Hrvatski Fokus
Feljtoni

ANTE CILIGA – »Odgovornost« židovstva (4)

Boljševici su bili većinom zainteresirani za "razaranje dostojanstva i moralnoga integriteta žrtava"

 
 
Pri kraju života Ciliga se upleo u nesretne i nepotrebne rasprave u Hrvatskoj zbog komentara koje je izdao u djelu Sam kroz Evropu … glede ponašanja Židova u zloglasnom logoru Jasenovac. Komentari su navedeni u Bespućima …, kontroverznom djelu Franje Tuđmana, kasnijeg predsjednika novorođene republike Hrvatske. Oni uključuju opis Židovskoga vodstva logora. Ciliga, zapravo, pripisuje tu Odgovornost, koja je povrijeđena nacističkim rasnim zakonima što ih je usvojila ustaška država, upletenosti takvih Židova kakav je bio kršćanski konvertit Josip Frank na početku ustaškoga pokreta. On je, dakle, iznio optužbu da su Židovi u vođenju logora pljačkali skriveno blago ciganskih zatvorenika. Ciliga je objašnjavao razliku između svojega iskustva u ruskim zatvorima i logorima, na jednoj strani, te u Jasenovcu, s druge strane, dokazujući da su boljševici, poput srpskih terorista, četnika, i Titovih partizana, bili većinom zainteresirani za "razaranje dostojanstva i moralnoga integriteta žrtava".
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/4c263fdbf4a2ade32631a224796aebb89805e3a8-scaled.jpeg
Nastavlja okrivljavati židovsko vodstvo u Jasenovcu zbog "židovskoga nacionalizma" i separatizma prema nežidovima, datirajući to još od doba Mojsija. Kako Tuđman napominje, ti su komentari Ciligu "nehotice" smjestili među antisemitiste. Hrvatski Židovi, koji su podržali proglašenje republike Hrvatske 1991, izražavali su unatoč tomu znatno negodovanje zbog tih primjedaba. Ipak, valja također spomenuti da je u djelu Sam kroz Evropu … Ciliga napisao da su "sredstva i načini kojima su antisemitisti, od Charlesa Maurrasa do Adolfa Hitlera – da se ograničim na antisemitističke ideologije modernoga doba – vodili svoju borbu protiv Židova, bili i ostali za mene moralna i intelektualna monstruoznost.rf Netko bi mogao poželjeti da je on ove zbrkane misli, koje ostaju mala mrlja u uspomeni na nj, ostavio za sebe, ali isto tako valja priznati da takvi stavovi, posebno u našemu dobu, nikada nisu posve izašli iz markističkoga diskursa te da je antisemitizam bio sve drugo samo ne središnje pitanje njegova rada.
 
Ante Ciliga umro je u jednom od najgorih trenutaka u groznom srpskom ratu devedesetih godina. Krvavi otisci stopala agresora ostaju na tlu Hrvatske i BiH s imenima mučenika u Borovu Selu, Dalju, Vukovaru, Dubrovniku, Bijeljini, Zvorniku i mnogim drugim mjestima. Mostar – Ciligin Mostar – bio je u ruševinama. Tisuće je ljudi umrlo ili izbjeglo. Svuda su razarane povijesne građevine, crkve i džamije. Zapad je čuo za masovna silovanja bosanskih Muslimanki, Hrvatica, Mađarica i drugih žena, što su ih počinili četnički teroristi u BiH. Ipak, za one koji razumiju i simpatiziraju životnu putanju Ante Cilige, jedna od najnižih točaka u groznom iskustvu bila je zabilježena u svjetskome tisku 21. listopada 1992., na sam dan Ciligine smrti: izbijanje sukoba između Hrvata i bosanskih Muslimana u bosanskome mjestu Vitezu, sjevernozapadno od Sarajeva. Takav je ishod Ante Ciliga mrzio te se protiv njega borio čitavoga svoga političkog života. Imao je sina sa ženom Bugarkom ili Makedonkom, (Ljuba Volčeva, liječnica i Makedonka iz Prilepa,op. X.Y.) o kojoj je malo toga poznato, jer je brak završio prije no što je otišao u Rusiju. On je čovjek koji je živio svoj život na povijesnim raskrižjima. Postoji li tvrdnja koja bi bila primjerena kao nekrolog Anti Ciligi, onda je to ona što ju je izrekao njegov prijatelj Ivo Vučičević: "Ciliga je vjerovao da, ne može li napisati istinu, ne treba uopće pisati."
 
(Svršetak u sljedećem broju)
 

Stephen Schwarz, San Francisco

Povezane objave

Povijest Novoga svjetskog poredka (5)

HF

Rječnik pojmova Miroslava Krleže (5)

HF

ZLOČIN I KAZNA – Zašto za zločine komunizma nitko nije kažnjen? (3)

hrvatski-fokus

SINARKIZAM – Vladimir Anatoljevič Šibajev (18)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više