Hrvatski Fokus
Intervjui

Svete teme me prate od rođenja

Moć klanovske skupine koje su umrežene u lancu od galerija, instituta, sveučilišnih katedri do novinstva i ministarstava, kao i političkih ustanova koje su u mogućnosti i dužnosti materijalno osiguravati stvaralaštvo u kulturi

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar JosipBotteri Dini, autor kompleksnog i respektabilnog opusa, autor brojnih javnih radova u domovini i svijetu, te niza zapaženih izložbi s iznimnim odjecima diljem svijeta i u domovini, ovih se dana predstavlja s retrospektivom (od 18.4. do 2. 6. 2024.) u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori. Retrospektiva uskoro seli u Split.

  • Vaš slikarski rukopis je uvijek prepoznatljiv?

-Rukopis je isti ali učinci na papiru su ponešto različiti od onoga što se događa na platnu. Platno ima svoje hrapavosti,svoje načine upijanja i traži pastozniji namaz a ujedno teži pokrivnost plohe, dok papir upija, ne traži debeli sloj boje. Na papiru se uživa u različitim tonovima, nijansama koje upravo dobivamo različitim upijanjima podloge. Na umjetniku je da iskoristi prednosti koje mu daje razne tehnike i podloge.

  • Vi ste jedan od najznačajnijih umjetnika u Hrvatskoj na planu sakralne umjetnosti.

-Sjećam se svoga rada u crkvi na zagrebačkom Sigetu, to je crkva Sv. Križa. Vitraji su prekrili tu ogromnu crkvu. Nekoliko sam puta pozivan od našeg iseljeništva,od naših svećenika u Australiju.Tamo sam opremio slikarski crkvu »Sv. Leopolda Mandića« u Melbourneu. Oslikao sam i vitraje i mozaike. Radio sam i u Italiji, napravio sam nekoliko velikih slika. Došao je i poziv od gradišćanskih Hrvata iz Austrije, učinio sam ciklus vitraja. Istaknuo bi i rad u crkvi na Žnjanu u Splitu.To su samo neki od mojih značajnijih pothvata. Moram kazati da sam bio spreman i neumoran, o vrijednosti će drugi kazati. Sretan sam da sam u životu primio i mnoga priznanja i vidio znakove odobravanja.

  • Što čini temelj Vašeg pristupa sakralnoj motivici?

-Svete teme me prate od rođenja. Rođen sam u vjerničkoj obitelji. Vjera daje mogućnost da se prihvati i ono što je neprihvatljivo za jedno radoznalo biće kao što je čovjek. Mi smo umjetnici svoga vremena i svoje sredine i svoje svojeg naroda, svoje hrvatske kulture. Stalno pokušavamo steći nove spoznaje, rasti i mijenjati se, ali ne radi mode. Nažalost moram reći da ostvareno djelo nije ono što umjetnik vidi u svom snatrenju. Umjetnik nikada ne može biti zadovoljan jer, on kao istraživač ljepote samo ju je u svom djelu nesavršeno naslutio za druge. Sve lijepo dolazi od Boga, koji je sam izvor sve ljepote i dobrote i sam apsolutno dobro i lijepo. Čovjeku je dopuštena samo blijeda slutnja.

  • Vi ste iznimno poznati i cijenjeni zbog svojih ulja i vitraja. Kakva su iskustva u crtežu i temperi?

-Ja sam možda i previše radio na platnu, da ne govorim o staklu i mozaiku. Možda sam zaboravio da postoji i papir, da postoji i gotova slika na papiru. Nema razlike, vizija je uvijek isto, samo je pitanje instrumenta na kojem se odvija slikarska glazba. Uvijek je u pitanju harmonija estetskih provenijencija, harmonija estetskih ciljeva.

  • Recite mi, po Vama, kakva je recepcija hrvatske umjetnosti u Hrvatskoj ali i vani?

-Jednom su pitali Tartagliu, zašto ne izlažete u Europi? On je odgovorio,ako je to Europi zanimljivo neka dođe gledati ovamo. Recepcija hrvatske umjetnosti u Europi ovisi o nama. Hrvatska još uvijek nije svjesna da je kulturna činjenica. Hrvatska mora napraviti svoj indeks i svoje prioritete, svoje rang liste, vrlo poštene i specifične po segmentima kulture, dogovoriti se i artikulirati informaciju o hrvatskoj kulturi onoj baštinjenoj i ovoj živoj u kojoj sudjelujemo i tada je uputiti svijetu modernim sredstvima komunikacija. U memoriji i pažnji svijeta ima mjesta uza svaku kulturnu vrijednost i informaciju. Nažalost postoje otpori koji su često političke naravi, često se namjerno podcjenjivački, često se i sami nedovoljno nismo založili pa je informacija o hrvatskoj kulturi još uvijek na čekanju. Čini nam se kao da su drugi zauzeli naše mjesto,u našem odsustvu, drugi su se samo nedopustivo raširili. Na nama je da potražimo i artefaktima dokažemo našu kulturnu razinu.

  • Uvijek valja težiti samostalnom putu.

– Naravno, dobro je i najbolje je, ako mladi umjetnik već osjeća svoj svijet likovnosti, neka ga i bilježi, makar u skicama i na bilo koji drugi način jer svaki duhovni bljesak i svako nadahnuće originalno je vrijedno i neponovljivo. Ono se ne smije odlagati. Sakupljajući takve bilješke u raznim tehnikama, umjetnik će voditi razgovor s onim tajnovitim i njemu u njemu samome.

  • Uvijek govorite kako svako umjetničko djelo mora biti neponovljivo.

-Svako umjetničko djelo je u svojoj biti neponovljivo. Istinska umjetnost izvire iz nadahnuća u duhu umjetnika. Stoga valja biti obazriv prema umjetniku i ne ometatitaj stvaralački proces.

Govorim to misleći na nametanje raznovrsnih ograničenja koja se obrušavaju na umjetnika od onih koji imaju političku ili neku drugu moć, koja se odijeva u različite autoritete. Najčešće osjećamo skučenost stavova onih koji govore fraze u ime nekih trendova, u ime tzv. Slobode stvaralaštva. Moć klanovske skupine koje su umrežene u lancu od galerija, instituta, sveučilišnih katedri do novinstva i ministarstava, kao i političkih ustanova koje su u mogućnosti i dužnosti materijalno osiguravati stvaralaštvo u kulturi.

Kultura i umjetnost trebale bi se ostvarivati u potpunoj slobodi i dobrohotnosti svih kojima su upućena ta djela i nadahnuća jer su ta djela uvijek: svjedočanstva duhovnog stanja epohe u kojoj nastaju, osim što su karike lanca kontinuiteta umjetnosti i kulture u općem smislu riječi.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Povratak prešućene književne povijesti

hrvatski-fokus

Kroz crtanje, slikanje i oblikovanje, djeca razvijaju psihomotoričke vještine

hrvatski-fokus

Želimo li se razvijati, moramo imati kvalitetnu i stabilnu demografsku politiku

hrvatski-fokus

Zadar je bio epicentar Hrvatskog proljeća

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više