Hrvatski Fokus

Razlika između PVC-a ("jabuka") i poliestera ("ananas") je vrlo velika

 
 
Reagiranje na vijest u medijima od 5. veljače 2019. o nesreći uzrokovanoj gorenjem PVC-ploča načinjenih od poliestera.
Sa zanimanjem sam pročitao novi recept za izvrstan „kolač“, koji je objavljen u tiskanim i elektroničkim medijima u ponedjeljak 5. veljače 2019. Dan kasnije na kavi ispričam trojici prijatelja taj recept. To je izvrstan „jabučni kolač“ s glavnim sastojkom, „ananasom“. Prijatelji u jedan glas. Je li ti nama govoriš o jučerašnjoj vijesti o nedavnoj nesreći u hidrocentrali Dubrovnik u Platu? Gdje su se zapalile PVC-ploče načinjene od poliestera. Popularne stakloplastike.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/pozar-hidroelektrana-plat-8.jpg
Nepotrebno je ulaziti u pojedinosti, još manje prozivati medije koji su vjerojatno doslovno prenijeli vijest. No, dovodi se u pitanje stručnost onih koji su poslali u svijet takvo obrazloženje. PVC cijevi i profili, poznata plastična stolarija su vrlo prošireni u građevinarstvu. Čini se da je ipak bio u pitanju neki drugi plastični materijal, a ne PVC-ploče. Ono što zabrinjava je činjenica da se tako slabo poznaje inače najzeleniji materijal XXI. stoljeća – plastiku. A razlika između PVC-a („jabuka“) i poliestera („ananas“) je vrlo velika i tu bi razliku trebali znati svi koji su završili opće obrazovanje barem od šezdesetih godina. Kada je započela eksplozija razvoja plastike i plastičnih proizvoda. Na žalost Hrvatska trenutačno nema ni udrugu, ni časopis, pa ni sada ni godinu dana stari „Plastičarski kutak“ na jednom portalu. Nema trenutačno platforme koja bi javnost upoznavala s prednostima i nedostacima plastike i gume te posebno plastičnih i gumenih proizvoda.
 

Prof. emeritus Igor Čatić

Povezane objave

Mateja Hercigonja vinska kraljica

HF

Potpišimo peticiju protiv vrijeđanja Hrvata

HF

Vijeće je nevjerodostojno i prokomunističko

HF

Koalicija isluženih političara

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više