Hrvatski Fokus
Religija

Moshiach i nafta

Prorok kaže da kada Mesija dođe, “svijet će biti ispunjen znanjem G-D-a dok vode pune oceane”

 

Tora-Biblija nas obavještava da je G-d stvorio svijet za šest dana i prestao raditi na sedmi, šabat. Stoga se može reći da broj šest predstavlja prirodni svijet koji je nastao u šest dana (vrijeme) sa svojih šest prostornih smjerova (istok-zapad, sjever-jug, gore-dolje). Broj sedam predstavlja Imanentnost G-D-a, skrivenu prisutnost Božanskog u srcu i jezgri ovog svijeta.

Sljedeći broj, osam, predstavlja G-D-ovu transcendenciju iznad i izvan ovog svijeta. Chanukah se dogodio s razine “osam”, onoga što je izvan prirodnog zakona.

Na hebrejskom, riječ shmonah (osam) ima ista točna slova kao hashemen (ulje) i neshama (duša). Broj osam također je povezan s objavom Moshiacha – Mesije. To se odražava u Talmudu koji kaže: “harfa ere Mashiacha bit će od osam niti”.

I sve je povezano. Nafta, Moshiach, osam dana rasvjete na Chanukah i soul.

Svi kraljevi iz Davidove loze bili su pomazani, međutim to je posebno i posebno krajnji kralj i otkupitelj svijeta, koji se zove Moshiach. Moshiach, što doslovno znači – pomazanik.

Nafta i Mesija-Moshiach imaju vrlo snažnu i značajnu vezu.

Nafta predstavlja i povezana je s mudrošću. Tekoa, grad južno od Betlehema, bio je poznat po maslinovom ulju. Talmud kaže da je, budući da su stanovnici Tekoe “gdje su redoviti gosti s maslinovim uljem, u njima pronađena mudrost”.

Talmud kaže. “Ako vam netko kaže da postoji mudrost u svijetu, vjerujte mu. Ako vam netko kaže da na svijetu postoji Tora, ne vjerujte mu.” Mnogo puta ljudi mogu znati da je loše jesti previše ili se baviti određenim praksama, ali svejedno će to učiniti.

Proučavanje G-ds mudrosti – naše ulje, Tora, utječe na promjene kod ljudi. Jedna od karakteristika ulja je da gdje god se postavi, zasitit će se.

Ta je mudrost prožeta elementom i aurom koja nadilazi um i stoga je u stanju na kraju postići tu promjenu kod onih koji je proučavaju. Ovo priznanje da je Tora G-ds mudrost, koja je dopustila da ga se razumije samo u ograničenoj mjeri, stvara vrlo poseban pristup svom proučavanju. Poštovanje i čistoća.

Sve to Grci nisu mogli progutati. To je bilo ulje i mudrost Biblije, Grci su se htjeli ugasiti. Oni su promatrali proučavanje Biblije ne razlikuje od bilo koje druge filozofije i stoga nisu vidjeli ništa loše u korištenju nečistog ulja za svjetlo Menore.

Bilo je mudrosti u Grcima, međutim to je bila G-ds mudrost koju su htjeli iskorijeniti. Biblija koja je G-ds mudrost čini zabranjenim korištenje nečistog ulja. Grci su se svađali. Čistoća i nečistoća su izvan logike i ne mogu se racionalno shvatiti. Stoga Grci nisu opljačkali naftu iz hrama u Jeruzalemu, već su je samo učinili nečistom.

Prorok kaže da kada Mesija dođe, “svijet će biti ispunjen znanjem G-D-a dok vode pune oceane”. Tada će svjetlo jasne i nedvosmislene mudrosti zasjati najsjajnije. “Kamenje će vikati sa zidova”, sve što je vidjelo i čulo kroz stoljeća. Vremena Moshiacha povezana su s najboljim vremenima za svemir, jer će istina i jasnoća vladati. Nema više tame, nema više laži i zbunjenosti.

Moshiach je hvaljen kao, THE pomazanik, s uljem. Ovo posebno ljudsko biće iz Davidove dinastije uvest će veliko doba najviše mudrosti i svjetla. Osvjetljavanje menore Chanukah svih osam noći, a posebno osme noći Chanukaha, (ove godine u subotu navečer 15. prosinca 2012. samo kada je vani već mrak) povezuje nas s najdubljim razinama naše duše i svjetlosti iznutra. Ova razina duše je sjaj Moshiacha u svakome od nas. To dodaje više svjetla svijetu i dovodi nas mnogo koraka bliže ovom divnom i konačnom dobu za cijeli svemir.

Rabin Shlomo Ezagui, br. 8, Moshiach i nafta, https://web.archive.org/web/20151017051807/http:/neirot.com/holidays/the-number-8-moshiach-and-oil

Povezane objave

Korice armenskih Biblija

HF

Slobodni zidari diktiraju masovnu imigraciju

hrvatski-fokus

NATO se priprema za rat s Rusijom

HF

Cijeli niz mučenja i sakaćenja

HF

1 komentar

Primjetni čitatelj 13/06/2024 at 05:35

Softverski prijevod. Lektorirajte tekst. Ne radi se o nafti, nego o ulju. G-D (God) bi trebao biti B-g (Bog). “The” je određeni član, može ga se prevesti s “onaj”.

Komentari nisu aktivni.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više