzroka također je značajno povišen među onima koji su drugo cjepivo dobili prije najmanje šest mjeseci, a blago je povišen među onima koji su treće cjepivo dobili prije manje od 21 dan. Od siječnja 2022. svi koji su dobili jedno ili više cjepiva prije najmanje 21 dan umirali su po znatno povišenim stopama. Drugi podaci također pokazuju da su stope smrtnosti od COVID-a daleko veće u područjima s visokom stopom cijepljenja, a analize rizika i koristi otkrivaju da cjepiva čine više štete nego koristi u većini dobnih skupina
  • Također prema podacima američkog CDC-a, više od milijun viška smrtnih slučajeva – odnosno smrtnih slučajeva koji premašuju povijesni prosjek – zabilježeno je od početka pandemije COVID-19 prije dvije godine, a to se ne može objasniti COVID-19. Smrtnost od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka, demencije i mnogih drugih bolesti porasla je za to vrijeme. “Nikada nismo vidjeli ništa slično”, rekao je Robert Anderson, CDC-ov voditelj statistike smrtnosti, za The Washington Post sredinom veljače 2022. Prema istraživačima sa Sveučilišta Warwick, “razmjeri prekomjernih smrtnih slučajeva koji nisu COVID dovoljno su veliki da se na njega gleda kao na vlastitu pandemiju”. Ponuđena su brojna objašnjenja, uključujući činjenicu da su ograničenja kretanja i druga ograničenja povezana s bolešću COVID-om obeshrabrila ili spriječila ljude da potraže skrb. Ali u igri može biti i drugi, manje raspravljani faktor. Potpuno cijepljene osobe imaju veću vjerojatnost da će biti zaražene SARS-CoV-2 i vjerojatnije će umrijeti, bilo od COVID-a ili nekog drugog uzroka.
  • Gdje god pogledamo, nalazimo trendove koji pokazuju da injekcije COVID-a rezultiraju većom stopom smrtnosti. Afrika je u cijeloj priči imala dosljedno nisku stopu cijepljenja, dok su Sjeverna Amerika, Europa i Južna Amerika imale brzo rastuću stopu cijepljenja. Afrika je također imala dosljedno nisku stopu smrtnosti od COVID-a, iako je blagi rast započeo oko rujna 2021. Ipak, to nije ni blizu stope smrtnosti od COVID-a u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Europi, a sve je to zabilježilo dramatična povećanja. To jasno pokazuje da kako je stopa cijepljenja rasla, tako je rasla i prekomjerna stopa smrtnosti.
  • Prema analizi rizika i koristi dr. Stephanie Seneff i neovisne istraživačice Kathy Dopp, objavljene sredinom veljače 2022., cijepljenje zdravih ljudi mlađih od 50 godina je smrtonosnije od samoga COVID-19, odnosno od ljudi koji su oboljeli od COVID-19.
  • “Sve dobne skupine mlađe od 50 godina izložene su većem riziku od smrtnog ishoda nakon što su primile cijepljenje protiv COVID-19 nego što je necijepljena osoba u opasnosti od smrti od COVID-19”, zaključili su Seneff i Dopp. A za mlađe odrasle i djecu nema koristi, već samo rizika, kažu one i dodaju: “Ova analiza je konzervativna jer zanemaruje činjenicu da štetni događaji izazvani cijepljenjem poput tromboze, miokarditisa, Bellove paralize i drugih ozljeda izazvanih cjepivom mogu dovesti do skraćenog životnog vijeka.” Kada se uzme u obzir činjenica da postoji otprilike 90 posto smanjenje rizika od smrti od COVID-19 ako se pruža rano liječenje svim simptomatskim visokorizičnim osobama, može se samo zaključiti da su mandati cijepljenja protiv COVID-19 nepromišljeni. S obzirom na pojavu varijanti otpornih na antitijela kao što su Delta i Omicron, za većinu dobnih skupina cijepljenje cjepivom protiv COVID-19 rezultira većim stopama smrtnosti od COVID-19 za necijepljene. Kao što pokazuju i podaci za Veliku Britaniju, rizik od smrti svih uzroka gotovo je 300 posto veći za one koji su se dvaput cijepili prije najmanje šest mjeseci. Američki istraživači Spiro P. Pantazatos i Hervé Seligmann tvrde da kod mlađih od 18 godina injekcije samo povećavaju rizik od smrti od COVID-a, a nema smisla u kojoj injekcija može spriječiti jednu smrt od COVID-a, bez obzira na to koliko ih je cijepljeno. Ako ste mlađi od 18 godina, imate nevjerojatnih 51 puta veću vjerojatnost da ćete umrijeti nakon cijepljenja protiv COVID-a nego što ćete umrijeti od COVID-a ako niste cijepljeni.
  • Odavno je poznato da je IDS nije samo iredentistička i protuhrvatska stranka, ona je i trgovačka. Njezini čelnici su se obogatili na razne načine, a neki od njih jednostavno su „kokošarili“, poput Valtera Flege, bivšega gradonačelnika Buzeta i istarskoga župana, a sadašnjega eurozastupnika. Flego je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. oštetio gradski proračun za više od pola milijuna kuna, jer je sebi i svojim suradnicima nezakonito povisio plaće. Sebi je nezakonito priskrbio 66.000 kuna, pa je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana uz rok kušnje od tri godine zbog zloporabe položaja i ovlasti. I umjesto da se pokrije po glavi, Flego, kao njegov ljubimac, zločinac Josip Broz, ne priznaje sudsku presudu i pokušava opravdati svoje ne samo kriminalne, nego i nečasne radnje i tvrdi kako nije kriv jer je samo vjerovao svojim suradnicima, sustavu i institucijama! I još je dodao ovu „povijesnu“ rečenicu: »Radio sam prema tumačenjima i nitko me nikada nije upozorio da je u ovom slučaju nešto protuzakonito«.
  • Teško demografsko stanje u Hrvatskoj se nastavlja, i ne samo da se nastavlja, nego je iz godine u godinu sve gore. U razdoblju od rujna 2021. godine do kraja ožujka ove godine rođeno je 21.351 dijete, ali je istovremeno umrlo 40.655 njezinih stanovnika, što znači da se zbog prirodnog prirasta broj stanovnika smanjio za 19.304, piše Jadranka Marić u Novome listu (https://www.novilist.hr/novosti/od-popisa-stanovnistva-hrvatska-vec-izgubila-gotovo-20-tisuca-ljudi/). Do 25. travnja ove godine 5.641 hrvatski državljanin odjavio je prebivalište zbog preseljenja u inozemstvo, dok je 2.667 hrvatskih državljana prijavilo prebivalište u Hrvatskoj po doseljenju iz inozemstva. I tu smo, za manje od četiri mjeseca, izgubili 2.974 stanovnika. Crno nam se piše. A Andrej Plenković i dalje sa Srbima jugo kolo vodi. Niti njega nije sram kao ni Valtera Flegu. Sve su to isti udbaški i knojevski potomci.
  • Novi riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić poznat je po svojoj ljubavi prema homoseksualcima i onima koji ne vole Hrvatsku. Više puta smo se susreli i to sam osjetio i na vlastitoj koži. Kako mu je Dubrovačka biskupija bila previše “hrvatska” i kako nije uspio nametnuti svoj liberalni svjetonazor, neki su ga liberalni oci premjestili u crvenu Riječku nadbiskupiju. Odmah je pristupio “poslu” i udario po onima koji i u toj nadbiskupiji u crvenoj Rijeci dišu hrvatski. Udario je na časne sestre. Jedna od njih, Danijela Orbanić, bivša ravnateljica hospicija Nadbiskupije, pobunila se protiv Uzinića da ju maltretira, pa je u rujnu 2021. pokrenula radni spor protiv Ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb – Hospicij “Marije Krucifikse Kozulić” i Riječke nadbiskupije koja joj je ostala dužna 319.982 kuna. Sestra Orbanić je optužila novoga riječkog nadbiskupa za zlostavljanje na poslu, kako bi dala otkaz. Uzinić ju je tjerao na bolovanje te je zbog svega bila primorana napustiti red kojemu je pripadala.
  • Zalaganje brojnih svjetskih krugova za tzv. čistom energijom ima neodrživ apetit za mineralima i prljavim metodama njihovog dobivanja. Međunarodna agencija za energiju upozorila je prošle godine da će za postizanje nulte neto stope emisija ugljika do 2050. globalne potrebe za mineralima morati porasti šest puta. “Ti minerali moraju doći odnekud. To često znači štetnu nabavu, povećane emisije stakleničkih plinova i ograničenja opskrbe mineralima.” Nekako je vrijedno vijesti da ne možemo staviti minerale koje ne posjedujemo u solarne panele, baterije električnih automobila ili vjetroturbine. Trebalo bi biti – GIANT-TYPE HEADLINE News – da je čista energija povezana s povećanim emisijama ugljika. Prema Javieri Barandiarán (izvanrednoj profesorici globalnih studija na Kalifornijskom sveučilištu u Santa Barbari), rudarenje litija u pustinji Atacama povećalo se za tri puta u posljednjem desetljeću. Rekla je: “Moramo nastaviti govoriti ljudima da je to neobnovljiv resurs i da će se završiti.” “Što ga brže izvučemo, brže će nestati faktorom koji ne znamo.” Primijetila je da “obnovljiva energija dolazi iz konačnih resursa otimanja zemlje”, koja ljudima može lišiti puno sredstava za život i nanijeti štetu ljudskom i ekološkom zdravlju. To također može dovesti do više razine siromaštva, poznate korelacije za područja koja su bogata robom poznatom kao ‘prokletstvo resursa'”. Iako je rečeno da će prelazak na čistu energiju učiniti sve bogatijima, većina koristi odletjela je milijarderima s visokom neto vrijednošću, koja se često nalazi u komunističkoj Kini (https://conservativesdaily.com/clean-energy-has-a-nasty-little-secret).
  • Bez obzira na probleme našeg planeta, rješenje za čistu energiju mora uključivati nuklearnu energiju. IEA (Međunarodna energetska agencija je autonomna međuvladina organizacija sa sjedištem u Parizu osnovana u okviru Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj 1974. godine nakon naftne krize 1973. godine) priznaje da je vađenje minerala potrebnih za solarnu energiju i energiju vjetra prljav posao. Može biti još opasniji od bušenja, škriljevca (frackinga) ili rudarenja ugljena. Ti procesi također oslobađaju mnogo ugljika, postmodernog boogeymana (Bogeyman je vrsta mitskog bića koje koriste odrasli da plaše djecu da bi se lijepo ponašali), Babaroge. Čista energija može riješiti jedan problem Ljevice: ljudi koji ne vole raditi ono što ne odobravaju. Ta jedna riječ, gore citirana, ključ je za otključavanje ključa: “Smanjite”. Nenuklearna, “čista energija” nema za cilj spasiti Zemlju. Kako bi moglo? Čak i njegovi zagovornici priznaju koliko je prljava.
  • Nenuklearna, “čista energija”, ne znači prisiljavanje ljudi da troše manje energije. Cilj nenuklearne “čiste energije” je smanjiti prinose usjeva, baš kao i Ukrajinski rat, koji koristi Bidenova administracija kako bi potaknula poljoprivrednike da se vrate ekološkoj poljoprivredi. Instapundit (blog koji vodi Glenn Reynolds, profesor prava sa Sveučilišta Tennessee) je u ponedjeljak izvijestio sljedeće: [Obamina administracija ponovno je pročitala Samanthu] Power koji je rekao Georgeu Stephanopoulosu, američkom televizijskom voditelju, političkom analitičaru i bivšem savjetniku demokrata, da je potencijalna nestašica hrane način da se poljoprivrednike gurne u smjeru u kojem žele da idu slično je njihovim redovitim argumentima da bi visoke cijene plina trebale potaknuti vozače da prijeđu na električne automobile. Svi ljudi, osim bogatih, vidjeli bi smanjenje proizvodnje energije. To bi značilo da će svi živjeti predindustrijskim načinom života. Hoi polloi (grčki izraz koji znači “mnogi” ili, u najstrožem smislu, “ljudi”. U engleskom mu je pripisana negativna konotacija za označavanje mase. Sinonimi za hoi polloi uključuju “plebs”, “rulja”, “mase”, “veliki neoprani”, “riffraff” i “prole”.) će se teško ne žaliti na smanjenje proizvodnje hrane. Jesam li paranoičan ili samo uzimam riječi svjetske Ljevice onakvima kakve jesu?
  • U trenutku kada Vrhovni sud SAD-a priprema poništenje presude Roe protiv Wadea koja je legalizirala pobačaj u cijeloj državi, javlja Politico, neke velike i poznate američke kompanije sve rade kako bi povećale broj pobačaja i smanjile broj ljudi u Sjedinjenim Državama. Ovih dana javio se Levi Strauss & Co, najpoznatija tvrtka po svojim trapericama, objavila je da će nadoknaditi troškove svojim radnicama koje idu u druge savezne države obaviti pobačaj. Prije Levi Straussa i neke druge poznate tvrtke – Citigroup, Yelp i Amazon – plaćaju svojim radnicama obavljanje pobačaja. Inače, u saveznim državama Teksasu i Oklahomi postoje ograničenja kod pristupa uslugama pobačaja. Tamo ne vlada protuživotni i protucivilizacijski ljevičarski fašizam.
  • Charles, britanski princ od Walesa, pozvao je svoje sugrađane na obnovu povijesno važnih prirodnih šumskih staništa, kojih je s vremenom sve manje, u sklopu predstavljanja brojnih starih stabala zaštićenih u kategoriji spomenika prirode i posvećenih kraljici u povodu njezina platinastog jubileja, javlja BBC. Koje li vijesti i koje li brige za stanje u svijetu! Ima čovjek vremena. Napretek.

Marijan Majstorović

Povezane objave

Međunarodni sud pravde ili odsustvo svake težnje prema istini

HF

Kriminal u oblasti uvoza stranih radnika

hrvatski-fokus

Gluma na Mirogoju i Špelićeva škvadra

HF

Cenzura RTL-a, Nove TV i N1 TV protiv Miroslava Škore

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više