Hrvatski Fokus
Kultura

Apstraktni ciklus Vlade Tuđe

Ciklus je realiziran snažnim, energičnim kolorom koji prekriva cijelu površinu kompozicije u tvorbi stvarno nestvarnog svijeta ili irealno realnog doživljavanja današnjice

 

U bogatom, kompleksnom opusu slikara Vlade Tuđe, suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, nadahnutog autora iznimnog iskustva, susrećemo motive za koje se može reći kako su posve figurativni, ali i teme koje su sasvim nefigurativne ili riječ o uspješno izvedenom sjedinjenju figurativno nefigurativnih elemenata u jedinstveni izraz.

Ovom prigodom dotaknimo se apstraktnog ciklusa Vlade Tuđe, u akrilu i ulju na većim i velikim formatima platna i kartona s geometrijskim ili točnije rečeno s čudesno zamišljenim oblicima koji levitiraju ili miruju u beskrajno praznom volumenu, svemira vjerojatno.

Ciklus je realiziran snažnim, energičnim kolorom koji prekriva cijelu površinu kompozicije u tvorbi stvarno nestvarnog svijeta ili irealno realnog doživljavanja današnjice.

Ciklus čine vrlo različite teme, izvanredno je raznolik, mnogolik, posve ne koherentan, ali povezan slikarskom, odlučnom gestom.

Između  naizgled statičnih zagonetnih skulptura i misterioznih formi osjećamo dinamičku napetost jer ovo svijet koji bubri, vrije, vrela magma samo što nije suknula u zrak iz dubine.

Mnogostrukosti apstraktnog ciklusa Vlade Tuđe izazivaju  našu radoznalost, želimo odgovore na naše upite, pretražujući pogledom detalje i cjeline slika.

Vrlo ritmičan, razigran ciklus, što boja, što oblika, slikara Vlade Tuđe, niz sugestivnih slika slijede jedna drugu u pripovijesti o različitom i drugačijem.

Jak ciklus s apstraktnim motivima, katkad djeluje i uznemirujuće, uzbunjuje nas, brine nas i straši neprepoznatljivost viđenog.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ciklus krajobraza na malim formatima Bojana Doleneca

hrvatski-fokus

Vrijeme korone nije idealno za moj način života

HF

Jezik hrvatski u tuđini

hrvatski-fokus

Zvona zagrebačke katedrale

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više