Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Ministar Marić je kriv zato što je uspješan

Komedijaška predstava s pokušajem tobožnjeg utvrđivanja "sukoba interesa" ministra financija

 
 
Nemamo bogzna kakvu vlast, ali oporba je katastrofa – to bi u najkraćem bio rezime naše političke stvarnosti. I ovu je ocjenu s racionalnog stanovišta nemoguće opovrgnuti. Kompletna strategija oporbe predvođene SDP-om (uz asistenciju MOST-a, Živog zida, IDS-a, HSS-a i drugih) svodi se isključivo na destrukciju. Glavni i jedini cilj je rušenje vlasti, kako bi se potom zasjelo na kormilo "propale države" u kojoj "vladaju ustaštvo, nered, mito, korupcija" i sve druge moguće i nemoguće pošasti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/zg-vlada-180418-adz-wmt.09_09_41_21.Still003.bmp
Zdravko Marić
 
Ovi zloguki proroci koji ovih dana traže čak i revoluciju – dakle primjenu izvan-parlamentarnih metoda, što će reći nasilja, po ugledu  na "Veliki Oktobar" (poput neslanog Kreše Beljaka, grobara HSS-a), nikako se ne mogu pomiriti s time da u ovoj vlasti (ma kakva ona bila) ima nekoliko sposobnih i stručnih ministara koji znaju što rade i iza kojih stoje rezultati. I oni to otrpjeti ne mogu. Nikako ne mogu "progutati" kad bilo što u Hrvatskoj krene nabolje. I upravo je to najočitije kod ministra financija Zdravka Marića kojega bi svaka normalna zemlja poželjela za ministra financija.
 
Ministar Marić "kriv" je zato što je uspio konsolidirati državne financije i pokazati kako se iz gotovo nemoguće pozicije, kad si "pod ledom" stvari mogu okrenuti u pozitivnom smjeru. Osjetili su to naši "dični" oporbenjaci, još prije godinu i pol, kad ih je uhvatila panika od uspjeha vlade "briselskog ćate" na gospodarskom i ekonomskom polju, pa se svim silama navalilo na ministra Marića preko kojega se ciljalo na Plenkovića. Bili smo svjedoci neuspješne operacije Marasa i družine (ojačanih "MOST-ovcima" i drugim prirepcima SDP-a) i one tragikomične maratonske sjednice Sabora na kojoj je Božo Petrov u fotelji predsjednika parlamenta sjedio (ako se ne varam) više od 20 sati – samo kako se ne bi na to mjesto uvalio netko drugi i poremetio mu plan smjenjivanja ministra financija.
 
Budući da je "Povjerenstvo za obračun s nepoćudnima s desnice" (kako bi ustvari trebao glasiti naziv tijela na čijem je čelu Nataša Novaković) ispalilo ćorak i nije uspjelo uhvatiti ministra Marića na krivoj nozi, pokušava ga se oblatiti zaobilaznim putem – preko člana obitelji koji radi u državnoj službi. U ovom slučaju, mediji su pronašli njegovu sestru koja u jednoj od agencija radi od 2010. godine i napredovanje ove žene u struci povezali s utjecajem  ministra! Eureka! Kako je vidljivo, tu nema pravila i udarci ispod pojasa su uobičajeni kad su u pitanju politički ciljevi. Za kolateralne žrtve manje-više, ionako "cilj opravdava sredstvo", zar ne?
 
Ova komedijaška predstava s pokušajem tobožnjeg utvrđivanja "sukoba interesa" ministra financija bila je samo nastavak ranijih operacija koje su se sastojale u planskom "odstrelu" ministara, jednog po jednog, kako bi se potom efektom domina urušila vlada, a bratija iz oporbe zajahala na vlast. A sve je započelo još u vrijeme onog kratkog "vladanja" premijera Oreškovića – s nesuđenim ministrom branitelja Mijom Crnojom koji je bio ministar s najkraćim mandatom na svijetu. Sjećate li se te halabuke, histerije, tog primitivizma, te medijske harange kojoj je ravna jedino goebbelsovska ili miloševićevska propaganda iz 90-ih? Pa se onda oštrica destrukcije usmjerila prema Tomislavu Karamarku. I opet grmljavina medija, atmosfera linča, zasjedanje "Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa" pod dirigentskom palicom Dalije Orešković kao izvršitelja naloga. Na kraju Karamarko odlazi zbog indicija o mogućem sukobu interesa koji nije dokazan, ali je za svaki slučaj u cijelu konstrukciju koja je trebala dokazati njegovu "krivnju" ugrađena i optužba vezano za mogući "sukob interesa" koji se stavlja na teret njegovoj nevjenčanoj supruzi!? što je zrelo za rubriku "s onu stranu pameti"… Uglavnom, Karamarka su uspjeli "otpiliti", potom se krenulo na ministra kulture Hasanbegovića i tako dalje, sve do Dalićke, sad opet na Zdravka Marića. Nekad "ubodu" nekad ne, ali naši oporbenjaci "ljuti", uporni su do bola.
 
Kako već rekoh, ovih dana najavljuju i uličnu revoluciju, ne posustaju u svojoj destrukciji. I nema sumnje kako bi je izveli. Samo nemaju s kime, niti za takvo što imaju muda (da se i ja poslužim ovom već izlizanom metaforom, nije možda pristojno, ali slikovito jest). Kao da zaboravljaju da smo još uvijek – barem formalno, po Ustavu i zakonima zemlja parlamentarne demokracije i da se smjena vlasti događa nakon slobodnih, demokratskih, višestranačkih izbora.
Što god tko mislio o Vladi, Plenkoviću i današnjem trenutku u Hrvatskoj, ne može se opovrgnuti činjenica da je Zdravko Marić vrhunski financijski stručnjak koji je uspio napraviti ono o čemu su svi njegovi prethodnici od 1990. godine do danas mogli samo sanjati.
I zato ga sad treba progoniti dalje – putem nasljednice Dalije Orešković koja svoje zadaće odrađuje jednako politikantski, drsko, bezobrazno i namjenski kako je to činila njezina prethodnica. Zar nije tragikomično kad "Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa" donese službeni zaključak kako onaj tko je bio predmetom sumnje "nije bio u sukobu interesa", ali (ima ali, ima, itekako) je zato "izvršio povredu obnašanja javne dužnosti" (kako, čime, kada i u kojem obliku, ne pojašnjava se).
 
Tabloidi i obavještajno podzemlje
 
Najkraće – Natašino "Povjerenstvo" nije našlo nikakvoga prekršaja iz svoje nadležnosti, ali zato postoji "nešto drugo", na čemu su izrekli negativno mišljenje o Zdravku Mariću, a što nema veze sa "sukobom interesa"!? Sad će Nataša Novaković u suradnji sa svojim političkim mentorima i naredbodavcima vjerojatno proširiti ingerencije, pa i sam naziv "Povjerenstva" i nazvati ga: "Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i utvrđivanje povrede obnašanja javne dužnosti".
Pa kad se s "desnice" pojavi netko kod koga će se zaključiti da je "povrijedio" nešto što nije obuhvaćeno ni takvim (proširenim) ingerencijama, nema problema – opet će se proširiti njegova nadležnost i to naravno, može tako u nedogled. A Pravilnik o radu Povjerenstva? Ma, ne treba se zakona držati kao pijan plota (reče nekad davno J.B.Tito), sve se to uskladi poslije – pa vuk sit i ovce na broju. Ako ministar Marić ode, on svakako izgubiti ne će ništa. Vratit će svoj mir, a posao pronaći prije nego siđe s Markova trga, jer takvog stručnjaka treba svatko. Ali će Hrvatska izgubiti svakako. No, koga briga za to? Marasa, Beljaka, Komadinu, Petrova, Grmoju, Anku Mrak-Taritaš, Pernara…!? 
 
Živimo u zemlji u kojoj tjednik 'Nacional' i slični petparački žuti tabloidi u suradnji s obavještajnim podzemljem imaju većeg utjecaja na kadrovsku politiku Vlade i države nego Sabor i građani. To već poprima oblike društvene patologije i pretvara se u teatar apsurda. Zato nije ni čudo da nam mladi, pametni, sposobni, stručni i obrazovani ljudi bježe glavom bez obzira iz ovakve društvene klime. Jedino što kod nas funkcionira bez greške i savršeno je cirkus koji se odvija na javnoj sceni. Samo što je to već malo komu smiješno – za razliku od onoga što se događa pod pravim cirkuskim šatrama.
 

Zlatko Pinter

Povezane objave

Nužno srušiti tuđinskoga slugu i izdajnika Plenkovića

hrvatski-fokus

Jasenovac nije bio samo ustaški (radni) logor

HF

Stepinac: Ne ću svoje slobode dok je četiristo svećenika utamničeno

HF

Faktograf je poticatelj govora mržnje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više