Hrvatski Fokus
Religija

Molitva prognanih Hrvata iz Banja Luke

Započela velika akcija molitve sv. krunice na Radio Mariji za sve stradalnike Banjolučke biskupije i ostalih biskupija u BiH

 
 
Prognani Hrvati iz Banja Luke, članovi Udruge “Nazaret” u studiju Radio Marije u Zagrebu na početku molitve Krunice u okviru velike molitvene akcije  za Hrvate u BiH koja je započela 8. siječnja 2019. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/Radio-Marija-za-Banja-Luku.jpg
U utorak, 8. siječnja 2019. započela je velika akcija molitve svete krunice preko Radio Marije. Redovna krunica koja se moli svake večeri u 20:15 sati. Od sada će se svakog utorka i svakoga petka prikazivati i moliti za Hrvate iz Bosne i Hercegovine, stradalnike domovinskog rata, rasute po cijelom svijetu kao i one koji su ostali na svojim ognjištima i gdje često proživljavaju mnoge teškoće i nepravde. U prvom redu krunica će se moliti za Hrvate iz Banjolučke biskupije koja je najviše stradala u Domovinskom ratu. Ovu prvu molitvu krunice u utorak 8. siječnja molili su voditelji i članovi Udruge „Nazaret“ koja okuplja prognane Hrvate iz Banja Luke i banjolučkog kraja. Bili su to bračni par Jacinta i Vinko Laštro, Valerija i Ivica Marić, te Ljiljana Kuljanac i Antonija Šalić. I u buduće ovu krunicu dva puta tjedno na Radio Mariji  predmolit će uglavnom prognani banjalučani koji žive u Zagrebu i okolici.
 
Prije molitve krunice svim slušateljima Radio Marije uputio je iz bolnice svoju poruku banjolučki biskup Franjo Komarica koji se ovih dana nalazio na liječenju u KBC-u Rebro u Zagrebu. Biskupovu poruku donosimo u cijelosti:
 
»Dragi slušatelji Radio Marije! Našoj javnosti, osobito katoličkoj, dobro je poznata tragična situacija Banjalučke biskupije koja je od svih biskupija u  BiH tijekom Domovinskoga rata najteže stradala. Od oko 125.000  predratnih katolika danas je u njoj tek oko 30.000 s tendencijom daljnjeg smanjivanja. U entitetu RS-a (koji obuhvaća dvije trećine biskupije) od oko 70.000 predratnih katolika sada ih ima tek oko 4.000 i to uglavnom starijih koji svake godine izumiru. Svi naši dosadašnji mnogobrojni pokušaji da se omogući održivi povratak svih onih koji su to željeli i žele, nailazili su i kontinuirano nailaze na ogromne poteškoće i opstrukcije od raznih političkih međunarodnih i domaćih 'mahera', osobito od strane entitetske vlasti RS-a. Obraćali smo se mnogo puta na razne političare, na razne organizacije i institucije, ali nažalost dosada niodakle nije stigla za obespravljene katolike Hrvate učinkovitija pomoć, ni politička, ni pravna, ni materijalna.
 
U našim nastojanjima oko pravde i temeljnih ljudskih prava, također i za tamošnje mnogobrojne obespravljene katolike Hrvate, odlučili smo upotrijebiti još jedno prokušano sredstvo, a to je zajednička akcija molitve svete krunice koja će se svakoga utorka i petka  u 20:15 sati moliti na  Radio Mariji i to na ove nakane:Za obespravljene i prognane katolike Banjolučke biskupije i ostalih biskupija u BiH, za sretan i održivi  povratak onih koji se žele vratiti na svoja ognjišta, kao i za one koji su do sada uspjeli ostati na svojim vjekovnim ognjištima i sačuvali plamen Kristova Evanđelja i vjernost Gospi i Kristovu Namjesniku – Papi, da im to i dalje uspijeva. Vjerujemo da će ta molitva ujediniti oko drage Gospe, Pomoćnice kršćana, brojne naše vjernike raspršene diljem Republike Hrvatske i raštrkane po cijelomu svijetu jer će se vjerujem, mnogi od njih sigurno pridružiti toj molitvi na spomenute nakane. Gospa neka nas sve usliši i preporuči svome Sinu.«
 
Na kraju ove prve molitve sv. krunice na gore spomenute nakane, a tako će biti i u buduće svakog utorka i petka, zazvan je i zagovor bl. Ivana Merza molitvom njegovih Litanija. On je rođeni Banjolučanin koji je kao prvi blaženik iz Bosne i Hercegovine uzdignut na oltar 2003. g. Molitvom njegovih Litanija zazvan je da uz Gospu i on svojim zagovorom pomogne svojoj prvoj domovini u kojoj je rođen i odrastao. 
 

p. Božidar Nagy

Povezane objave

Štovanje sv. Vlaha

HF

SOLUS CATHOLICUS – Po Mariji k Isusu

HF

Molitva za spas Hrvatske

HF

Viktor, kardinalova pobjeda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više