Hrvatski Fokus
Kolumne

Skojevac Plenković citirao Karla Marxa

Zamjena kune eurom – kruna sramote od Tuđmanove smrti do danas

 
 
Logičnije je da profit koji svake godine iz naše zemlje iznose strani vlasnici banaka i tvrtki bude eurski a ne kunski, zar ne!? Hrvatska vlast je najavila uvođenje eura a predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih u Saboru je pitala premijera Andreja Plenkovića – “na temelju kojeg legitimiteta”? Predsjednik Vlade se džentlmenski narugao njezinu pitanju, ukorio je što “nije čitala ugovor o pristupanju” te je podsjetio da smo “tim ugovorom preuzeli obvezu uvođenja eura”. Tu obvezu spominju i guverner HNB-a Boris Vujčić i drugi te novi referendum smatraju suvišnim jer su Hrvati glasovanjem o ulasku u Europsku uniju glasovali i za euro. Naravno, nitko od njih ne spominje nasilje učinjeno nad Ustavom u kojemu je promijenjena odredba po kojoj je za učlambu u EU bila potrebna natpolovična većina ukupnog broja birača.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/20180318193040196088.jpg.768x0px.jpg
To je bila jedna od najsramotnijih odluka vlasti u samostalnoj Hrvatskoj, učinjena iz straha da bi referendum o ulasku u EU mogao propasti. Ankete su pokazivale kako je potpora tome ulasku bila vrlo mala, pa su se hrvatski politički slugani, koji su postali mentalno ovisni o nadnaravnim moćima EU koje su u svojoj mitomaniji sami izmislili, pobojali kako bi mogli ostati bez gazde kao što se narkomani boje da bi mogli ostati bez droge.
 
Na referendumu pristupanje Hrvatske EU-u nisu izglasovali “hrvatski građani”, kako frazerski i krivotvoriteljski vole reći političari, nego podosta manje od trećine ili nešto više od četvrtine ukupnog broja birača, to jest točno 28,83 posto!!! “Slobodna Dalmacija” je u naslovu napisala “Niti trećina birača odlučila za EU”, te je citirala troje političara poslije “trijumfa” na referendumu. Dakle, Milanović: “Dolazi novi dan”, Josipović: “Možemo i znamo”, Pusić: “To je fantastično”. I doista je bilo fantastično kad se 71 posto građana nije izjasnilo za ulazak u EU. Fantastična pobjeda nad narodom! Ponavljam što sam nedavno napisao – u posljednjih 150 godina Hrvati su o svojoj sudbini odlučivali samo u vrijeme dr. Franje Tuđmana. Vi se možda pitate kako Plenkovića i Vujčića nije sram govoriti o legitimitetu s kojim će euro zamijeniti kunu i o “hrvatskim građanima” koji su o tome “već odlučili”.
 
Kao mladi skojevac Plenković je citirao svoga idola Karla Marxa, pa vjerojatno zna i za njegovu rečenicu “Sram je već neka vrsta revolucije”. Ali on s baš i ne mora sramiti, jer je samo naslijedio i nastavio “njegovati” stanje u Hrvatskoj u kojem možemo reći – kad više ništa nije hrvatsko, odrecimo se i kune! Ako su u stranom vlasništvu gotovo sve banke i neke velike nekad strateške državne tvrtke u Hrvatskoj, ako one svake godine iz naše zemlje iznose milijardske profite, zar nije logičnije da novac kojim se služilo u stvaranju te dobiti bude euro a ne kuna!? Ako se Andrej Plenković u Europskom parlamentu zastupnicima obraća na šest jezika a pritom jezik kune nema nikakvu ulogu i značenje, čemu onda kuna i zašto ne euro!?
 
Ako uvozni lobi uz pomoć vlasti, Hvarske narodne banke i stranih izvoznika uništava hrvatske proizvodnje te kupujemo uglavnom uvezenu, stranu robu, zar onda euro nije legitimno sredstvo plaćanja!? Mi smo kolonija i suvišno je, komplicirano i neprirodno imati novac koji treba mijenjati, preračunavati, i koji je povijesni identitet zemlje koja više političkog i gospodarskog identiteta nema. Zašto, na primjer, zagorčavati život Plenkovićevoj punici i prisiljavati je da uoči posjeta papi Franji u koji je vodi ljubljeni zet ide u mjenjačnicu i kupuje eure za kune, jer će među ostalim eure u Vatikanu dati kao milodar.
 
Pa je u pravu Plenković kad Brunu Esih s podrugljivošću uvjerava u legitimitet zamjene kune eurom, pogotovo stoga što su i Esih, i Hasanbegović, i ostatak desne i lijeve oporbe (osim Živog zida, svaka čast!) inače jako malo zainteresirani za izvlačenje Hrvatske iz položaja kolonije, pa time Plenkovića previše ne živciraju. Nikad dosad u ovom sazivu Sabora nismo čuli katastrofalne podatke o profitima koje strani vlasnici banaka i tvrtki iznose iz Hrvatske, točne, konkretne podatke o tome kako i koliko uvoz pustoši hrvatske proizvodnje, o minimumu hrvatske robe koju u svojim prodavaonicama drže veliki strani trgovački lanci (u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj… prisiljeni su osjetno povećati količine domaćih proizvoda), i tako dalje.
 
Pa ako kupujemo uglavnom stranu robu, ako i vlast i velika većina oporbe nemaju niša protiv toga da moćne zemlje EU iscjeđuju hrvatske građane i gospodarstvo, zašto ne bismo uveli euro a odbacili kunu u Hrvatskoj koja više nije “kunska”!? I to neće biti sramota, nego potvrda i kruna sramota hrvatske politike od Tuđmanove smrti do danas.
 

Milan Ivkošić, https://www.vecernji.hr/premium/zamjena-kune-eurom-kruna-sramota-od-tu-manove-smrti-do-danas-1295219

Povezane objave

Potvrđen globalni sporazum između Merkel i Putina

hrvatski-fokus

Kraj Hladnog rata dokazuje da diplomacija može uspjeti i danas

HF

Pobjeda komunista u Grazu i neoboljševizam u Austriji

hrvatski-fokus

Rodna ideologija i antisemitizam

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više