Hrvatski Fokus
Uvodnik

Hoće li doći do »evaluiranja« ministara?

Milan Bandić stigao do broja 13?

 
 
• U travnju 2017. Vlada Andreja Plenkovića donijela je Nacionalni program reformi i tada je njezin predsjednik najavio da će u roku od šest mjeseci »evaluirati« – što god to znači – ministre i njihove reforme. Do danas nitko nije »evaluiran«. A ima »materijala« za »evaluaciju«, od ministra obrane, preko ministrice demografije, do ministra zdravstva. Dođe li do »evaluacije« neki će ministri, kako je ne tako davno Milan Kujundžić rekao saborskim zastupnicima koji su ga napadali i vrijeđali, ostati bez posla, dok će neki drugi možda i bolje proći. Zbog ne-uvoza američko-izraelskih zrakoplova Damir Krstičević je na žeravici. Niti on više zna što reći, a niti njegov šef zna kako ga se riješiti. U problemima je i slatkorječivi ministar zdravstva zbog afera poput one najveće u Metkoviću. Nadu Murganić ne će srušiti afere, nu će srušiti masonsko-globalizacijska metla kojoj tako vjerno služi predsjednik Vlade. U problemu je ministar financija Zdravko Marić, ne zbog lošeg rada i neznanja, nego zbog toga što mora plaćati tuđe račune. Ako je ministar financija u problemima, nije u problemima guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Njemu je londonski ugledni mjesečnik The Banker (Cousin Ln, London EC4R 3TE)dodijelio čak dva priznanja za proteklu, 2018. godinu – za najboljega europskog guvernera i najboljega centralnog bankara u globalnim razmjerima. Zanimljivo je da je isto to priznanje časopisa The Bankera dobio je i njegov prethodnik Željko Rohatinski za 2008. godinu. Niti smo imali koristi od Rohatinskoga, a još manje od Vujčića. Ili drukčije rečeno; jadne li države čiji guverneri dobivaju strana odlikovanja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/bb00921ce3c6d0835813102e19410271.jpg
Milan Bandić ide dalje. Kupio je i Mladena Madjera, saborskoga zastupnika HSS-a, i sada ima 12 odnosno 13 glasova u Saboru. Trinaesti zastupnik je Željko Lacković, iako se naziva "nezavisnim". Protiv odlaska Podravca Madjera iz HSS-a predsjednik stranke Krešo Beljak je prije nekoliko dana cijeli slučaj prijavio USKOK-u. Ostali članovi Bandićeva kluba su: Mađar Robert Jankovics (predsjednik), Zagorka Marija Puh (potpredsjednica), Čeh Vladimir Bilek, Petrinjac Darinko Dumbović, Rom Veljko Kajtazi, Riječanka Ana Komparić Devčić, Albanka Ermina Lekaj Përlaskaj, Posavljak Ivica Mišić, komunistica Milanka Opačić, Talijan Zdravko Ronko i Splićanin Kažimir Varda. Hrvatska i "region" u malome. Zna Mile svoj posao!
 
• Na blagdan Božića nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je misno slavlje u zagrebačkoj katedrali i naglasio da mu je draga nazočnost predstavnika državnih vlasti, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića s nazočnim saborskim zastupnicima i predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića s nazočnim ministrima te predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića. "Oni su ovdje kao vjernici, ali i kao predstavnici hrvatskih državnih institucija, koje time odaju priznanje vjernicima građanima Hrvatske koji slave danas", kazao je kardinal. Za razliku od Bozanića, koji se nakon mise rukovao s političarima, sisački biskup Vlado Košić je u svojoj propovijedi rekao: "Božić je proslava ljepote rođenja jednog Djeteta, ali ipak postoje i oni koji se ne vesele tome kao i oni koji čak ni ne žele da se dijete rodi", rekao je biskup, istaknuvši za primjer kralja Heroda. "Danas na žalost postoje i oni koji već začetom djetetu ne dopuštaju da se rodi pa sve čine kako bi spriječili njegovo rođenje. Poput Heroda spremni su učiniti sve ne želeći prihvatiti novi život, novog čovjeka. U tom se smislu i zakoni prilagođavaju takvim zahtjevima, a mi se kršćani pitamo, jesu li to neki novi Herodi koji se toliko boje djeteta da mu rade o glavi". U nastavku je biskup Košić podsjetio kako će za dva mjeseca započeti rasprava o novom zakonu o pobačaju sa ciljem da se ubojstvo djeteta legalizira. "Nažalost i tamo gdje smo mi kršćani većina u društvu", rekao je Košić i dodao: "To samo znači da smo mi nedovoljno svjesni o čemu se radi. Stoga mi pastiri moramo govoriti o tome i prosvijetliti svoj narod da se bori za život a protiv smrti". Da ne bude zabune, i nadbiskup Bozanić i biskup Košić imaju pravo rukovati se s političarima, ali bi bilo prikladnije da im je prije toga ovaj prvi ukazao na ono u čemu griješe.
 
• U Sarajevu je sve teže biti i Hrvat i katolik. Na misi na Božić vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je između ostaloga izjavio: "Čudna je klima ovoga vremena. U njemu Isus smeta i nema mu mjesta u ovoj ljudskoj sredini". Malo mi je tu previše zagonetnosti.
 
• »Kredite i avanse koje su u Puli dobili za gradnju brodova i za koje je jamčila država, potrošili su, a da dobar dio novogradnji nisu ni počeli graditi. Rezultat su raskinuti ugovori za osam brodova«, piše Orjana Antešić, novinarka Novoga lista 30. XII. 2018. i nastavlja: »Još je eklatantniji slučaj 3. maja koji je država kroz proteklih pet godina direktno dotirala iz proračuna, kao dopušteni oblik potpore u njegovom restrukturiranju. Riječ je o 847 milijuna kuna, a dogodilo se to da je iz riječkog brodogradilišta pozajmnicama "izvučeno" 523 milijuna kuna. Nameće se pitanje gdje je na kraju završilo dodatnih 313 milijuna kuna koje je 3. maj dužio od Ministarstva gospodarstva na račun izgrađenih tankera za domaće brodare. Riječ je o ukupno 1,1 milijardi kuna koje je riječki škver dobio od države da bi danas umjesto zdrave tvrtke bio u predstečajnom postupku i samo ga nit dijeli od potpunog kraha i likvidacije. Ako se već jalovo pravdaju da je Uljanik privatna kompanija, premda država putem raznih fondova i agencija posredno kontrolira oko 25 posto dionica, tek u slučaju »3. maja« taj krajnje klimavi argument nikako ne može proći. Zato jer je država bila u obvezi provoditi nadzor nad restrukturiranjem 3. maja, što je i činila posredstvom Hrvatske brodogradnje -Jadranbrod iz kojeg su svoja izvješća uredno dostavljali resornom Ministarstvu gospodarstva. No, nitko na to nije reagirao, kao i na krajnje alarmantnu situaciju u pulskom brodogradilištu na čiju su neodrživost poslovanja zbog akumuliranih gubitaka upozorili revizori još 2016. godine«.
 
U nastavku Orjana Antešić podsjeća da smo u 2013. godini uvjeravani da je Uljanik spasio 3. maj od likvidacije jer da ga nitko drugi nije htio preuzeti i izbosi podatke; »Treći maj tada je nosio u dotu od 1,1 milijardi kuna i poslove… Danas 3. maj ima pola milijarde kuna nenaplativih potraživanja, svega jednu svoju novogradnju, koja već dvije godine čami tako nezavršena na vezu u Puli, dug prema dobavljačima od 160 milijuna kuna i kadrovski egzodus te rasformiranu strojogradnju«. Sve u svemu novaca više nema, potrošeni su. Jamstva je dala Vlada Zorana Milanovića i Ministarstvo financija na čijem je čelu bio Riječanin Slavko Linić, što više nitko ne spominje. A ima i razlog za ne spominjanje. Milanović se namjerava kandidirati za hrvatskoga predsjednika, dok je Linić u svoje vrijeme vladavine žestoko branio Danka Končara, koji se polako izvlači iz cijele priče. To što će za Uljanik i 3 maj iz proračuna otići milijarde kuna, više nikoga ionako nije briga. HDZ ne vlada, a SDP već dulje vrijeme podržava aktualnu Vladu.
 
• Po dolasku na ministarsku dužnost ministar državne imovine Goran Marić je izjavio da će napustiti politiku ako se zatvori Sisačka rafinerija. Sada, kada se Rafinerija zatvara, Marić kaže da Vlada ne može donositi poslovne odluke ni u jednoj tvrtki. Ministar od riječi.
 
• Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović Novu je godinu dočekala u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba, a prethodno je posjetila i zagrebačku policiju gdje je građanima čestitala Novu godinu. Kako stvari stoje niti oni joj ne će moći pomoći.
 
• Netko nam je nametnuo da ne možemo niti trenutka biti bez vijesti od banjolučkoga „prosvjeda za Davida“. Vijesti nam serviraju tako kao da se ti tamo neki prosvjedi događaju kod nas, pored nas. U svemu prednjači Hina. I sada nek mi netko reče da je Hina hrvatska izvještajna agencija.
 
• Jugonostalgija je opasna bolest. I trajna. To se vidi ne samo s "našim Davidom“ iz Banja Luke, jugonostalgija je daleko jača prema Beogradu i Srbiji. Pogledajte kako jugonostalgičarski riječki Novi list piše o smrti nekoga srbijanskog glumca po imenu Marko Nikolić, a ponadimku Giga:
»U bolje spominjanje
Preminuo i Marko Nikolić: Otišao je legendarni Giga Popadić iz 'Boljeg života'
Marka Nikolića proslavila je uloga Gige Popadića u kultnoj televizijskoj seriji "Bolji život"
RIJEKA Nedugo nakon što je javnost ražalostila vijest o preranoj smrti Ive Gregurevića, iz Srbije je stigla vijest o odlasku još jednog glumačkog velikana.
Kako javlja Kurir, od teške bolesti, u 73.-oj godini preminuo je Marko Nikolić, čuveni glumac, proslavljen ulogom Gige Popadića u kultnoj televizijskoj seriji "Bolji život".
Nikolićev odlazak na društvenim je mrežama potvrdila njegova kći Mina.
Marko Nikolić rođen je u Kraljevu 20. listopada 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu…« (http://novilist.hr/Scena/TV/Preminuo-i-Marko-Nikolic-Otisao-je-legendarni-Giga-Popadic-iz-Boljeg-zivota)
 
Ivica Šola kaže kako su nam na bivšem kršćanskom Zapadu nametnuli »moralnu policiju diktature emocija«, koja nas sve normalne svakim danom sve više progoni. Zato i nije čudno da nam serviraju novinare poput Maje Sever. Za Marcela Holjevca u Narodu (https://narod.hr/hrvatska/tko-su-hrvatski-kreatori-laznih-vijesti) hrvatski kreatori lažnih vijesti su još Drago Hedl, Boris Dežulović i Zoran Šprajc.
 
• U Zagrebu je na Staru godinu uhićen 72-godišnji talijanski mafijaš Claudio D'Este, koji je više od deset godina boravio u Hrvatskoj i, zasigurno, radio svoj posao. To me podsjeća na razdoblje Jugoslavije kada su najveći i najpoznatiji američki mafijaši uspješno surađivali s jugokomunističkim vlastima i dijelili dobit. 
 
Papa Franjo nastavlja s rastjerivanjem vjernika. U srijedu je govorio o licemjerju vjernika i poručio onima koji idu u crkvu i ogovaraju druge da je bolje da i ne idu na misu. Još jedan nepotreban potez prvoga čovjeka Katoličke Crkve. A samo dan prije, na Svjetski dan mira, koji se obilježava 1. siječnja, isti taj Papa pozvao je »razjedinjeni svijet na jedinstvo«! Ovakvim neprimjerenim izjavama o svojim, katoličkim vjernicima, licemjerno je pozivati na svjetsko jedinstvo a istovremeno razbijati jedinstvo u Crkvi. 
 
• Dvije mlade Europljanke, Louisa Vesterager Jespersen (24) iz Danske i Norvežanka Maren Ueland (28), planinarile su po gorju Atlas u Maroku. Napala su ih trojica Marokanaca i na kraju im odsjekli glave. Liberalno-ljevičarski mediji obredno okrutno odsjecanje glava djevojkama nazvali su „ozljedama na vratu“. Pa i giljotiniranje izaziva „ozljede na vratu“. Zauvijek!
 
• I prema spomen medalji, koju je jugokomunistička vlast izdala 1956. u povodu 20. obljetnice Španjolskoga građanskog rata, vidi se da je u FNRJ vladalo masonstvo. Pogledajte masonski znak na pozlaćenoj bronci, 36 mm, koju je izradila kovnica IKOM u Zagrebu. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/G13150.jpg
• Napokon i jedna dobra vijest. Brazilski domoljub i časnik Jair Bolsonaro je postao 38. predsjednik ove velike južnoameričke države. Pobijedio je zato jer je obećao obračunati se s korupcijom u politici, nasilnim kriminalom i oživjeti posrnulo gospodarstvo deregulacijom i fiskalnom disciplinom, što je zasmetalo neoliberalnu i masonsku svjetsku mdijsku strahovladu.
 
• Kada god u nekoj diktaturi prebjegne diplomat znak je to da se urušava cijela diktatorska država. Možda to vrijedi u većini država, ali ne i u Sjevernoj Koreji, gdje se zbio bijeg sjevernokorejskoga diplomate Joa Songa Gila, koji je u Italiji privremeno obnašao dužnost veleposlanika. Vjerojatnije je da Jo Song Gil biti ubijen, nego da će se nešto na bolje u izoliranoj Sjevernoj Koreji promijeniti. Na kraju će, kao i uvijek, najviše koristi imati neke obavještajne službe.
 
• Konzervativne hinduističke skupine izazvale su blokadu južne indijske države Kerale, prosvjedujući protiv državnih vlasti koje su dopustile dvjema ženama da unatoč drevnoj zabrani uđu u hinduistički hram dan ranije. O čemu se radi? U Kerali, na jugu Indije, donedavno je bilo zabranjeno ženama od 10 do 50 godina u reproduktivnoj dobi da posjećuju u hinduističke hramove, jer, prema vjerovanjima, one bi ih mogli onečistiti. To što je indijski Vrhovni sud krajem rujna prošle godine ukinuo zabranu ženama i djevojkama u dobi 10 do 50 godina da uđu u poznati hinduistički hram u državi Kerali, to ne znači da žene smiju činiti ono što im je sud dozvolio.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Bećarska ekonomija Zorana Milanovića

HF

Plenković je u Bruxelles trebao poslati Branka Bačića

hrvatski-fokus

Laži o Gavriloviću, laži u Srbu, Kninu…

HF

Je li se nadbiskup Mate Uzinić dobrano zaigrao?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više