Hrvatski Fokus
Hrvatska

Istina o zločinima u Hrvatskoj – Joševica

DA SE NE ZABORAVI – Pokolj u Joševici 16. prosinca 1991.
 

 
U Joševici, selu kod Gline, su 16. prosinca 1991. godine srpske postrojbe ubile 21-g civila hrvatske narodnosti a jednog teško ranile (uspjela je preživjeti Ana Šiftar teško ranjavanja). Nakon akcije Hrvatske vojske („Vihor“) u kojoj su poginula 22 pripadnika agresorskih snaga pripadnici paravojnih pobunjeničkih skupina (izviđačko-diverzantska skupina i dijelovi paravojne skupine „Šiltovi“) u znak odmazde upali su u selo gdje nije bilo vojske niti vojnih djelovanja. Ljude su ubijali gdje su ih zatekli (za stolom, u krevetu, na ulaznim vratima). Ubijeni su iz neposredne blizine iz automatskog vatrenog oružja. Ubijene osobe su bile starije životne dobi te četvero djece u dobi od 10 do 16 godina. Pripadnici paravojne postrojbe „Šiltovi“ su nakon dva tjedna ubili još troje Hrvata.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/josevica-zlocin.jpg
Nakon pogibelji srpskih vojnika u borbama na Kupi (12. i 13. prosinca 1991.) episkop Nikanora i svećenik Srpske pravoslavne crkve na pogrebu održali su huškački govor koji je bio poticaj za osvetu. Ubijeni su civili koji nisu imali nikakve veze s akcijom Hrvatske vojske, koji su bili nenaoružani i u svojim domovima. O zločinu postoji dokumentacija, očevid na mjestu zločina je napravila srpska strana, 17. prosinca 1991. godine. „Uviđaj u Joševici obavili su istražni sudac Nikola Sužnjević, zapisničar Nada Rožić, kriminalistički tehničar Željko Simić, inspektor SJB Glina Dragiša Rebrača, te sudski medicinski vještak dr. Branislav Anđelković“. Srpske vlasti nisu ništa poduzele iako je bilo jasno da se radi o ratnom zločinu protiv civila. DORH je tek nakon 17 godina podigao optužnicu protiv šest osoba koje su nedostupne jer žive u Srbiji.
 
Prije agresije u selu Joševica je živjelo 150 stanovnika, tijekom agresije Srbi su ubili 32 Joševčana. Nakon pokolja Hrvata stanovništvo koje je stanovalo u selima oko grada Gline se iselilo (oko 7000 stanovnika) i prostor je bio etnički očišćen od Hrvata. Za ratni zločin u Joševici kod Gline 16. prosinca 1991. godine nitko nije odgovarao. Počinitelji žive u Srbiji ali nitko ništa nije poduzeo iako postoji istraga srpske strane iz koje je evidentno da se radi o ratnom zločinu nad civilima. Hrvatsko pravosuđe je tek nakon 17 godina (lipanj 2008.) podiglo optužnicu protiv 6 nedostupnih osoba. Sramotno i žalosno!

 

https://www.facebook.com/Hrvatski.Parlamentarni.Izbori.hr/posts/antropolo%C5%A1ka-istra%C5%BEivanja-u-i-oko-jasenovcahttpswwwfacebookcomzlo%C4%8Dini-u-hrvatsko/1084155728303515/

Povezane objave

AFORIZMI – Ciničan i sarkastičan

HF

Istina, a ne revanšizam

HF

OPASNE NAMJERE – Probuđeni revizionizam

hrvatski-fokus

MI SVOJ ZID I DALJE GRADIMO

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više