Hrvatski Fokus
Kultura

Kamen je za obradu težak medij

Bitno je kretati prema naprijed, nastaviti s istraživanjem u traženju nečeg novog

 
 
Akademski kipar Mata CROata (Mate Turić), suvremeni je hrvatski likovni umjetnik i istaknuti pripadnik mlađe generacije. Autor je respektabilnog opusa. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u domovini i inozemstvu. Razgovaramo u atelijeru umjetnika, okruženi nizom novih i pomalo drugačijih skulptura.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/mata_croata_2.jpg
• Imam dojam kako se forma jedra pomalo gubi i uzmiče pred slobodno oblikovanim skulpturama.
– Da, sad se na ponekim skulpturama gubi klasični oblik jedra… ali ostaju skulpture i dalje rukopisno prepoznatljive. To je izazov, rezultat višegodišnjeg iskustva i rada. Kamen je za obradu težak medij, a uz to je još i jednobojan, i nije lako stvarati toliko velik broj novih, a i dalje različitih jedrenjaka i ostati rukopisno prepoznatljiv. 
 
• Ipak, jedro je tu, međutim, djeluje poput simbola, za razlika od jedara odprije, kada se gotovo mogao osjetiti vjetar koji ih napinje.
– Bitno se je kretati prema naprijed, nastaviti s istraživanjem, traženje nečeg novog, ali ponekad se pojave klasici, biti će ih u budućnosti još puno, kad krenu velike javne skulpture, gdje će se osjećati napetost. 
 
• Istodobno, sve skulpture streme uvis, uspinju se.
– Najčešće moje skulpture idu u vis, ali pojavilo se i par novih radova, koji ne idu u visine. Ti radovi se moraju doći pogledati u atelijer
 
• Zanimljiva je i njihova izduženost.
– Jedra su u stvarnosti izdužena i tako najljepše izgledaju. Ja nekako uvijek težim ići u visine sa skulpturama, iako imam ja i skulptura koje ne idu u visine, a zanimljive su za vidjeti, kao primjer moje galije i ribe. Pojavilo se i par novih skulptura koje su oble, koje nisu izdužene i ne idu u vis. Neki od takvih radova su se mogli vidjeti nedavno na skupnoj izložbi sa slikarima iz Moslavečkog Štrka u galeriji Specijalne policije u Zagrebu. 
 
• Dogodile su se značajne promjene u skulpturi, očito je, naginjete apstrakciji.
– Da, uživam napraviti nešto novo, za što ni ja ne znam kako će izgledati. To je pravi izazov  i osobno se veselim novim skulpturama, jer ne znam do zadnjeg trena kako će izgledati. I mene osobno iznenade nove skulpture, bez obzira što sam ih ja kreirao jer to izlazi iz mene kroz sam proces stvaranja, kroz rad. 
 
• U kojem kamenu sada najčešće radite i zašto?
– Sad radim u više vrsta kamena. Prije sam uglavnom radio od jedne ili dvije vrste. Došao sam do te faze, da volim isprobavati razne vrste kamena. Volim vidjeti kako će ispasti nova jedra u nekim drugačijim vrstama kamena. 
 
• Na čemu trenutno radite?
– Trenutno na novim jedrenjacima. Prorezani jedrenjaci su postali moj zaštitni znak, a nove ideje mi stalno dolaze i nema potrebe da se od njih intenzivnije udaljavam. 
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/37891/mata_croata_5.jpg
• Što je u planu?
– Veliki su mi planovi, i zaista ih je puno. Ovu godinu ću završiti sa humanitarnom akcijom za oboljele od raka, koja će se održati u Orebiću. Uskoro će izaći novi kritički tekst povjesničarke Branke Hlevnjak. Skupna kiparska izložba u galeriji Specijalne policije u Zagrebu. Zatim kreće nova godina, u kojoj kreću zanimljivi projekti, a tu je suradnja sa slovenskim umjetnikom Stanislavom Lukićem. Taj projekt je već započeo, spremamo jednu zanimljivu izložbu jedrenjaka, slika i skulptura, koje će se održati u Sloveniji, u Rogaškoj Slatini, a poslije ćemo izlagati i u Hrvatskoj. To su veliki projekti koji se u hodu otvaraju i teško je o njima govoriti unaprijed. Ono što mogu reći i pretpostaviti, da će biti još puno novih jedrenjaka. 
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Slika mi je dosadna ako ne sadrži dinamiku

HF

Redukcija znaka

hrvatski-fokus

Ovali Ranka Ajdinovića

hrvatski-fokus

Motiv s Božave slikara Nevena Otavijevića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više