Hrvatski Fokus

Čelnici triju hrvatskih stranaka najavili tužbu protiv SIP-a!

 
 
Čelnici triju stranaka koji su dio grupacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH ocijenili su kako bi ova institucija trebala podnijeti ustavnu tužbu na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o izboru zastupnika u Dom naroda budući je protivna presudi Ustavnoga suda BiH i zato što povjerenstvo uopće nema ovlasti odlučivati o zakonodavnoj vlasti. "Očekujem da HNS podnese tužbu Ustavnom sudu BiH jer je ovakva odluka državni udar", rekao je predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić. Po njegovim riječima ovakva odluka SIP-a je neustavna i nezakonita jer ova institucija nema pravo donositi odluke koje se tiču zakonodavnog dijela vlasti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/sip_tabla.jpg
Po predsjedniku Hrvatske kršćanske demokratske unije BiH Ivanu Musi, odluka SIP-a je dvostruka podvala. “Donijelo ju je tijelo koje nije nadležno. Mislim da se treba žaliti, pa čak i tužiti SIP zbog neustavnog postupanja”, rekao je Musa. Pojasnio je da treba preispitati i da jedna trećina "bošnjačkih" Hrvata u Domu naroda Federacije BiH može odlučiti tko će biti u vlasti u ovome entitetu.
 
Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž ocijenio je kako je Središnje izborno povjerenstvo pogriješilo kod tumačenja propisa BiH. “Ovakva odluka koja se, tobože, poziva na popis iz 2013., ali nalaže da se po 1 izaslanik u Domu naroda FBiH bira iz svake županije, je najopasnija. Radi se o tobožnjem “solomonskom rješenju” prema kojem nitko ne će biti zadovoljan pa će se tumačiti kao kompromis, a u biti ide na štetu Hrvata”, ocijenio je Raguž.
 
SIP BiH donio je jučer odluku da se iz svih županija bira po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak u Dom naroda, što je odredba koju je izbrisao ustavni sud BiH iz Izbornog zakona, te da se pri izračunu mandata koristi popis iz 2013. Sukladno ovoj odluci u Dom naroda će, sada je izvjesno hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH imati najmanje 12 od 17 izaslanika u hrvatskom klubu te na taj način biti nezaobilazan čimbenik za ustroj izvršne vlasti u entitetu Federaciji BiH i državi Bosni i Hercegovini.
 

rj/h, https://direktno.hr/eu-i-svijet/celnici-triju-hrvatskih-stranaka-najavili-tuzbu-protiv-sip-a-142429/

Povezane objave

Izmišljanje povijesti novovjekih “Bošnjaka”

HF

Turska moderna građevina u zeničkoj školi

HF

Proces generalu Jeliću

HF

Domovina se ne izdaje, domovina se brani

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više