Hrvatski Fokus
Aktualno

U hotelu Dubrovniku zagrebački salon pjenušaca

Prvoga veljače 2019. na trećem salonu pjenušavih vina očekuje se više od 30 proizvođača

 
 
Treći po redu Salon pjenušavih vina Zagreb okupit će 1. veljače ove godine u zagrebačkom hotelu Dubrovnik s više od trideset uglavnom hrvatskih i slovenskih proizvođača pjenušaca, najavljeno je na konferenciji za novinare. Kako je navela direktorica Salona Marija Vukelić, kao i prethodnih godina, okvirno je cilj da bude najviše hrvatskih proizvođača, do desetak slovenskih, kao i jedan do dva inozemna distributera, a da taj ukupni broj ne prelazi 40 vinara, kako bi posjetitelji mogli ugodno i kvalitetno obići i porazgovarati s većinom vinara. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/3.-Salon-pjenusavih-vina-pjenusci-Pavlomir-Perak-Josipovic.jpg
Salon u Zagrebu od svojih početaka surađuje sa "Salonom penečih vin" iz Ljubljane, gdje se dva tjedna kasnije, odnosno 15. veljače, ta manifestacija održava šestu godinu zaredom. Tako su slijedom te uspješne suradnje i čvrste veze Zagreba i Ljubljane, organizatori odlučili ustanoviti međunarodnu mrežu salona pjenušavih vina "Salon of Sparking Wines", koja će se širiti prvenstveno po regiji, rekla je Vukelić. "Cilj je proširi svijest o pijenju pjenušavih vina u svakoj prigodi, a ne samo za svečanosti", poručila je ona. Kaže da scena pjenušavih vina u Hrvatskoj raste iz godine u godinu, a kako osim klasičnih i klimatski najpogodnijih područja gdje postoji duža tradicija proizvodnje, sada postoje regije širom Hrvatske gdje se od raznih sorti proizvode pjenušci. 
 
To je potvrdio i direktor Hotela Dubrovnik Gordan Šušak, koji je kazao da su pjenušava vina "pravi hit na tržištu" te kako je to segment i specifična niša u koju će idućih godina ulaziti sve više vinogradara. Predavač i sommelier Hrvatskog sommelierskog kluba Darko Lugarić istaknuo je kako je cilj tog kluba, koji postoji od 1993. godine, edukacija građana, kako bi se "kultura stola i pića podigla na razinu razvijenih zemalja". Također, napominje Lugarić, iznimno je bitno i gastronomsku ponudu Hrvatske podići na svjetsku razinu, s obzirom na dugu tradiciju i članstvo EU, kazavši "da tu imamo itekako puno posla".
 
Ulaznice za Salon, na kojem će se održati i ocjenjivanje pjenušaca, u pretprodaji stoje 120 kuna, a na dan događaja 150 kuna, a za posjetitelje su predviđene i dvije radionice, na kojima će između ostalog moći kušati hrvatska i slovenska pjenušava vina.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Ispraćaj Anđelka Vuletića, znamenitoga hrvatskog pjesnika, romanopisca, ponositog sina Hercegovine

hrvatski-fokus

ODGOVOR NERVOZNOM GOSPODINU AP-u: Naše društvo nisu Stanimirović, Pupovac, Ursula i Soros!

hrvatski-fokus

Kako su četnici protjerali Hrvate iz Hrtkovaca

HF

More kao vječni motiv Ive Kličinovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više